Розділ Суспільство

Рятувальники 3 місяці перевіряли заклади на протипожежну безпеку

Автор 18 березня 2020, 14:59

Від дня одеської трагедії, коли під час пожежі загинуло 16 осіб коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, минуло три місяці. За цей час шепетівські рятувальники встигли перевірити усі навчальні заклади міста і району та інші об’єкти масового перебування громадян. Сьогодні розповімо про результати перевірок протипожежної безпеки на місцях.

Одразу ж після трагічних подій у м. Одесі, коли у вогні живцем згоріли люди, наше відомство отримало доручення Кабінету мініст­рів провести перевірку з дотримання та виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням дитячого та дорослого населення.

Одинадцятого березня ми провели останнє обстеження з усіх запланованих. За три місяці наші інспектори побували у 42 школах міста і району, у 33 дошкільних закладах, двох училищах, професійному ліцеї, коледжах (ПДАТУ та медичному), в усіх гуртожитках, де проживають студенти, а також у гуртках, які відвідують школярі.

Також перевіркою було охоплено залізничний вокзал, автостанцію і найбільший торговельний заклад міста — «Епіцентр».

Загалом за вказаний період було обстежено 98 об’єктів і на кожний оформлено відповідний припис для обов’язкового виконання у зазначений термін.

Інспектори звертали увагу чи забезпечення згаданих об’єктів необхідним протипожежним інвентарем, на дотримання протипожежних норм та правил.

З’ясовувалося, чи функціональними є аварійні виходи, чи відпрацьовані дії та навички громадян щодо евакуації, чи облаштовано протипожежну сигналізацію.

Фактів порушень було зафіксовано безліч. До прикладу, у ЗОШ № 1 на момент перевірки з восьми вогнегасників шість знаходилися у підсобному приміщенні. А у ЗОШ № 8 допоміжні аварійні виходи на випадок пожежі були зачинені.

Зауважу, що усі школи міста і району мали одні й ті ж недоліки щодо протипожежної безпеки. Аварійні виходи здебільшого були заставлені меблями, вазонами. Деякі були під замком, та ще й загратовані, допоміжні приміщення захаращені.

Прикро, але жоден навчальний заклад міста (школи та дитсадки) не обладнаний автоматичною протипожежною сигналізацією.

У селах району ситуація щодо цього трішки краща — 60 відсотків сільських дошкільних закладів та 3 сільські школи обладнані сигналізацією. За статистикою, у 24 відсотках пожежі виникають через неякісне електрообладнання.

На Шепетівщині школи та ДНЗ переважно старі, тож і електропроводка, відповідно, стара, малопотужна, часто не витримує навантаження, закорочується. А фахових спеціалістів, які б регулярно перевіряли стан електромереж, немає. Тому усі навчальні заклади отримали приписи замінити електродроти, які не витримують напруги.

Згідно з вимогами, усі будівлі мають бути обладнані блискавкозахистом. За результатами перевірок інспектори пожежнагляду констатували, що лише 30 відсотків навчальних закладів Шепетівщини ним належно обладнані, у 50 відсотках він взагалі втратив своє призначення, у 20 — потребує серйозного ремонту.

До прикладу, у Корчицькій ЗОШ контури блис­кавкозахисту повністю згнили, з’єднання порвалися, через це він не працює і не захис­тить будівлю від розряду громовиць. Така ж ситуація у Полянській ЗОШ та багатьох інших закладах, де перебувають діти.

Багато претензій висловили наші інспектори очільникам місцевих ДНЗ. Майже в усіх дитсадках на момент перевірок половина аварійних виходів були зачиненими. У дитячих кімнатах багато килимового покриття, яке належно не прикріплене до підлоги. Килими часто загортаються і це може стати перешкодою при евакуації.

Задля естетичного вигляду приміщень у ДНЗ і школах використовували несертифіковану вагонку, яка швидко горить, виділяє дуже токсичний дим, що сильно вражає легені. Тож усі навчальні заклади повинні за короткий час демонтувати небезпечну вагонку і привести об’єкти до належного, безпечного для перебування дітей, стану.

На виконання приписів з протипожежної безпеки ми встановили термін — 3 місяці, а потім, після повторної перевірки, даємо висновок щодо подальшої експлуатації даного приміщення. У випадках, коли порушення надто серйозні, ми робимо подання до суду з вимогою зачинити той чи інший заклад.

Наразі у судовому розгляді перебуває наша претензія до керівництва Корчицької ЗОШ, ЗОШ № 1 та міської автостанції. На останньому об’єкті, наприклад, підприємці, які там торгують, своїми кіосками перекрили шляхи евакуації. Приміщення касирів опалюється приладом кустарного виробництва, у незадовільному стані електрообладнання.

Не так давно ми подали позов до суду на один місцевий готель. Торік клопотали перед судом про закриття міського будинку культури, де постійно проводяться масові заходи. Міська влада виділила кошти і об’єкт культури швидко привели до належного протипожежного стану.

Саме так — жорстко, безкомпромісно — ми працюватимемо й надалі, адже одеська трагедія не повинна повторитися у жодному населеному пункті України.

Віктор МАТВІЙЧУК, начальник Шепетівського районного сектора ГУ ДСНС України у Хмельницькій області,

підполковник служби цивільного захисту.

Останнє редагування 18 березня 2020, 15:09
0
репостів
0
репостів