Виробництво та заготівлі кормів: сінажу, соломи, силосу

Технологія виробництва і заготівля кормів - складний, багатоетапний процес, який потребує уважності, розуміння важливості та техніки та кожному етапі. Більше того, технологія заготівлі грубих кормів та технологія заготівлі зелених кормів можуть бути абсолютно різними за своїм операційним наповненням процеси. Тож, давайте спробуємо розібратися з яких етапів складається цей процес та яка техніка для заготівлі кормів потрібна на кожному з етапів.

Для огляду візьмемо два найрозповсюдженіші типи корму та коротко опишемо ключові етапи їх заготівлі.

Сінаж

Разом із сіном - це найскладніший у заготівлі корм, оскільки має чимало етапів у процесі. Розглянемо їх.

  1. Підготовка. Назва етапу говорить сама за себе і передбачає комплексну підготовку усієї техніки, яка буде задіяна в процесі заготівлі сінажу. Особливої уваги потребує техніка “зеленої лінії”. Косарки, ворушилки, валкувачі мають бути повністю обслужені і налаштовані спочатку на бригаді, а потім і в полі. Замовлення запасних частин, що можуть зноситися також має бут здійснене заздалегідь.
  2. Скошування. Починається тоді коли рослина досягла своєї оптимальної фази та одразу після спадання роси з травостою. Закінчується скошування за 3-4 години до настання сутінок. 
  3. Ворушіння. Ворушіння маси необхідне для пришвидшення її просихання. Ворушилка повинна рухатися одразу за косаркою та мати таку продуктивність, щоб встигати за нею.
  4. Прив’ялювання. Доведення зеленої маси до необхідної вологості. Для люцернового сінажу - це 60-65 %.
  5. Валкування. Коли зелена маса досягла необхідної вологості, проходом валкувача вона формується у валки для подальшого підбору кормозбиральним комбайном чи прес-підбирачем.
  6. Підбір і перевезення маси. Техніка для підбирання сінажу залежить від обраного методу зберігання. Якщо маса завантажуватиметься в траншею або полімерні рукава - підбір здійснюється за допомогою кормозбирального комбайна. Якщо ж сінаж буде зберігатися у рулонах - масу варто підбирати прес-підбирачем з подальшою обмоткою стретч-плівкою. Так само і перевезення - залежить від того чи будете ви возити масу насипом а чи рулонами.
  7. Завантаження в сховище. Як правило відбувається в траншею або полімерні рукава. Потребує різного набору техніки, розхідних матеріалів та людей. Детальніше про зберігання кормів можна прочитати на сайті компанії АГ-БАГ-УКРАЇНА

Сіно

Етапи заготівлі сіна ідентичні етапам загтівлі сінажу. Різниця полягає лише в тому, що зелена маса на етапі підв’ялювання доводиться до вологості 15%, підбирання відбувається прес-підбирачами, які формують рулони сіна та обмотують їх спеціальною сіткою.

Солома

Фактично, етапів заготівлі соломи є три. Підбирання, перевезення та складування. Підбирання соломи здійснюється за допомогою тюко-пресів, які формують квадратні тюки соломи та обв’язують їх шпагатом. Або ж підбирання може здійснюватись за допомогою рулонних прес-підбирачів Mascar. Усе залежить від наявної техніки та виробничих потреб. Сформовану в тюки чи рулони солому перевозять до місця зберігання, складають у скирти на накривають агроволокном.

Силос

Заготівля кукурудзяного силосу також має всього три етапи. Скошування, перевезення та завантаження у сховище. Скошується силосна кукурудза за допомогою кормозбирального комбайну, перевозиться великими вантажівками або тракторами із силосними причепами. Далі, силос кукурудзи трамбується в траншею або завантажується в полімерні рукава.

Як бачите, заготівля кормів - багатогранна, багатозадачна процедура. Варто пам’ятати, що допущення дрібних помилок на кожному з етапів може призвести до значного погіршення якості корму.

0
репостів
0
репостів