Як уникнути пошкодження ламінату та як за ним доглядати

ламінатДовговічність, різномаїття та стильні рішення роблять ламіновані підлоги найбільш популярними та дешевшим аналогом справжньої дерев'яної підлоги. Так, ламінат Классен відрізняється якістю та практичністю, однак будь-яка підлога вимагає догляду. Випадкове розлиття, механічні пошкодження, природне зношення завжди мають місце навіть при обережній експлуатації. Прості поради допоможуть продовжити життя ламінату, а також дізнатись де і який ламінат краще використовувати.

Для яких кімнат який ламінат обрати?

Починаючи ремонт оселі більшість власників має безліч питань щодо вибору підлоги, адже варіантів є безліч. Ламінат має перевагу не тільки по вартості, а і є достатньо міцним завдяки верхньому шару, який здатен витримувати різну інтенсивність тертя, стійкий до подряпин, вм'ятин та плям. В залежності до показників тертя (АС), відрізняють високої стійкості ламінат, який використовують у місцях з інтенсивним трафіком, а також з помірним та низьким.

Окрім того, є тонший, товщий матеріал, вологостійкий чи з фаскою. Усе це визначає місця, де їх оптимально встановлювати.

Якщо мова йде про житловий будинок, то найбільш популярним є ламінат 32 класу з критерієм стирання АС1-АС3 та товщиною панелі не менше 8 мм. Таку підлогу можна сміливо монтувати у кухні, вітальні, спальні, дитячій та у передпокої. Для ванної кімнати є варіанти вінілової підлоги https://holz.ua/pol/vinilovye-poly, яка не боїться води та зарекомендувала себе як довговічний, практичний матеріал у кімнатах з підвищеною вологістю.

Попри чудові показники та доступність, ламінат також має схильність до пошкоджень, а тривалий контакт з водою може призвести до деформації, здуття підлоги.

Найбільш поширені проблеми пов'язані з використанням ламінату та їх усунення

1. Подряпини та тріщини. Захисний шар, який є на ламінаті мінімізує ризики його пошкодження, однак часте пересування важких меблів, гострі підбори, випадкове падіння важких, гострих предметів сприяють швидкому зношенню.

Якщо недоліки вже є, то їх можна виправити з допомогою спеціальних поліролів для ламінату, а також воскових маркерів, які потрібно розігріти та застосувати на пошкодженій ділянці. Надлишки забирають мікрофіброю та натирають підлогу, аби впевнитись, що колір співпадає з усією площею підлоги.

Важливо! Після встановлення ламінату варто використовувати спеціальні наліпки для меблів, які не тільки полегшать їх пересування, а й не будуть шкодити поверхні підлоги.

2. Бульбашки, набряклості на дошці. Найбільш правильним рішенням буде зняття плінтуса та заміна пошкоджених дощок, однак є ще один менш радикальний метод. Аби не купувати новий ламінат, можна з допомогою будівельного ножа зробити розріз у дошці з бульбашкою, аби розрівняти її. Розріз треба обробити спеціальним клеєм для деревини та добре притиснути його, аби поверхня вирівнялась.

Аби уникнути таких проблем варто якомога швидко витирати пролив на ламінаті, адже вода швидко проникає в пази і викликає здуття.

3. Деформація підлоги, нерівність. Головна відмінність від роздутого ламінату - дошка підіймається, розширяється поверхня і як наслідок виникають горби. Це може призвести до утворення щілин та пошкодження пазів ламінату.

Причини - брак матеріалу, неправильне встановлення. Вирішити проблему можна - перестелити ламінат правильно, або ж замінити браковані дошки. Встановлення розширювальних розрізів, як правило, убезпечить від такої проблеми в майбутньому.

Як зберегти вигляд ламінату надовго?

Перш за все, необхідно користуватись послугами кваліфікованих монтажників підлоги, аби знову не купувати ламінат для заміни. Щодо догляду, то необхідно мити підлогу щіткою з мікрофібри, звичайною водою. Також можна використовувати пилосос з м'якою щіткою.

Іноді на підлозі можуть з'являтись плями. Не варто видаляти їх з допомогою абразивних миючих засобів, а також таких, які мають в основі відбілювачі, масла. Усе це може призвести до відшарування та зміни кольору підлоги.

Попри велику кількість полірувальних засобів для ламінату не варто надто часто ними користуватись. Тьмяність, липкий наліт - результат неправильної обробки поверхні підлоги. Тож, волога ганчірка - найкращий друг для ламінату.

Килими та килимки у ванній, інших кімнатах насправді чудово захищають підлогу. Вони чудово вбирають воду при випадковому розливу, тож вони не тільки прикрасять оселю, а й збережуть ламінат від пошкодження.

0
репостів
0
репостів