Ріпак: переваги та особливості культури

articles.20101101 osr technology.00

Вирощування ріпаку в Україні щораз стає популярнішим. Адже саме ця рослинна культура є джерелом хорошої олії. Такий продукт має великий попит на світових ринках. З іншого боку у неврожайний період ріпак може завдати суттєвих збитків.

Переваги вирощування ріпаку

Цінність ріпаку насправді дуже велика. Він корисний як в харчовому, так і промисловому напрямку.

  1. Ріпак є чудовою культурою-стабілізатором у сівозміні. Пшениця після ріпаку дає на 10% більше врожайності, ніж коли передує інший злак.
  2. Ріпак допомагає руйнувати цикл хвороб, які передаються через ґрунт. Окрім цього блокує поширення зараження листя та стебел.
  3. Ріпак впливає на зменшення проблемних бур’янів та знижує шкоду комах-шкідників.
  4. Ріпак може бути хорошим сидератом. Він допомагає збільшувати органічні речовини у ґрунті.
  5. Ріпак не вибагливий і може рости на всіх типах ґрунтів.8d034f027c82ad7715976b4cdc357985 M

Особливості вибору насіння ріпаку

Щоб виростити хороший урожай, необхідно обрати для посіву якісне насіння ріпака. Зокрема:

  • насіння ріпаку повинно містити високий рівень білків та олій,
  • має швидко достигати,
  • бути стійким до осипання чи розтріскування стручків,
  • легко боротися з несприятливими факторами,
  • бути стійким до холодних температур,
  • забарвлення насіння краще обирати жовте, оскільки такі сорти містять більше білків та олії.

Процедура посіву ріпаку

Перед самим посівом виконується найважливіша з операцій підготовки ґрунту, а саме передпосівна. До її складу входить культивація, боронування, вирівнювання і прикочування площі. Як правило ці операції виконують одночасно за допомогою комбінованих агрегатів, які можуть за один прохід виконати всі необхідні операції і створити необхідну дрібногрудкову структуру ґрунту. Також важливо щоб в оброблюваному шарі ґрунту було достатньо вологи.

NEKfwOoGZmWOyOVBZu W7EE9ZkeI6OYЯрий ріпак відносять до культур, які добре витримують заморозки. Тому сходить без значних наслідків, витримуючи до -5°С, а коли вже сформувалися як рослини, то навіть до -8°С. Тому ріпак рекомендують сіяти в найбільш ранні терміни готовності ґрунту. Цей період приблизно збігається з терміном посіву ранніх колосових ярих культур. Посів в такі терміни призводить до кращого використання вологи рослинами та більшого терміну пріоритету над бур'яном, а також меншою пошкоджуваністю шкідниками до моменту появи яких посіви встигають вже значно вирости.

Для отримання високого врожаю також буде потрібно внесення мінеральних добрив, особливо азотних.

Ріпак, як відносно недавно прийнята до культивування культура, має великий потенціал для селекційної роботи. У нових недавно виведених сортів значно збільшена врожайність (може досягати 27-30 ц/га) і олійність може доходити до 50%. Також в них знижений вміст речовин, які зменшують харчову і кормову цінність.

Сіяти ріпаку потрібно звичайними зерновими сівалками за досить традиційною технологією: рядками з міжряддям 15 см і глибиною загортання насіння 1,5-2,0 см. Щоб домогтися рекомендованої густоти стояння в 100-120 рослин на квадратний метр, в звичайних умовах необхідно встановити норму висіву в діапазоні 6-8 кг/га в залежності від якості посівного матеріалу. До речі, придбати насіння можна на сайті lnzweb.com. Щоб знизити ураженість рослин хворобами і шкідниками насіння протруюють.

Ще одним моментом сильно впливає на обсяг врожаю є - прибирання. Насіння ріпаку відносно дрібне і легко сипуче, тому для збиральних машин потрібне додаткове ущільнення з'єднання і бункерів, щоб уникнути не виробничих втрат. Залежно від стану посівів застосовують пряме або роздільне комбайнування.

0
репостів
0
репостів