Як системи накопичення електроенергії впливають на стабільність мережі

Останнім часом популярність відновлюваних джерел енергії стрімко зростає, а накопичення електроенергії стало центром уваги як побутових споживачів, так і промисловості. Пов'язані із цим технології постійно розвиваються, даючи можливість у надзвичайних ситуаціях за відсутності центрального електропостачання використовувати електроенергію для власних потреб. Тож, системи накопичення електричної енергії дозволяють накопичувати, зберігати та на декілька днів, а не годин задовольняти потребу в енергії. Разом із відновлюваними джерелами енергії гідроакумулювання створює міцну основу до енергетичної незалежності.

Особливості та переваги використання накопичувачів енергії

Накопичення енергії в енергетичній інфраструктурі простими словами - накопичення електроенергії у спеціальних акумуляторах, далі таку енергію використовують у для різних цілей:

  • безперебійного живлення критично важливих об'єктів;
  • забезпечення стабільного живлення електромережі;
  • оптимізації споживання та балансування мережі.

За допомогою систем управління, інверторів, відновлюваних джерел енергії, акумуляторів можна не тільки акумулювати енергію з альтернативних джерел, а й з централізованої мережі.

Накопичувачі здатні зменшити пікові навантаження на мережу, даючи додаткове живлення, особливо у вечірній та ранковий час, коли енергії використовується найбільше. Крім того, відновлювані джерела нерівномірно виробляють електроенергію, а системи накопичення можуть зберігати її надлишкову кількість під час високої генерації. Це дозволяє надалі балансувати енергетичні потоки, зменшуючи ризик перевантажень та виникнення аварійних відключень.

Види та роль накопичувачів

picture1Розрізняють побутові та промислові накопичувачі, які різняться розмірами, ємністю, системою управління.

Побутові, як правило, мають ємність від 1кВт і більше. Завдяки спеціальним модулям можна поступово збільшувати місткість системи накопичення в залежності від власних потреб. Найчастіше їх використовують для сонячних станцій у парі з інверторами. На відміну від промислових мають менші розміри, ємність та чудово підходять для резервного живлення приватних будинків під час відключень енергії та там, де присутнє нестабільне живлення.

Їхня роль: підтримка стабільності мережі, інтеграція з альтернативними джерелами, менша залежність користувача від зовнішнього живлення, накопичення енергії для економії ресурсів, екологічність.

Промислові системи накопичення електроенергії наразі мають ємність до 10 МВт і здатні забезпечити стабільне живлення промисловості на декілька годин в залежності від потреб підприємства. Вони більш потужні та значно більші за розмірами, ніж побутові, а також мають складну систему управління. Завдяки цьому можна ефективно контролювати та оптимізувати використання електричної енергії.

Їхня роль полягає у запобіганні аварій, простоїв на виробництві, знизити використання енергії у промислових масштабах у пікові періоди, а також знизити залежність від традиційної мережі. До того ж, вони мають значний запас циклів та довготривалий термін служби з низькою деградацією акумуляторів.

Розрізняють також і комерційні накопичувальні системи, які ідеально підійдуть для великих ТЦ, магазинів, ресторанів тощо. Завдяки потужним інверторам та ємністю до 300 кВт забезпечити живлення комерційних об'єктів на декілька годин буде просто. До того ж модулі також можна розширювати.

Таким чином, системи накопичення електричної енергії підвищують якість електроенергії та її стабільність, регулюють періодичні коливання нової генерації, забезпечують резервне живлення як для побутових, комерційних, так і промислових споживачів. Завдяки гідроакумулюванню можна забезпечити стабільне підключення до енергії на певний термін часу без аварійних ситуацій.

0
репостів
0
репостів