Що потрібно знати про екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ)

Не секрет, що пари, що безуспішно намагаються завести дитину, готові піти на багато що, щоб нарешті пізнати радість батьківства. Багатьом з них здається, що ЕКЗ - це чудовий шанс, єдиний для них. Але чи багато хто знає, як проводиться процедура ЕКЗ? Наскільки це складно або небезпечно? Який шанс на зачаття з першої спроби? Які дослідження потрібно пройти перед процедурою? Фахівці клініки mdclinics.com.ua допомогли розібратися нам у цьому питанні.

Що таке ЕКЗ

ЕКЗ запліднення - це метод допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), при якому запліднення яйцеклітини відбувається в лабораторних умовах, а потім вже ембріон переносять у порожнину матки майбутньої мами (або сурогатної матері).

25 липня 1978 ознаменувало нову еру в історії лікування безпліддя: на світ з'явилася Луїза Браун - перша дитина, що народилася завдяки ЕКЗ. Минуло 40 років і сьогодні таких дітей у всьому світі понад 5 мільйонів. За допомогою ЕКЗ народжуються діти у пар, які були раніше приречені на безплідність (при відсутності або повної непрохідності маткових труб, при малій концентрації або поганий рухливості сперматозоїдів чоловіка і т.д.). Але навіть цей метод не може гарантувати вагітність. Точну причину невдачі не завжди можна встановити. Але доведено, що величезне значення має вік жінки. І якщо питання про ЕКЗ з якоїсь причини не піднімалось лікарем або необґрунтовано відкладалось пацієнтом, то 40-річний рубіж віку повинен бути додатковим стимулом для лікуючого лікаря настійно рекомендувати пацієнту методи ДРТ, в тому числі і ЕКЗ.

Коли призначається процедура

Фахівці клініки "Мати та Дитина" розповіли на проведення ЕКЗ можуть претендувати пари з безпліддям, які не піддаються лікуванню консервативним або хірургічним (лапароскопічним) методом.

Показання до ЕКЗ.

1. Жіночий фактор:

  • непрохідність або відсутність маткових труб (немає шансу зустрічі яйцеклітини і сперматозоїда і, відповідно, немає шансу завагітніти природним шляхом);
  • синдром полікістозних яєчників, при якому порушується процес своєчасного дозрівання фолікула і овуляції (яйцеклітина залишається всередині нелопнувшего фолікула через його потовщені оболонки);
  • ендометріоз;
  • порок розвитку маткових труб;
  • ендокринне безпліддя, при якому порушений процес дозрівання фолікулів в яєчниках або овуляція;
  • імунологічні проблеми, що ускладнюють процес руху сперматозоїдів з піхви до яйцеклітини (зустріч сперматозоїда і яйцеклітини в природних умовах відбувається в матковій трубі) або процес проникнення сперматозоїда через оболонки яйцеклітини всередину її цитоплазми.

2. Чоловічий фактор:

  • олігозооспермія - критичне зниження кількості сперматозоїдів в еякуляті (проблема вирішується обробкою сперми для збільшення концентрації сперматозоїдів або методом ЕКЗ з ІКСІ - введенням сперматозоїда безпосередньо в яйцеклітину);
  • астенозооспермія - знижена рухливість сперматозоїдів (проблема вирішується методом ЕКЗ з ІКСІ);
  • азооспермія - повна відсутність сперматозоїдів в спермі (в цьому випадку залишається можливість отримати сперматозоїди хірургічним шляхом з придатка яєчка або яєчка і використовувати їх в програмі ЕКЗ з ІКСІ);
  • ретроградна еякуляція. Сперма при еякуляції закидається в сечовий міхур чоловіка (сперматозоїди беруться з сечі).

3. Ідіопатичне безпліддя - безпліддя неясного генезу. При обстеженні подружньої пари не вдається визначити причину безпліддя.

Чи безпечний метод екстракорпорального запліднення для здоров'я матері і дитини

При ЕКЗ ембріон з самого початку знаходиться в «незвичних» умовах. Жінки, що йдуть на цю процедуру, зазвичай мають хронічні захворювання і додаткові фактори ризику. Все це з великою ймовірністю може позначитися на перебігу вагітності.

Раніше, до появи методу кріоконсервації ембріонів, в матку підсаджували два і більше ембріона. Колишній рівень технологій ставив учасників програми штучного запліднення перед вибором: завагітніти з високою ймовірністю після перенесення 2-8 ембріонів або відмовитися від затії зовсім. Майже всі вибирали перший варіант. Саме в результаті такої тактики і виникали багатоплідні вагітності. При цьому багатоплідна вагітність значно частіше призводить до гіпотрофії плода, передчасних пологів і ускладнень. 

Сьогодні немає ніяких медичних підстав для перенесення більше двох ембріонів. Завдяки технології кріоконсервації виживаність ембріонів підвищилася до 99,8%, а значить - і необхідність підсадки декількох запліднених клітин відпала. 

Діти, зачаті за допомогою ЕКЗ, не відрізняються від своїх однолітків у розвитку. Це пов'язують із застосуванням більш сучасних методів підготовки партнерів, розвитком самої процедури ЕКЗ, більш ретельно веденням вагітності.

Існує кілька способів, які дозволяють знизити ризики для майбутньої дитини і його матері.

  • Лікування інфекцій і хронічних захворювань перед процедурою ЕКЗ. Починати підготовку до ЕКЗ потрібно на тлі повного здоров'я.
  • Культивування ембріонів. Лікар-ембріолог оцінює якість ембріонів, їх будову, швидкість ділення клітин і переносить в порожнину матки тільки здорові повноцінні зародки на стадії бластоцисти, тобто на 5-6 день розвитку.
  • Широке застосування преімплантної діагностики дозволяє істотно знизити ризик викиднів, збільшити результативність ЕКЗ, знизити ризики ускладнень для дітей.
  • Перенесення ембріонів після відновлення організму від стимуляції яєчників. Це означає поділ класичної програми ЕКЗ на два циклу: спочатку - стимуляція яєчників і отримання яйцеклітин, в наступному менструальному циклі, вже після відновлення організму - перенесення ембріонів.
  • Ведення вагітності. Через наявність факторів ризику, як з боку матері, так і з боку дитини, до ведення вагітності потрібно підійти особливо ретельно. Потрібно виконувати всі рекомендації, стежити за своїм харчуванням, за станом свого здоров'я.

Метод екстракорпорального запліднення активно розвивається, з'являються нові програми його проведення. Відкривають все більше сучасних медичних центрів, що займаються проблемами безпліддя і проведенням ЕКО. Все це дає багатьом людям надію на народження власної довгоочікувану дитину.

0
репостів
0
репостів