Розділ Суспільство

Прийняття спадщини під час війни

Автор 28 березня 2022, 17:16

Прийняття спадщини під час війни: що зі строками? Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснює.

Внаслідок воєнного стану та збройної агресії РФ вирішення ряду правових питань стало суттєвою утрудненим. Зокрема, почастішали звернення громадян щодо фактичної неможливості прийняти спадщину після померлого родича. Адже, право на подання заяви про прийняття спадщини, відповідно до положень Цивільного кодексу України, спадкоємець має протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті особи або оголошення її померлою. Подати таку заяву необхідно за місцем відкриття спадщини, тобто останнім місце проживання спадкодавця. Відповідний нотаріус, як наслідок, заводить спадкову справу.

Звичайно, не стосується описана проблема малолітніх, неповнолітніх, недієздатних та обмежено дієздатних осіб, а також тих, хто постійно проживав разом із спадкодавцем. Всі вони вважаються такими, що прийняли спадщину автоматично.

Але що ж робити всім іншим спадкоємцям, якщо померлий спадкодавець проживав у іншому регіоні, а дістатися туди можливості немає і найближчим часом не буде? Особливо громадянам, родич яких помер 4-5 місяців тому, а похід до нотаріуса відкладався ними до останнього. Адже тоді наявний ризик взагалі залишитися без спадщини.

Саме для таких випадків 28 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову N 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», відповідно до якої на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.

Нагадаємо, що Указом Президента України №64/2022 із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб в Україні введено воєнний стан. Указом №133/2022 він продовжений з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 р. ще на 30 діб.

Враховуючи вищевикладене, час дії воєнного стану фактично не враховується у встановлені 6 місяців на прийняття спадщини.

Тобто спадкоємець може прийняти спадщину протягом дії воєнного стану, незалежно від його тривалості, та додатково, після його відміни, у строк, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених 6 місяців.

Для простоти розуміння розглянемо на прикладі. Спадкодавець помер 11 листопада 2021 року, тобто кінцевий строк прийняття спадщини – 11 квітня 2022 року. Проте, оскільки такий строк зупинено на час воєнного стану (на даний час – 60 діб), то спадщину можна буде прийняти до 10 червня 2022 року. Звичайно, указом Президента дія воєнного стану може бути продовжена, відповідно змістяться і кінцеві строки прийняття спадщини.

Крім того, відповідно останніх змін до «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Тобто, під час дії воєнного стану можливо прийняти спадщину знаходячись у своєму населеному пункті, скориставшись послугами місцевого нотаріуса. Якщо ж інші спадкоємці вже встигли подати заяву про прийняття спадщини в іншій місцевості – можна засвідчити заяву про прийняття спадщини у будь-якого нотаріуса за своїм поточним місцем проживання та надіслати її до нотаріуса, у якого заведено спадкову справу.

0
репостів
0
репостів