Розділ Суспільство

Піар під час війни: як у Шепетівській міській раді намагаються приховати витрати на висвітлення

Автор 25 липня 2024, 12:49

Громадська організація "Жіночий Антикорупційний Рух" дослідила як міські ради з Хмельниччини витрачають кошти на висвітлення своєї діяльності. Як виявилось, Шепетівська міська рада не лише в лідерах в області по цих витратах, але й всіляко перешкоджає журналістам в отриманні інформації щодо цього.

Привітання з Великоднем чи Міжнародним жіночим днем, текст про купівлю мером автівок для ЗСУ, виїзний прийом громадян, інтерв’ю з мером — за це все роками з бюджетів платять міські ради. Так, орган місцевого самоврядування може оплатити за висвітлення своєї діяльності. Але є нюанс. За бюджетні кошти мали б висвітлювати проєкти рішень чи вже прийняті рішення, розпорядження, результати громадських обговорень, проєкти регуляторних актів тощо.

Лікбез про інформаційну діяльність органів місцевого самоврядування

У законодавстві України відсутні чіткі вимоги, що саме можна публікувати, а що ні за бюджетні кошти. Ось це і є лазівкою, яка дозволяє місцевим радам вітати громадськість зі святами різного штибу, повідомляти про волонтерську діяльність ключових посадовців органу та й загалом просто писати, які ми молодці і як ми дбаємо про людей у тій чи іншій громаді.

Водночас у законодавстві чітко визначено, що ж саме має публікувати у друкованих медіа орган місцевого самоврядування. До прикладу: 

  • проєкти бюджетів та внесення змін до них;
  • проєкти регуляторних актів;
  • інформація про оренду чи продаж земельних ділянок, комунального майна;
  • проведення громадських слухань та їх результати. 

Чому це важливо? А тому, що це напряму впливає на життя кожного мешканця громади, хоч ви про це часто навіть і не здогадуєтесь. Так, ви маєте право про це знати й брати у цьому активну участь. 

У висвітлення діяльності органу місцевого самоврядування є ще й інший бік. Медіа отримують за це кошти, а відповідно логічно було б маркувати цю інформацію, як рекламу. І так, ніхто цього не робить. У світлі складної ситуації, яка склалась у медіа в Україні, отримання коштів від місцевих рад — це часто про фактично фінансову залежність від них та навіть інколи про спосіб виживання. На практиці ж це виливається у відсутність критичних матеріалів. 

З 13 міських громад Хмельницької області бюджетні кошти на оприлюднення документів витрачала лише одна громада. Решта “зливала” сотні тисяч гривень на усілякі привітання чи нагородження. Найбільше, звісно, витратила Хмельницька міська громада — за два роки це майже два мільйони гривень. На почесному п'ятому місці Шепетівська міська рада, яка за 2 роки війни витратить 589 300 грн.

vysvitlennia 1 1 768x639

2023 рік

Як йдеться в дослідження ГО "Жар" наприкінці листопада 2022 року Шепетівська міська рада рішенням сесії затвердила Програму висвітлення діяльності Шепетівської міської ради, її виконавчих органів у засобах масової інформації у 2023 році, якою передбачено фінансування заходів на суму 350 тисяч гривень.

Торік відповідно до Програми на інформування мешканців було витрачено майже 189,7 тисячі гривень: 83,28 тисячі гривень отримав обласний інформаційно-аналітичний тижневик «День за Днем» та 106,42 тисячі гривень міськрайонна газета «Шепетівський вісник». Цю інформацію підтверджує і Spending.

У Договорі з «День за Днем» йдеться про надання послуг з публікації оголошень, привітань, подяк, оприлюднення співчуттів, некрологів, повідомлень, інформаційних матеріалів протягом 2023 року. Площі купили орієнтовно на сім сторінок. Вартість публікації 1 см² газетної площі: перша сторінка 18,25 гривні, чорно-біла сторінка — 7,50 гривень, кольорова сторінка, крім першої, — 13 гривень.

Упродовж року між сторонами підписано 17 актів на загальну суму 83 279,75 гривні. Публікували оголошення, вітання, інформаційні матеріали, рішення, знову ж таки розміщення інформаційного матеріалу на 4 сторінки за 28 548 гривень.

Послуги “Шепетівського вісника” трохи дешевші. Тут вартість одного квадратного сантиметра 10 гривень. Впродовж 2023 року сторони між собою підписали 20 актів на загальну суму 106 416 гривень на надання рекламно-інформаційних послуг без будь-якої іншої деталізації.

Перелік матеріалів окремо надала на запит сама міська рада, однак в ньому наявні лише назви матеріалів. Поряд з тим не вказано ні назви видання, ні номер газети, ні дати, коли цей номер вийшов. Тобто жодної інформації, яка б допомогла додатково провести аналіз наданої інформації.

vysvitlennia 2 21 768x468

Окрім того, Шепетівська міська рада також платила і ФОП Василик Богдан Сергійович за розміщення новин на інформаційному порталі «Хмельниччина Північ» та послуги поширення на ресурсах партнерів в межах інформаційного пакета «Блок новин» на 33,6 тисячі гривень. Договір в електронній системі “Прозорро” не оприлюднений. А на запит міська рада прислала зовсім інший договір — на закупівлю запчастин з іншим підприємцем.

До речі, Василик Богдан - це син членкині виконавчого комітету Шепетівської міської ради Василик Тетяни Павлівни.

Також на запит міська рада ще надала договір від 12 липня 2023 року, який укладений із фізичною особою-підприємцем Островським Олександром Вікторовичем, що взяв на себе обов’язки з оброблення даних, розміщення інформації на вебвузлах і пов’язану з ними діяльність. Йдеться про надання інфраструктури для розміщення (хостингу), оброблення даних і пов’язану із цим діяльність на 1 рік за 16 тисяч гривень. Через два дні, а саме 14 липня 2023 року, сторони підписали акт між собою на аналогічну суму. Ці кошти ФОП отримав 18 серпня 2023 року.

2024 рік

Наприкінці грудня 2023 року міська рада затвердила Програму на 2024 рік, в якій передбачено на виконання заходів знову ж таки 350 тисяч гривень.

В січні 2024 року міська рада в цьому напрямку вже провела дві закупівлі у формі відкритих торгів з особливостями. Купили на 120 тисяч гривень послуг у редакції газети «День за Днем». Цього року у них дещо здорожчало розміщення. Вартість публікації одного квадратного сантиметра: перша сторінка 28,00 гривень, чорно-біла сторінка — 12,50 гривень, кольорова сторінка, окрім першої, — 15 гривень. Розміщували інформаційні матеріали, повідомлення та вітання, як і минулого року. Вже оплатили 52 305,76 гривні.

У лютому ще купили на 120,4 тисячі гривень послуг у газети "Шепетівський вісник". У них теж змінилися розцінки. Тепер за один квадратний сантиметр площі на першій сторінці просять 16 гривень, на інших сторінках — 10 гривень. Загальний перелік матеріалів, які розміщувались в друкованих засобах масової інформації з початку року, надала сама Шепетівська міська рада, правда, без деталізації назви газети, в якій вийшов той чи інший матеріал.

vysvitlennia 2 22 698x1024

Чи надано виключний перелік матеріалів, нам невідомо, адже, крім назви матеріалу, міська рада більше жодних даних не надала і така інформація відсутня в наданих актах, які ми згадували вище.

vysvitlennia 2 23 768x306

Приклади матеріалів в газеті “День за Днем” (№ 5 від 31 січня 2024 року та № 9 від 28 лютого 2024 року)

vysvitlennia 2 24 768x226

Приклад розміщення вітань в газеті “День за Днем” № 13 від 27 березня 2024 року та № 18 від 1 травня 2014 року (імовірно, вартість розміщення таких вітань становить 5 216,4 гривні та 6 036 гривень відповідно)

Впродовж 2024 року сторони між собою вже підписали 4 акти на загальну суму мінімум 19 570 гривень на надання рекламно-інформаційних послуг без будь-якої іншої деталізації. Поряд з тим замість акту під номером 28 міська рада надала накладну на закупівлю наборів подарункових, які абсолютно не стосуються надавача послуг з висвітлення діяльності.

За розміщення новин на інформаційному інтернет-порталі “Хмельниччина Північ” та поширення на ресурсах партнерів в межах інформаційного пакета “Блок новин” ФОП Василик Богдан Сергійович отримав 39,6 тисячі гривень. Наразі сторони між собою вже підписали 3 акти приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) на загальну суму 16 тисяч гривень.

vysvitlennia 2 25 768x524

Якщо говорити про отримані медійниками кошти від міськради на висвітлення діяльності, то в цьому році ПП “Редакція газети “Шепетівський вісник”” загалом вже отримала 53,93 тисячі гривень, редакція газети “День за Днем”37,87 тисячі гривень, а ФОП Василик Богдан Сергійович — 9,6 тисячі гривень (проплати включно на кінець квітня 2024 року).

“Я вам не зобов’язана нічого відписувати…”

Ще з 14 травня журналісти ГО "ЖАР" робили спроби отримати коментар в посадовців цієї міської ради. Спочатку було декілька спроб отримати відповіді на питання через радницю міського голови Ольгу Петрову, яка відповідає за контакти з медіа. Звернулись на мобільний номер до цієї панянки, погодили, що надішлють запитання через Телеграм.

Журналісти одразу після розмови це зробили і чекали. Тиждень, два, три, місяць. Нуль фідбеку. На позначці у півтора місяці вирішили поцікавитись у радниці в чому затримка та коли нарешті будуть відповіді. Спочатку написали знову у Телеграм. Ігнор. Далі вирішили зателефонувати. Відповідь їх шокувала. 

“Я вам не зобов’язана нічого відписувати в приватному каналі комунікації. В мене є посадові обов’язки, є посадова інструкція, є робочі канали комунікації із представниками громадських організацій. Це запит на публічну інформацію. Ви мені надсилали запитання. Гаразд. Я сказала, що їх розгляну. Я їх розглянула”, – повідомила Ольга Петрова.

На уточнення: де ж тоді відповіді на ці запитання, посадовиця сказала, що питання розглянула і на цьому якби все.

Отримавши такий фідбек від людини, яка займається комунікаціями з медійниками в Шепетівській міській ради, журналісти вирішили звернутися до самого міського голови Віталія Бузиля. Спочатку ніби порозумілися, погодили, що надішлють запитання через Вотцап, а потім отримали порцію звинувачень:

“Та ваша інформація, запити, потім викладення інформації по депутатах, в тому числі Верховної ради. Я не пам’ятаю, як називала публікація щодо будівництва чи встановлення МАФів на території міста Шепетівки полонськими підприємцями. Там багато інформації було викладено абсолютно неправильно. Дивіться, та інформація була підготовлена виключно, щоб посіяти негатив”, – сказав Віталій Бузиль.

Далі посадовець сказав, що своєю публікацією ми ще більше ту ситуацію підігріли і що “таким чином ми в цілому створюємо по країні не позитив, а якийсь негатив”. Також зазначив, що там мешканці на понад 90 відсотків задоволенні, “що біля них буде введений… розпочне роботу такий об’єкт”. Правда трохи дивно було слухати про “введення” об’єкту, коли це МАФи, які мають просто встановлюватись.

Йдеться про цей матеріал, в якому журналісти ґрунтовно описали, як полонський бізнесмен незаконно, за повної бездіяльності міської влади, побудував у Шепетівці ресторан видавши його за кілька МАФів. Для розуміння: такі ділянки на аукціонах продають за десятки мільйонів гривень. 

Ось фотознімки об’єкта датовані початком липня: об’єкт видно, щоправда, дуже схожий на МАФ?

vysvitlennia 2 26 768x505

Що ж там такого гарного зроблено у скверику, де, за словами Віталія Бузиля, “роками бур’яни росли”, на фото не сильно видно, але хто ми такі, щоб не вірити першій посадовій особі Шепетівки.

Далі міський голова послався на велику зайнятість, сказав звернутися письмово та поклав слухавку.

Спочатку журналісти надіслали питання посадовцю у Ватцапі. Він їх просто проігнорував, навіть не відкривши повідомлення. Через декілька днів звернулись до міської ради з тими ж питаннями письмово та знову ж таки отримали черговий ігнор у терміни, в які просили відповісти.

Тепер журналісти будуть реагувати на цю ситуацію за допомогою наявних в законодавстві інструментів. 

Останнє редагування 25 липня 2024, 17:10
0
репостів
0
репостів