Розділ Суспільство

Популярні засоби кріплення у промисловій галузі

Автор 19 серпня 2021, 12:48
Популярні засоби кріплення у промисловій галузі Матеріал на правах реклами

Кріпильні вироби активно використовують у всіх різновидах господарської діяльності, але найбільшої популярності вони досягли у промисловості. Без них неможливо уявити металеву конструкцію, механізм чи обладнання. Кріплення потрібні для виробництва меблів та автомобілів, літаків і цивільних будівель. Підбирають ці деталі згідно умов використання — болти по дереву не застосовують зі сталевими об’єктами, а шайби без захисного покриття не встановлюють там, де присутня висока вологість.

Основні та допоміжні кріпильні вироби

Існує багато способів класифікації промислових кріплень. Одним з найбільш простих є поділ на дві групи: основні та допоміжні. До числа перших належать:

  • нарізні з зовнішнім та внутрішнім різьбленням;
  • гладкі.

Це різноманітні гвинти, болти, шурупи, шпильки, гайки, заклепки, цвяхи. Допоміжними називають шайби, гайкові замки та прокладки. Такі деталі не виконують напряму функцію з’єднання двох елементів, але покращують якість встановлення основних кріплень. За допомогою допоміжних виробів можна уникнути зминання поверхні, саморозгвинчування через вібрації та удари, перекриття зазорів. Роль цих кріплень дуже висока у промисловості.

2

Стандарти промислових кріпильних виробів

Переважна більшість промислових кріпильних виробів, що реалізують на українському ринку, виконані згідно вітчизняним (ГОСТ) або міжнародним (DIN, ISO) стандартам. Наприклад, якщо вам потрібен звичайний болт з шестигранною головкою, замовляйте DIN 933. Це найбільш затребуваний у промисловості виріб. До нього підійде шестигранна гайка DIN 934. Вона виготовляється з нержавіючої сталі А2 або А4. Під час виробництва меблів активно використовують гвинти з потайною головкою та внутрішнім шестигранником DIN 7991. А у машинобудівництві має високий попит кріпильний виріб DIN 912. Це гвинт з циліндричною головкою і внутрішнім шестигранником під ключ. Розуміння стандартів дозволяє правильно підібрати кріплення згідно поставленим задачам.

Особливості застосування кріплень у промисловості

Використання кріплень у промисловій галузі є обов’язковим. Ці невеликі металеві деталі служать для з’єднання частин конструкцій та пристроїв різних розмірів і призначення. Найчастіше використовуються у наступних галузях:

  • у важкому машинобудуванні використовують болти, гвинти, гайки;
  • у харчовій промисловості актуальні кріплення з нержавійки (шурупи, шайби тощо);
  • для будівництва більш притаманні заклепки, саморізи, шпильки, цвяхи;
  • для виробництва меблів необхідні елементи з різьбленням по дереву та потайними головками;
  • у хімічній та нафтопереробній сфері популярні вироби, стійкі до агресивних речовин.

Під час вибору кріплень для промисловості звертайте увагу на їхню відповідність стандартам, матеріали виготовлення та наявність захисного покриття. Зазвичай з опису ГОСТ або DIN можна легко зрозуміти, до якої галузі цей виріб краще підійде.

0
репостів
0
репостів