Як вибрати свинину для приготування соковитого стейку

Стандарти виготовлення сировини зі свинини вже давно пішли вперед, адже зараз можна самостійно вибрати якісне м'ясо і приготувати його, як у ресторані. Воно, на відміну від яловичини, не потребує дотримання режиму температури та точності приготування. Окрім того, знаючи як замаринувати стейки зі свинини, можна поласувати ніжною стравою з витратою мінімум зусиль та терпіння. Для цього виробники розробили спеціальні маринади, де чітко враховані пропорції приправ, соусів та спецій. Тож ідеальний шматок свинини у поєднанні з заправкою для стейка обов'язково продемонструють смачний результат навіть у початківців.

Вибір свинини - важливий етап приготування м'яса

Свинина чудово підійде для приготування стейка, адже має доступну ціну, її легко знайти у будь-якому маркеті, а приготування не потребує спеціальних знань. Будь-який шеф-кухар скаже, що найкращий шматок свинини для стейка - корейка. Вона не жирна, м'ясиста і має характерний колір - яскраво-рожевий, якщо шматок справді свіжий. Варто відмовитися від фасованого м'яса у пакеті, де часто можна побачити витікаючий сік. Скоріше за все, воно буде жорстким після приготування.

Насправді не тільки корейка підходить для стейка, тож можна готувати із:

  • стегнової частини;
  • вирізки;
  • бокової частини з ребрами, грудинки;
  • шиї;
  • лопатки.

Відріз зі стегна, або, як ще кажуть, шинка - найбільш бюджетний спосіб поласувати стейком з безліччю варіантів її приготування. Шинку можна смажити на грилі, запікати у духовці, при цьому вона не жирна. Тут також важливу роль відіграє товщина м'яса, адже тонкі шматки кращі для приготування на вогні, а товстіші - у духовій шафі.

Вирізка - найбільш ніжне, м'яке м'ясо зі свинини, однак не надто підходить для великих стейків. Для поціновувачів невеликих шматків і пісної страви, вирізка підійде як найкраще, наприклад, для дітей.

М'ясо з бокової частини, шиї соковите, а завдяки жировим включенням - яскравий наповнений смак. Не секрет, що чим більше жиру, тим більше смаку має стейк. Можна також взяти частину на ребрі, а готувати можна як на грилі, так і в духовці до хрусткої скоринки.

Якщо ж є фанати більш повільного приготування, то лопатка підійде для цього, як ніщо інше. Тривале тушкування, обробка цієї частини забезпечить делікатний смак, адже чим довше її готувати, тим ніжнішим вона стає.

З якої б частини тушки не був шматок, товщина стейка має бути не менше 3 см і не більше 5. Важливо також, щоб зріз був поперечним для рівномірного пропікання і збереження форми.

Секрети приготування смачного стейку

Декілька простих правил у приготуванні свинного стейка забезпечать не тільки гарний вигляд готової страви, а й відмінні смакові властивості. Найкраще до нього смакують:

  • соєвий соус у поєднанні з невеликою кількістю лимонного соку, які гарно пом'якшують м'ясо;
  • трави - петрушка, чебрець, розмарин. Найкраще, коли вони свіжі, однак можна використати сушені;
  • спеції, такі як сіль, чорний перець та часниковий порошок.

Варто пам'ятати, що страву краще готувати поетапно: спочатку стейк приправити сіллю, часником та перцем та обсмажити з олією на сковорідці, а вже тоді на деко їх викласти і додати соєвий соус, трави. Лише тоді можна допікати його у духовці, встановивши температуру 200 градусів, приблизно 30-40 хвилин.

Крім того, важливим є і матеріал посуду, у якому запікається страва. Найкраще - чавун, адже він дозволяє рівномірно готувати м'ясо, він чудово зберігає тепло, а сам стейк не пересмажується.

Після приготування можна накрити стейки шаром фольги, аби вони "відпочили" перед подачею.

Тож, стейки зі свинини не тільки доступні для всіх охочих, а й їх легко готувати початківцям, просто замаринувати. Така невибаглива страва обов'язково сподобається і дорослим, і дітям, адже має відмінний смак та принесе користь організму. А ще стейк легко поєднується з будь-яким гарніром чи овочами, чудово доповнюючи буденний чи святковий стіл.

0
репостів
0
репостів