Обладнання для лінії первинного очищення рослинної олії: призначення та особливості

Олійна промисловість належить в Україні до однієї з провідних галузей у виробництві харчових продуктів. У структурі харчування наших земляків рослинні олії, особливо їх соняшниковий різновид, а також продукти, що виготовляються на їх основі, відносяться до базових. Тому так важливо будувати нові підприємства з виробництва олії, оснащувати їх новим, високотехнологічним обладнанням.

У цей процес свій внесок вносить і компанія «ТАН» https://tan.com.ua/, яка займається майже три десятки років виготовленням високоякісного обладнання із застосуванням інновацій, необхідного на різних етапах виробництва рослинних олій.

filtry vnp min 1

Первинне очищення рослинної олії

Продукт, отриманий способом пресування, ще не придатний для вживання, оскільки містить різного роду тверді та дрібнодисперсні домішки. Якщо їх не видалити:

  • рослинна олія має низьку якість;
  • погіршуються її органолептичні властивості та біологічна цінність;
  • скорочується термін зберігання;
  • ускладнюється подальше перероблення.

Усунути ці недоліки допомагає очищення продукту, яке здійснюється в кілька етапів. Первинне очищення передбачає видалення з олії механічних нежирових включень у вигляді мезги і макухи, що потрапляють у продукт при обробці в шнекових пресах.

zavod rast masla

Процеси первинного очищення рослинної олії

Видалення домішок механічного характеру з продукту складається з двох етапів: попереднього і тоншого очищення. На першій стадії, технологічній, видаляються великі (грубі) частинки, на другій — дрібніші. Для цих процесів використовують спеціальні пристрої, утворюють спеціалізовану виробничу лінію первинного очищення.

Оскільки цей процес може здійснюватися різними способами в залежності від виробничих умов та вимог замовника, технологічні лінії можуть укомплектовуватися різного роду додатковим обладнанням, мати періодичну чи безперервну дію.

Принцип роботи лінії первинного очищення

Лінія складається з ємності для олії-сирцю, насосу, резервуара фільтра, ємності для очищеного продукту. Схематично первинне очищення рослинної олії виглядає наступним чином:

  • олія-сирець подається з-під преса до спеціальної ємності;
  • з неї вона перекачується за допомогою насоса у резервуар фільтра;
  • там здійснюється фільтрація продукту;
  • після завершення процесу очищення олія надходить у ємність для відфільтрованого продукту.

У домішках, що залишилися на пластинах фільтра у вигляді осаду, міститься деяка кількість олії. Щоб її відокремити, резервуар фільтра перемикається на режим сушіння. Тепле повітря, що подається за допомогою повітродувки на фільтрувальний шар, видує з нього в краплевідділювач залишки олії, перемішані з повітрям. Там здійснюється сепарація олії та повітря. Завершальним етапом є видалення з фільтра осаду за допомогою пневматичного вібратора.

Обладнання для лінії первинного очищення рослинної олії

4 proekt 1 1024x683

Первинне очищення рослинних олій здійснюється методом фільтрації. Для окремих типів очищення необхідні фільтри з різними технічними характеристиками, включаючи:

  • фузоуловлювачі та пластинчасті фільтри ВПН (вертикальні) і ГПН (горизонтальні) для грубої фільтрації;
  • поліцейські фільтри — для тонкої.

Фільтри грубої та тонкої фільтрації об'єднані в одну лінію, що дозволяє проводити глибоке очищення. Також для лінії первинного очищення необхідне ємнісне обладнання. Виготовлення ліній очищення олії різної продуктивності з автоматичним контролем можна замовити в компанії «ТАН». Ця компанія також пропонує інше обладнання для виробництва олії.

Важливість контролю та підтримки обладнання

Для забезпечення високої якості кінцевого продукту надзвичайно важливим є правильний підбір обладнання. Але не менш важливим є правильний догляд за ним, своєчасне обслуговування і заміна елементів, що вийшли з ладу. Адже тільки справні пристрої та чисті фільтри можуть забезпечити якісне очищення олії.

Висновки

Високу ефективність очищення рослинної олії може забезпечити лише професійне, грамотно підібране для кожного конкретного випадку обладнання. Перевагами технологічних ліній, які пропонують фахівці компанії «ТАН», є те, що при їх створенні враховуються умови виробництва, вимоги, потреби та побажання клієнта.

0
репостів
0
репостів