Що потрібно знати про процедуру електронних закупівель

67288be9a9c9d0b86cc34f235a11a7d2 XLУчасть у тендері є чудовою можливістю для бізнесу позмагатись за право надавати послуги або товари державному замовнику. Надаючи найкращу якість та пропозицію можна отримати велике замовлення на електронних торгах, а держава у свою чергу - вигідного партнера по усіх умовах без ризику виникнення корупційних схем.

В чому особливість тендерної політики

Наразі Україна активно використовує сайт прозоро тендер як інструмент безперешкодного та законного способу проводити закупівлі державним замовникам. Це є обов'язковою процедурою для більшості держпідприємств, які мають на меті закуповувати товари, послуги або ж роботи.

Умови щодо тендеру може виставляти підприємство, яке має потребу у закупівлі. Наприклад, якщо освітні заклади проводять закупівлю продуктів, то обов'язковою умовою може бути доставлення товарів до школи, садочку тощо.

Важливою також є і ціна, адже тоді закупівлі матимуть різні класифікації по вартості: допорогові, надпорогові. Такі норми встановлює Закон України №922 "Про публічні закупівлі". У допорогових допускається участь не менше 1 учасника, у надпорогових - 2.

Що потрібно для участі у тендері

Підприємство, яке бажає позмагатись на торгах має бути зареєстроване на сайті https://zakupki.com.ua/, адже саме цей ресурс і є офіційним майданчиком Prozorro. Якщо є реєстрація, то підприємець чи компанія можуть безперешкодно відстежувати цікаві проєкти та подавати свої пропозиції для них.

Також на офіційному майданчику є можливість:

  1. Окрім приймання участі у тендері, оформити підписку на нові закупівлі.
  2. Отримати повну інформацію про замовника, перелік необхідних документів для участі у тендері.
  3. Взяти участь у вебінарах, семінарах.
  4. Отримати інструкції та відповіді щодо важливих питань у електронних закупівлях.
  5. Переглянути інформацію щодо цін конкурентів, отримати прогноз щодо їх рівня на майбутньому тендері.

Коли підприємець подає заявку на участь у ході торгів замовник може формувати уточнюючі запитання по документах. Не виключено, що можуть змінюватись умови, вводитись додаткові документи та поняття. В такому разі учасник або йде на умови, або ж має право вийти з торгів.

Завжди найбільшу перевагу має той учасник, який пропонує кращу цінову пропозицію, бувають випадки, що є невідповідність у документах та умовах, тож торги можуть продовжуватись до тих пір, доки усі нюанси не будуть влаштовувати замовника.

Фінальним етапом торгів є публікація на сайті Zakupki.ua про переможця, а також розсилка повідомлень про результати закупівель усім учасникам. Це дає можливість не тільки скорегувати можливі прогалини, а й подати скаргу в Антимонопольний комітет, якщо торги пройшли з порушеннями.

Таким чином, проводити закупівлі з офіційними майданчиками не тільки вигідно, а й дає можливість відкрито заявити про свої наміри, бути серйозним конкурентом для тих підприємств, які роками були монополістами у наданні послуг, продажу товарів. Це значно зменшило корупційні ризики і для державних замовників та надає шанс розвиватись підприємницькій діяльності різної величини.

0
репостів
0
репостів