Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (443 words)

Додаток "Повітряна тривога" розробив хмельничанин

013184a942940ddc

Додати сповіщення про вуличні бої та артобстріли планують у додаток "Повітряна тривога". Про це розповів його автор Степан Танасійчук. За його словами, застосунок постійно оновлюють та додають нові налаштування. Загалом, на розробку першої версії додатку разом із командою витратили до чотирьох днів. Чому виникла ідея створення такого застосунку та як він працює, дізнавалось Суспільне.

Звуками сирени про загрозу з повітря сповіщає мобільний застосунок "Повітряна тривога!" українців. Його автор – хмельничанин Степан Танасійчук. Каже, ідея створення такого додатку виникла після того, як люди у соцмережах почали скаржитись на те, що у місті не чутно сирен. На створення такого застосунку витратили з командою чотири дні, каже Степан Танасійчук: "Одразу подумав, що можна це зробити сучаснішим шляхом. Людям буде набагато зручніше, і люди вночі будуть чути. На наступний день почали реалізацію. Це був четвертий день війни – неділя. Виникло у нас питання про те, як зробити, щоб додаток прокидався навіть у беззвучному режимі і давав сирену".

Степан Танасійчук розповідає, що вдалося вийти на компанію, яка допомогла з розробкою та публікацією додатку. Хмельницька область стала однієї з перших, де цей додаток запровадили: "Приходить сигнал централізований про те, що є тривога. Відповідно, приходить до чергового. Відповідно, у чергового є величезний пульт, який має дуже багато кнопок і дуже багато дій треба зробити. А в нас треба один раз клікнути - і все. Тому вони спочатку клікають нас, а потім починають запускати стару сирену".

Спершу, зізнається Степан Танасійчук, застосунок працював зі збоями. У процесі роботи його допрацьовували та оновлювали: "У нас в перші дні було багато технічних проблем з навантаженням, база даних підвисала. І люди, коли змінювали область, стара прив’язка не видалялась, залишалась в базі. Не можна зробити за кілька днів ідеальну систему оповіщення на мільйон людей". Зараз, каже Степан Танасійчук, оновлення проводять не так часто.

Коли застосунок запрацював, про відбій повітряної тривоги українців сповіщав жіночий голос. Після оновлення додали голос Олексія Арестовича, розповідає Олександра Любицька. Та, за її словами, не усім користувачам додатку така ідея сподобалась. Почали надходили негативні відгуки: "Коли ми вирішили внести трішки позитиву і поставили голос Арестовича, то посипалось надзвичайно багато негативних відгуків. Все ж таки, це політична особистість, і краще такі моменти не використовувати. Ми додали можливість обирати".

Командою розробників вирішили вибір залишити за користувачами. Тепер у застосунку можна власноруч обрати, хто оголошуватиме відбій тривоги. Згодом, каже Степан Танасійчук, планують до застосунку додати сповіщення про інші загрози: "Вже майже закінчили вуличні бої та артобстріли. Це буде два окремих типи сповіщення. Після цього будемо додавати про хімічну загрозу та про радіаційну небезпеку. Можливо, про біологічну зброю. Тобто, зараз якраз з ДСНС зв’язалися і про це говоримо. Далі є плани додати навігацію про найближче укриття".

За словами Степана Танасійчука, аналогів застосунку "Повітряна тривога" поки не зустрічав.

З початку війни ЗСУ захопили понад 1000 одиниць ві...
Російські військові відкрили базар для торгівлі на...
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 19 квітня 2024

0
репостів
0
репостів