Інтернет-магазин саджанців: які сорти інжиру варто обрати для саду

Інжир з давніх-давен відомий своїми корисними властивостями та ориганільним цукровим смаком. Крім того, вживати плід можна як сирим, так і консервованим, в якості сухофруктів, відвару. Тож таке фігове дерево з https://megasad.net/ua/ стане не тільки окрасою саду, а й поповнить асортимент корисних та смачних фруктів у раціоні господаря. Які сорти вибрати для посадки та як доглядати за саджанцями, щоб отримати гарний врожай у майбутньому, читайте далі у статті.

Інжир - це кущ чи дерево?

Насправді інжир може бути як дводомним деревом, так і чагарником гіллястим, який уже на третій рік після посадки може давати гарний врожай. Кора його сіра, гладка, листя велике, трохи опущене. Черешки досить довгі і товсті, тому кущі стають великими, міцними, при цьому врожай інжир дає у 2 хвилі - в липні та вересні.

Добре переживає м'які зими, тож у південних регіонах України вирощувати його легко, адже не потрібно вкривати. Якщо це північний регіон, то все таки доведеться накривати у міцні морози, щоб чагарник не замерз і не загинув.

Інжир найкраще вирощувати кущем, як і гранат, а купувати у горщику, тобто саджанці мають бути із закритою кореневою системою. Так вони краще приживуться.

Сорти інжиру для посадки

08eabbНайбільший вибір саджанців можна підібрати в інтернет-магазині, наприклад, у Megasad, де є широкий асортимент інжиру на будь-який смак. До цього можна також підібрати й інші саджанці, щоб посадити все вчасно та не витрачати час на пошуки рослин деінде. Це гарантує не тільки придбання якісного посадкового матеріалу, а й те, що продавець продає саме ті сорти, які представлені на сайті та в описі.

Якщо бажаєте кущ з густою кроною, ремонтантного сорту, середньорослий, то Київський великоплідний інжир буде гарним вибором. Також варто звернути увагу на сорт Адріатичний білий, Смірненський та Брунсвік.

Київський інжирможе сягати до 5 м у висоту, самозапиляється, а плоди вже можна очікувати у серпні, вересні, жовтні та листопаді. Форма плодів - грушоподібна вагою до 80 грам кожен, при цьому колір спілого інжиру фіолетовий. Плід соковитий, щільний, має дрібні кісточки з солодким смаком.

Кущ морозостійкий, може вирощуватись як у кімнатних умовах, так і на відкритій місцевості. Стійкий до шкідників, захворювань, чудово переносить транспортування. Також полюбляє сонячні місця, родючий пухкий грунт та помірний полив.

Адріатичний білий сорт може бути висотою до 2 метрів, якщо проводити обрізку. Цей інжир ремонтантний і може плодоносити до 2-х разів за рік. В Україні ж очікувати врожай цього сорту варто у кінці вересня. Вага плодів до 55 грам, форма овальна. Спілий інжир має рожеву серцевину з жовто-зеленою шкіркою. Самозапилюється, має солодкий смак, але потребує укриття взимку, адже має низьку морозостійкість. При цьому має гарні показники стійкості до шкідників.

Висадку саджанців проводять весною - квітні-травні, або восени не пізніше жовтня. Полюбляє родючі грунти, сонячні місця та помірний полив.

Смірненський сорт має потужне зростання, розвиток, а також крупні плоди. Потребує запильника, в іншому випадку суцвіття буде опадати. Шкірка пурпурно-коричнева при достиганні плодів, які мають грушоподібну форму. На смак інжир соковитий, цукровий, м'якоть карамельного кольору.

Полюбляє південну сторону, сонячну без протягів, має високу врожайність. Поливати помірно, а висаджувати на родючих грунтах.

Інжир Брунсвік - ремонтантний сорт із зимостійкістю до -20 градусів. Відрізняється щедрим врожаєм, який достигає рано - в середині липня перший раз, другий раз дає плоди в листопаді. Самозаплідний, середнього зростання, потребує укриття на сильні морози.

Садять сорт на сонячному місці, без протягів. Плоди грушоподібної форми з відтінком фіолетового. Стиглі плоди мають виражений солодкий аромат, цукристий соковитий смак. Серединка забарвлена у карамельно-червоний колір.

Посадка

Більшість сортів чудово почуваються у горщиках та прекрасно ростуть у теплицях, зимових садах чи кімнатних умовах, однак найкраще адаптуються до умов ті рослини, які одразу висаджують у відкритий грунт. Вони добре вкорінюються та дають більший урожай швидше.

У посадкову ямку навесні найкраще додавати компост, фосфорнокалійні добрива, тобто бажано додавати й органіку, і мінеральні добрива. Корінці перед посадкою треба розправити, при потребі обрізати зайве. Це у тих випадках, якщо саджанець довго знаходився у контейнері. Саджанці при посадці необхідно злегка втрамбовувати та бажано мульчувати. Обрізку також варто робити навесні та варто пам'ятати, що чим більше буде на інжирові пагонів, тим більше буде плодів, а значить і більший врожай.

0
репостів
0
репостів