Що таке карта форми 026/у і для чого вона потрібна

Діти, які вперше йдуть до освітнього закладу початкового або середнього ступеня, повинні до початку навчального року подати заповнені карти форми 026/у у медичні кабінети дитячих садків і шкіл.

Як виглядає карта форми 026/у?

Форма 026/у - медична карта дитини, а не просто окрема довідка. Це повноцінний зошит формату А4 в щільній обкладинці, де будуть підсумовуватися всі медичні відомості про малюка з моменту надходження в сад - і до завершення середньої освіти.

На обкладинку поміщаються загальні відомості: 

  • прізвище, ім'я, по батькові неповнолітнього, 
  • його стать, 
  • дата народження,
  • адреса за пропискою, 
  • дитяча поліклініка, до якої він приписаний, 
  • контактні номери телефонів.

Така медкарта для дитячого садка купується батьком самостійно в магазині канцтоварів.

Навіщо карта форми 026/у?

images

Наявність медичної карти 026/у для дитячого садка обов'язково, скоріше, для медпрацівників, оскільки це основний документ звітності, куди будуть заноситися відомості про проведені медогляди, реакції манту і щеплення. Відповідно до законодавства дитині не може бути відмовлено у відвідуванні садка або школи при відсутності даної довідки. Такими ж документами оперують дитячі будинки та школи-інтернати, які мають справу з дітьми без батьків. У разі, якщо батьки відмовляються заводити медкарту для дитячого садка, це за нього зробить освітня установа. З іншого боку, ведення карти зручно для самих батьків, тому що дозволяє черпати звідти необхідні відомості (в тому числі, у вигляді виписок для надання за місцем вимоги), що може бути особливо актуально при втраті основної амбулаторної картки.

Але поспішати з обстеженням до отримання путівки в дитячий садок не варто: вимоги до списку фахівців можуть варіюватися від садка до садка, а аналізи мають термін придатності і можуть стати неактуальними до моменту офіційного зарахування в садок. Якщо ж в очікуванні своєї черги батьки передумають і вирішать віддати дитину в приватний заклад, медкарта може втратити актуальність до школи, бо ця довідка в садку на приватній основі потрібно не завжди.

Куди звертатися, щоб отримати медкарту?

Переконавшись, що довідка в садок необхідна і настав час починати її оформлення, батьки повинні придбати карту і записатися в поліклініку за пропискою до педіатра, який пояснить, яких фахівців і в якій черговості необхідно буде відвідати, видасть направлення на аналізи і дослідження, заповнить титульний лист обкладинки.

Далі почнеться досить довгий процес проходження лікарів, швидкість якого буде залежати від наявності потрібних фахівців в дільничній поліклініці і завантаженості їх графіка. Найчастіше простіше отримати довідку у спеціальних установах. Фахівці допоможуть отримати документ за лічені години і не потрібно буде витрачати час на обхід кожного окремого лікаря.

Медична карта дитини для садочка включає:

  • Огляд і висновок педіатра, з якого буде починатися медкомісія і яким вона завершиться. Крім укладення про готовність і здатність дитини відвідувати навчальний заклад, педіатр випише направлення на аналізи, визначить групу здоров'я і дасть рекомендації з приводу виявлених в результаті огляду особливостей або захворювань, якщо такі е знайдуться
  • Дитячий стоматолог не тільки оцінить стан ротової порожнини, але і зробить висновок про відповідність кількості зубів віком дошкільника у вигляді зубної формули.
  • Дитячий отоларинголог перевірить рівень слуху, оцінить анатомічну будову лор-органів.
  • Дитячий невролог оцінить ступінь психологічної зрілості, рівень розумового розвитку.
  • Хірург-ортопед або дитячий хірург оцінить правильність формування і розвитку кістково-м'язової системи дитини, функціонування опорно-рухового апарату.
  • Дитячий офтальмолог перевірить гостроту зору.
  • Логопед оцінить розвиток мовного апарату, відповідність мовних навичок віку.

Медична карта розвитку дитини для школи потребують відвідування тих же фахівців, крім невролога, якого замінить дитячий психолог і логопед. Дівчаткам необхідно буде відвідати гінеколога.

0
репостів
0
репостів