Якщо турбують нирки: які дослідження провести першочергово

Одним із найважливіших парних органів людини є нирки, які виконують ряд життєво важливих функцій. Завдяки постійному очищенню крові та її фільтрації ми можемо повноцінно жити, мати стабільний артеріальний тиск, а також водно-сольовий баланс. Однак порушення їх роботи значно впливає на якість життя, тож при перших проявах варто звернутися до лікаря та провести ряд досліджень у https://iqlab.com.ua/. Чому не варто відкладати візит до спеціалістів та які дослідження нирок проводять, про це далі у статті.

Рання діагностика для уникнення ускладнень хвороби нирок

Дуже часто при перших болях у нирках люди не звертаються до лікаря, а дарма. Спочатку хвороба може протікати безсимптомно, лише час від часу даючи про себе знати. І якщо на початку симптоми легко зняти доступними препаратами, то пізніше проблема стає серйознішою.

Саме тому рання діагностика допомагає виявити захворювання на ранніх стадіях, а своєчасне лікування - попередити ускладнення, зокрема, хронічної ниркової недостатності. До того ж це не дасть прогресувати хворобі, зменшуючи час на лікування.

Ігнорування проблеми та несвоєчасна терапія можуть загрожувати збоями у роботі серця, судин, розвинути серцево-судинні захворювання. Якщо людину турбує втома, біль в області попереку, часті набряки, сечовипускання чи високий артеріальний тиск - варто перевірити роботу нирок.

Які дослідження нирок знадобляться?

Перш за все необхідно звернутися до лікаря нефролога, який займається діагностикою та лікуванням нирок, сечовивідних, сечостатевих шляхів. Він може надати професійну медичну допомогу та направити пацієнта для проведення діагностичних досліджень, в залежності від симптомів. В першу чергу в IQLab проводять дослідження крові та сечі, зокрема:

  • загальний аналіз сечі та наліз на мікроальбумінурію;
  • сечовину в крові, сироватковий креатинін, а також ШКФ (швидкість клубочкової фільтрації).

Крім того, людині призначають УЗД дослідження для оцінки структури, розміру нирок, а також виявлення каменів, пухлин чи інших патологій. Якщо виникає необхідність пацієнту додаткову призначають КТ чи МРТ, аби отримати більш детальне дослідження нирок.

При підозрі на серйозніше захворюваннях також призначають біопсію для дослідження зразка тканини та імунологічні дослідження на аутоімунні захворювання. Це можуть бути тести АНА, GBM, LKM тощо.

Усе це необхідно для визначення стану роботи нирок, скринінгового дослідження, а також перевірки людини, яка може мати підвищений ризик розвитку захворювань нирок. Тож, своєчасне лабораторне дослідження, звернення до лікаря при перших симптомах дисфункції нирок обов'язкові.

0
репостів
0
репостів