Розділ Суспільство

"Завжди мріяв про небо і космос": історія Олексія "Мунфіш" Меся

Автор 30 серпня 2024, 19:38

"Він завжди мріяв про небо" — в один голос кажуть друзі, однокласники та вчителі шепетівчанина Олексія Меся. Його однокласниця Катерина Остапчук-Добрянська розповіла: він був найрозумнішим учнем школи, відмінником з усіх дисциплін. Олексій вигравав учнівські олімпіади, писав наукові роботи і його майбутнє однокласники бачили в науковій сфері. Та, каже Катерина, виявилося, що син військового мріяв стати льотчиком. І став.

Льотчика Олексія Меся поховали. На його могилі ще свіжі квіти, і такі ж свіжі спогади людей, які його знали, каже кум батьків загиблого, військовослужбовець Сергій.

"Ми розуміємо якого висококласного льотчика, якого професіонала втратила родина, втратила Україна", — розповів чоловік для Суспільного.

За його словами, Олексій бездоганно опанував пілотування всіма видами літаків, які є в Україні й кращого за нього не було.

"Він вартий поваги й, мабуть, вартий звання більше, ніж посмертно полковника отримати від головнокомандувача Збройних сил".

4becea37ca78d3bb

Куми батьків загиблого Олексія Меся на його могилі, серпень 2024. Суспільне Хмельницький

Дружина Сергія Наталія каже: про службу Олексія знали мало — тільки те, що можна було знати.

"Професійна діяльність Льоші залишається ще таємницею для нас всіх. Але сподіваємося, що всі його героїчні подвиги будуть розкриті, але вже після війни".

Згодом Олексій Месь мав стати командувачем Повітряних сил України. Таким майбутнє Олексія бачила його вчителька Людмила Самойлович.

"Складалося враження, що згодом він очолить Повітряні сили України та буде командувачем. Він мав усі якості лідера, капітана, командира, і можливо, якби не ця страшна трагедія, ми б побачили його в майбутньому генералом", — розповіла вчителька історії Людмила Самойлович.

b8d2c01a5b6dc58a

Олексій Месь на конкурсі "Юність підкорює космос" у Києві разом з першим українським космонавтом Леонідом Каденюком. Суспільне Хмельницький

Учителька географії Надія Муштин розповіла: займалася з Олексієм і після уроків, бо він любив науку, вигравав олімпіади й не тільки з її предмета, а з усіх.

"Все, за що він брався, він доводив до кінця. Це золотий медаліст нашої школи та людина з великої літери. Я пам'ятаю, як уже бувши курсантом академії Повітряних сил України, він мені зателефонував і подякував за те, що ми так добре вивчили топографію. Згадав мої слова: Льоша, вчи топографію!".

Вчителька каже: своє майбутнє Олексій змалку пов'язував з небом та космосом.

"Я його запитувала: Льоша, ким ти хочеш бути?" Він казав: "Взагалі, я мрію бути льотчиком". Його мрія здійснилася, він ним став", — розповіла Надія Муштин.

473d976561cb6b91

Однколасники загиблого пілота Олексія Меся у класі, де вони навчались, серпень 2024. Суспільне Хмельницький

Учителі кажуть: Олексія, його сестру та двох братів знають з народження. Вчителька зарубіжної літератури Тетяна Павлова каже:

"Його мама в нашій школі працювала і він ще змалечку перебував в стінах нашої школи. В нього іншого вибору не було. Тато — військовий, був постійно зайнятий, а мама — в школі, позакласна робота, яка випадала завжди на вечірній час".

Про Олексія вчителька каже: це був ідеальний учень, і зважаючи на його всебічний розвиток, педагоги пророкували йому видатне наукове майбутнє. І він спочатку вступив до політехнічного університету та забрав документи, і подався до академії повітряних сил.

"Мама знала, вона дуже переживала і ми переживали. Вона сказала: "Це його вибір і ми нічого не можемо зробити". І коли я вже зустріла його після закінчення, вже він служив, питаю: "Льоша, як тобі?" А він каже: "Це-моє". І ці очі загорілись, і ця усмішка була така сонячна", — розповіла Тетяна Павлова.

Зі світлою усмішкою запам'ятали його й однокласники.

"Він був завжди перший. Завжди. Лідер у всьому: у навчанні, в позашкільному житті, як друг", — розповіла однокласниця Катерина Остапчук-Добрянська.

9f59b6b5079805d5

Могила загиблого пілота Олексія Меся на Алеї Слави у Шепетівці, серпень 2024. Суспільне Хмельницький

Його однокласник та товариш дитинства Іван Клімчук каже: Олексій був найрозумнішим у школі, але не хизувався цим і завжди давав списувати.

"Він був найкращим в усіх дисциплінах, але в нього не було такого занудства, він завжди був на позитиві".

Про те, що Олексій вчився на льотчика та став ним, і згодом захищав Україну, однокласники знали, та, каже Катерина, мало.

"Він зробив колосальну роботу. Ніхто не знає, скільки разів він врятував нам життя. Це знає тільки він".

За її словами, Олексій був одружений, в нього залишилася маленька донька. І за них він переживав, бо відколи став медійним, на його адресу регулярно надходили погрози від росіян.

"Скидали нам скріни і ми бачили, що писали дані на сім'ю, погрози".

"Їх тригерило від того, що він був еталоном української авіації. В нього точно було б дуже велике майбутнє і після війни не стояло б питання, хто був би командувачем Повітряних сил", — розповів однокласник і друг Олексія Іван Клімчук.

Останнє редагування 30 серпня 2024, 19:58

Відео

0
репостів
0
репостів