Розділ Суспільство

Що ж робити з безпритульними тваринами у Шепетівці?

Автор Валентин Мусійчук 07 квітня 2019, 14:44

Цієї зими у місті завдяки активності деяких "рятівників тварин" визначилась головна проблема життєдіяльності - наявність великої кількості безпритульних, бродячих тварин, передусім собак. Нарешті всі заспокоїлись після палких дискусій у фейсбуці і можна спокійно обговорити це проблемне питання. Всім нормальним людям очевидно, що собаки не можуть знаходитися на вулиці без контролю і хтось має нести відповідальність за шкоду, завдану за участю тварин.

Добре, що у фейсбуці піднімають питання про пошук господарів для бездомних тварин, створюють для них місця перебування під час холодів, підгодовують. Мабуть усі оцінюють таке відношення до тварин позитивно.

Проте захисникам мабуть необхідно рахуватися з тим, що не усі полюбляють собак, які за своєю природою часто збираються в зграї, нападають на перехожих, буває, що лякають дітей і людей літнього віку, своїм гавкотом заважають відпочивати. Не кажучи про те, що серед вуличних тварин майже немає здорових і вони потерпають від паразитів, блох, кліщів є розповсюджувачами хвороб.

А іноді відбуваються такі страшні речі, до прикладу, коли на твоїх очах зграя роздирає маленьке кошеня, чи стати очевидцем жахливої картини, яка на все життя врізається у твою свідомість.

Ще один приклад: на пероні залізничного вокзалу маленька дівчинка їла бутерброд, який у неї несподівано вихопила собака. Дівчинка інстинктивно за ним нахилилась, а собака вкусила її за щічку. У цей час вже під'їхав потяг, мати у розпачі, що не змогла попередити біду, прикладає хустинку, через яку проступає кров і все ж вирішує сідати в потяг. Така сумна історія...Мабуть, бажано пояснити потерпілим про любов до тварин, небайдужість до порятунку чотирилапих.

Тож стосунки між містянами, що мають різні погляди на проблему будуть залишатися напруженими.

За Законом, обов'язок піклування за бездомними тваринами лежить на органах місцевого самоврядування. І поки що міська рада не доклала зусиль, щоб вирішити цю проблему. Та об'єктивно необхідно визнати, що це проблема не тільки нашого міста. На жаль, більш-менш питання вирішуються у великих містах, та й то, не завжди у створенні притулків, а у звичайному відловлюванні на вулицях безпритульних тварин, після чого їх доля мало кого цікавить.

Повірте, при такому дефіциті фінансування ми ще довго не побачимо дієвих кроків влади у вирішенні цього питання, тим паче, що нагальних проблем у місті вистачає, але щось необхідно робити.

Насамперед, виробити чітку налагоджену систему, яка хочете це називайте, але це має бути своєрідний соціальний договір про наміри. Це може бути розробка Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у місті.

Необхідно ставити питання перед депутатами міської ради про виділення коштів з міського бюджету по природоохоронному кошторису на будівництво чи відведення хоча б карантинного майданчика для тимчасового утримання до 10 собак для стерилізації. І це будуть реальні перші кроки, співпраця органів влади і організацій, що опікуються тваринами, волонтерів і мешканців міста.

Досвід сусідньої Славути довів, що будівництво і простий відлов собак - не ефективний, на їх місце все одно прийдуть нові. Тому важливо стерилізувати та лікувати собак, а потім повертати їх на місце, де їх відловили. Після стерилізації собака буде менш агресивна, але в той же час захистить місце свого перебування від приходу нових особин.

Ми не маємо права кидати тварин напризволяще, але і не забувати про відповідальність кожного за тих, кого приручили і це - Закон людської моралі і гуманізму.

Відео

0
репостів
0
репостів