Сертифікат ISO 9001: кому та для чого він потрібен

ISO – світова організація, що створює міжнародні стандарти для бізнесу та технологій. Компанії, що дотримуються розроблених нею вимог і в яких є документи для підтвердження, завжди мають успіх серед клієнтів і партнерів. 

Найпопулярнішим у всьому світі є сертифікат ІСО 9001, який видається відповідно до вимог цього стандарту. Останній регламентує систему управління якістю для ефективного керування й постійного покращення робочих процесів.

Кому це потрібно

Стандарт 9001 міжнародний, його вимогами керуються в різних компаніях та організаціях світу. Регламент складений за принципами універсальності, тобто процедуру сертифікації може пройти будь-який бізнес. На практиці відповідні документи прагнуть отримати фірми, що дбають про власний імідж:

  • виробничі підприємства;
  • організації, що працюють у сфері надання послуг;
  • представники малого, середнього або масштабного бізнесу.

Організаційно-правова форма замовника процедури сертифікації не має значення. Акціонерним товариствам або ТОВ однаково потрібне підтвердження якості процесів управління.

За законодавством України отримання відповідного сертифіката не є обов’язковою вимогою. Ця процедура проводиться добровільно за бажанням замовника. Проте варто зазначити, що в багатьох країнах світу, зокрема в ЄС, це не рекомендація, а необхідність.

 

pod kluch1000

Коли потрібно оформити сертифікат

Головна причина – бажання вийти на міжнародний ринок чи укласти вигідне партнерство з закордонною компанією. Як уже зазначалося вище, у країнах Європи й багатьох інших наявність ISO 9001 обов’язкова, це підтвердження надійності, якості та ефективності робочих процесів у компанії.

Проведення сертифікації знадобиться тоді, коли замовник:

  • хоче опанувати нові ринки збуту;
  • збирається брати участь у тендерах – як муніципальних, так і державних;
  • прагне зарекомендувати себе з найкращої сторони перед клієнтами й привернути увагу покупців;
  • планує зменшити витрати й збільшити продуктивність свого бізнесу.

Міжнародний стандарт покращує характеристики та можливості компанії, забезпечує прозорість робочих процесів. Проте для отримання документа спочатку потрібно запровадити в себе вимоги стандарту, а вже потім звертатися до акредитованої організації для проведення оцінки.

ISO 9001 – міжнародний сертифікат, у якому містяться вимоги до системи управління в будь-якій компанії. Його потрібно отримати для участі у вигідних тендерах, виходу на міжнародний ринок, партнерства із закордонними контрагентами.

Джерело: factumcentr.com.ua

0
репостів
0
репостів