Розділ Суспільство

Притулок чи стерилізація: що обере місцева влада?

Автор Алла Захарець 23 січня 2019, 17:20

Проблема безпритульних собак назріла давно. За словами завідувача травматологією Шепетівської ЦРЛ Михайла Федини, тільки з 1 січня поточного року до відділення звернулися 9 громадян, яких покусали безпритульні собаки. Для потерпілих призначені антирабічні щеплення від сказу.

У місті ж на сьогодні питання з бездомними собаками не вирішується. У сусідніх Нетішині та Славуті влада до цього підійшла більш серйозніше — тут створили притулки.

А поки шепетівські чиновники розмірковують що робити, з ініціативою виступили місцеві активісти. Нині вони встановлюють дерев’яні утеплені будки для бродячих собак за кошти небайдужих громадян. 

Та, як свідчать коментарі деяких шепетівчан, собачі будки — не вихід. Тварин дуже багато. Вони агресивні, кусають та лякають перехожих. У той же час, законом їх заборонено знищувати, тобто усипляти.

Одна з жінок, яка переймається проблемою безпритульних собак, пані Марина, записалася на прийом до міського голови Михайла Полодюка на 18 січня. Оскільки мер перебував у відрядженні в обласному центрі, то прийом громадян проводив секретар міської ради Микола Кикоть.

Жінка повідала свою історію. Недавно її чоловіка покусали собаки. До того ж, у пані Марини є двоє малих дітей, за яких вона хвилюється не менше. Одній дитині 7 років. Вона ходить до школи повз зупинку «Дружба», де часто зграями збираються безпритульні собаки. Дуже їх боїться.

А одного разу вони налякали й саму жінку. Марина з коляскою, у якій перебувала її півторічна дитина, прямувала додому з магазину. Однак зграя обступила жінку. Собаки почали гарчати. Пришвидшивши ходу, вона порвала пакет, у якому лежало куплене м’ясо. Можливо, його запах привабив собак.

На прийом з пані Мариною прийшла також шепетівчанка Вікторія. Безпритульна собака хапнула за рукавицю її дитину. «Не вкусила, а от налякати зуміла», — стверджує мешканка.

Жінок вислухав секретар міської ради Микола Кикоть. Він розповів про те, що проблема з безпритульними собаками у нашому місті нині постала дуже гостро. За словами Миколи Юрійовича, є два шляхи її вирішення – стерилізація або створення притулку.

Він додав, що ветеринари згодні виловлювати та стерилізувати собак, але у них немає місця для подальшого 10-денного утримання тварин після проведення так званої операції.

Стосовно притулку, Микола Кикоть додав, що у квітні 2018 року депутати міської ради підтримали проект рішення про виділення землі під притулок для бродячих собак на виїзді з міста. Та, на жаль, у місцевому бюджеті не передбачили кошти на його будівництво й утримання.

У контексті цього Микола Юрійович навів приклад сусіднього міста Славути. Там кілька років тому створили притулок для безпритульних тварин. Отож у місто почали звідусіль звозити собак. А тварин треба годувати, бо не факт, що дуже швидко для них знайдеться господар, і чи взагалі знайдеться.

Так, люди брали звідти цуценят, але це поодинокі випадки. Отож безпритульних тварин по суті нема де дівати. Тож не виключено, що зі створенням притулку у Шепетівці складеться подібна ситуація.

Секретар міської ради пообіцяв громадянам, що донесе до мера суть даної проблеми і, ймовірно, на наступній, лютневій, сесії міської ради депутати розглянуть це питання.

Того дня на прийом приходили й інші мешканці, яких турбували проблеми освітлення прибудинкових територій, пільгового перевезення інвалідів, житлові та інші питання.

Шепетівський вісник

Останнє редагування 23 січня 2019, 17:27

Відео

0
репостів
0
репостів