Що таке хірургічна стоматологія і чим вона відрізняється від звичайної?

Коли стоматолог згадує хірургію, багато пацієнтів починають панікувати. Люди бояться, що з ними щось серйозно не так і що їм належить небезпечна, хвороблива і дорога процедура. Але правда в тому, що більшість хірургічних процедур порожнини рота абсолютно рядові і проводяться в амбулаторних умовах, без госпіталізації. Чим займається хірургічна стоматологія?

6ce6ba0054fd33721a82356815d27517

Видалення ретинованих зубів мудрості

У деяких людей немає проблем з зубами мудрості, але нерідко треті моляри виявляються ретинованими або затиснутими через неповне прорізування або зсув. Згодом такий зуб може викликати біль і призвести до зміщення усього ряду. Біля ретинованого зубу зазвичай застрягає їжа, що загрожує захворюванням ясен і підвищує ризик карієсу. У деяких випадках впоратися з видаленням зуба мудрості може і звичайний стоматолог. Але видаленням ретінірованних молярів зазвичай займаються виключно хірурги.

Лікування апное

Апное — серйозне порушення сну, що вимагає лікування. Є кілька нехірургічних методів лікування цього стану, в тому числі використання капи або спеціальної машини, яка допомагає підтримувати дихальні шляхи відкритими в нічний час. Проте є випадки, коли без хірургічного втручання не обійтися. Хірург-стоматолог може видалити зайву тканину на задній стінці горла. Очищення дихальних шляхів допомагає значно зменшити симптоми і досягти стійкого ефекту.

Імплантація зубів

Установка імплантів — найсучасніший метод протезування. Під час процедури дентальної імплантації в лунки поміщаються невеликі металеві штирі, які замінюють собою корінь. За декілька місяців штучний імплант тісно зростається з щелепної кісткою. Зверху на штифти прикручуються коронки, які виглядають і відчуваються як природні зуби.

f78f93f3d31601818212adc51f2c93f5

Різниця між звичайним стоматологом і хірургом

Щелепно-лицьові хірурги — це фахівці, які, на відміну від звичайних стоматологів, проходять додатково від 4 до 6 років навчання в ординатурі на базі лікарень. Вони спеціалізуються на лікуванні проблем, пов'язаних не тільки з зубами, але і з твердими і м'якими тканинами особи, рота і щелеп.

Так, щелепно-лицьові хірурги можуть діагностувати проблеми з вирівнюванням щелепи, а також травми, що вимагають хірургічного втручання: розрив нервів, переломи щелепи і лицьових кісток. Займаються ці фахівці і більш складними проблемами, такими як лікування захворювань скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС) або проведення операцій з видалення доброякісних і злоякісних утворень у ротовій порожнині.

0
репостів
0
репостів