Розмір шрифту: +
5 minutes reading time (1034 words)

DVB-T 2 - ефірне цифрове телебачення в Україні

 

Для прийому цифрового телебачення потрібно купити ефірний цифровий тюнер і підключити його до аудіо-відеовходу телевізора (як колись підключали відеомагнітофон, а зараз підключають DVD).

А до антенного входу цифрового тюнера потрібно підключити звичайну ефірну антену, теоретично можна навіть кімнатну, але краще зовнішню. Не супутникову "тарілку", а просто антену. Не "особливу цифрову", як розказують в магазинах, а просто антену.

Хочете дивитись безкоштовне цифрове телебачення - мусите мати хорошу ефірну телевізійну антену.

Не кусок дроту від телевізора до вікна, і не симпатичну кімнатну антену. Думаю, що вам прийдеться змонтувати хорошу зовнішню антену, розмістивши її на балконі, або просто за вікном.

Головні рекомендації по встановленню антени:

1. Чим вище у вас є можливість встановити антену, тим вище треба її встановити. Варіанти встановлення прості: десь біля вікна, за вікном, на балконі, на даху, повище над дахом. Іноді дуже зручно розмістити антену під дахом, тоді слід пам'ятати, що черепиця або шифер практично не погіршують антенний сигнал, тоді як металочерепиця або кровельне залізо повністю закриють вам сигнал. Кровельний утеплювач з фольгою дуже погіршить сигнал. Бажано розмістити антену подалі від великих металевих предметів (бак для збору води, бойлер).

 Високо встановлена антена повинна мати над собою не менше метра металічного заземленого стержня, на якому вона, як правило, кріпиться. Це важливо і необхідно, і блискавка буде вдаряти в заземлений стержень, а не в саму антену (хоча буває всяке).

 

2. Чи потрібен вам антенний підсилювач ? Якщо відстань від вас до вежі телевізійного передавача не більше 10-15 кілометрів, то, як правило,  не потрібен. Якщо довжина кабеля від антени до телевізора не перевищує 10-15 метрів, то не потрібен. В інших випадках антенний підсилювач може знадобитись, а вказані цифри, як ви розумієте, дуже приблизні.

3. Чи може антенний підсилювач погіршувати прийом цифрового сигнала ? Так, це можливо, якщо підсилення сигналу від антени робить сигнал занадто сильним, або неякісне живлення антенного підсилювача.

4. Якшо ви переконались, що антенний сигнал у вас слабший, ніж хотілося б, то покращення сигналу треба починати не з антенного підсилювача, а з хорошої, вузьконаправленої антени. Ну, а до самої антени при необхідності додасте ще й антенний підсилювач.

5. Якщо є можливість обійтись без "польської" антени (ззаду сітка, і чотири ряди вусиків) і використовувати іншу антену, то краще так і зробити.

6. Лише в дуже рідкісних випадках кімнатна антена показує хороші результати для цифрового телебачення. Навіть якщо ви дорого заплатили за таку антену, результат, як правило, поганий.

7. Якщо вперто хочете використовувати кімнатну антену, то візьміть хоча б дешеву кімнатну дециметровку. Мушу попередити, що кабель в будь-якій кімнатній антені може виявитись поганим (не дефектним, а просто неякісним), тоді цей кабель рекомендується при нагоді замінити на пристойний сучасний антенний кабель.

Україна повинна відключити ЕФІРНЕ аналогове телебачення не пізніше 16 червня 2015 року. Це не стосується кабельного телебачення.

Як зробити, щоб телевізор приймав і кабельне телебачення, і ефірне цифрове ? Немає проблеми. Сигнал кабельного телебачення у вас поданий на антенний вхід телевізора, а ефірний сигнал з ефірної антени можна подати на антенний вхід цифрового тюнера, і вже готовий відеосигнал від тюнера подати на аудіо-відеовхід (AV- вхід) телевізора.

Які телевізійні канали транслюються в Україні в цифровому форматі DVB-T2 ?

На 2013 рік маємо такі канали:

По-перше, загальновідомі українські канали: Перший національний, 1+1, 2+2, Інтер, ICTV, НТН, К1, К2, ТЕТ, СТБ, Новий, 5 канал, Мега, Тоніс.

По-друге, спеціалізовані канали:

- Enter фільм - часто транслює старі і дуже старі фільми.

- Zoom та M1 - добре відомі музичні канали.

- Піксель TV - канал для дітей. Він в квітні 2012 року переформатований з музичного на дитячий. При цьому існуючий дитячий канал "Малятко" не попав в цифровий ефірний список, і доступний лише в супутниковому та подекуди в кабельному мовленні.

- Погода ТБ - безперервний показ погоди.

- STAR TV - зареєстрований в Києві, і анонсує себе як музично-розважальний, поки що він музичний.

- Goldberry - регулярні розповіді про щось дороге і модне: в основному подорожі, а також модна одежа, дизайн, курорти, ресторани, антикваріат, коштовності і автомобілі, яхти.

- Xспорт - спортивний канал. Це трошки змінений канал "Хокей".

- Банк-ТБ (БТБ) - розповіді про те, що в Україні немає інфляції і знижуються ціни. Цей канал гордо заявляє в пресі, що він є збитковим, але дуже потрібним.

- Вінтаж ТВ - ще невідомо і самим власникам. В 2013 році цей "канал" нескінченно показував кілька старих чорно-білих фільмів, дуже неякісно і іноді без звуку. Частіше звук йшов незалежно від зображення.

- Ескулап-ТВ - плануються розповіді про здоров'я, ліки і аптеки. Якщо він колись стане справді лікарським каналом, то, можливо, цілителі, віщуни, гадалки, цигани, торгівці ліками, депутати, проститутки та власники будівельних компаній зможуть розміщувати на цьому каналі свою рекламу.

Доповнення: канали Вінтаж ТВ та Ескулап-ТВ - майже неіснуючі канали, і створені, можливо, лише для перепродажі частоти в цифровому сигналі. Інформаційний матеріал, який вони злегка транслюють, практично не відповідає якійсь "тематиці" каналів, трансляція йде лише для того, щоб їх не закрили, і якість їхнього сигналу невисока.

- Кіноточка, НЛО-ТБ, Україна - донецькі канали, деякі з них створені недавно, інші вже добре відомі. Коротко про ці канали:

- КіноТочка - в червні 2012 року почав працювати в тестовому мовленні. Планує показувати, в основному, кінофільми та серіали.

- НЛО-ТБ - дещо показує, але власники ще не придумали остаточну. концепцію каналу. Можливо, фільми та серіали, але з "містичним" ухилом. В тестовому мовленні транслюється матеріал з бібліотеки каналу "Україна".

- Україна -  досить відомий канал: російські фільми на кримінальну тему, політики з партії регіонів, розмови про "значне покращення", іноді новини і російські фільми не на кримінальну тему.

Де найгірше приймається цифровий сигнал ?

В містах - найгірший прийом на нижніх поверхах багатоповерхових будинків, особливо якщо вікна виходять у двір, закритий з усіх чотирьох сторін будинками. Іноді сигнал, відбитий від сусіднього будинку, кращий, ніж "прямий" сигнал, але перекритий іншим будинком. В умовах міста лише непроходимий оптиміст може надіятись на хороший прийом цифрового сигналу на якусь кімнатну антену, таких випадкових щасливчиків надзвичайно мало. Коротше кажучи, деяким телеглядачам в місті прийдеться вилазити на дах свого багатоквартирного будинку і встановлювати свою антену. Тут поневолі згадаєш колишні колективні антени на даху.

В селах - антену ставимо на дах хати або ще вище. Якщо село знаходиться в "великій ямі" (не в переносному, а в прямому значенні), то шансів прийняти будь-який ефірний сигнал небагато. Орієнтуйте місцевих умільців, щоб ставили вам антену з підсилювачем. Логоперіодична антена або антена "хвильовий канал", як правило, працює краще.

 

Братья по-русски!
Через кордон - без митної декларації
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Неділя, 19 травня 2024

0
репостів
0
репостів