10 правил що можна і що не можна мити в посудомийній машині

Посудомийна машина в будинку – справжній помічник. З її допомогою ви легко і швидко впораєтеся з горою посуду після гостей або довгого приготування, при цьому витратите мінімум води, сил і часу. Але не дивуйтесь тому, що не з будь-яким посудом справиться цей помічник. Поговоримо про те, що не можна мити в посудомийці та чому.

Посуд та столові прилади, потрапляючи до ПММ, зазнають кількох впливів. По-перше, вони миються у воді високої температури. У більшості режимів вода нагрівається до 45-57 градусів. По-друге, у посудомийних машинах використовуються досить агресивні миючі засоби, які не рекомендовані для певних матеріалів. Після миття посуд піддається сушінню гарячим повітрям. Також варто враховувати програми, розраховані на тривале замочування та миття – не кожен посуд витримає 3-4 години миття.

Simply Recipes Dishwasher LEAD 001 61f5a6713dde4e38b42a52e5d9d9a2c9

Кришталь

Кришталь гарний завдяки своєму блиску. Використання агресивних миючих засобів цьому заважає. Кришталеві келихи будуть каламутними. А потужні струмені води можуть навіть призвести до скол та інших механічних пошкоджень крихких предметів. Для миття скляних келихів виставляйте "Деліктний режим". Вибираючи модель, уважно передивіться каталог вбудованих посудомийок в Tehnik і переконайтеся, що в наборі програм є такий режим.

Дерево

На будь-якій кухні є дерев'яні обробні дошки та лопатки. Вони не люблять надто гарячої води, від якої можуть потріскатися та втратити свій привабливий зовнішній вигляд через набухання. Крім того, дерево вбирає шкідливі речовини.

Алюміній

Алюмінієві каструлі, черпаки, столові прилади під впливом гарячої води темніють і тьмяніють, а згодом піддаються корозії.

Чавун

Чавунні каструлі, казани, сковорідки люблять дбайливе до себе ставлення, тому щоб уникнути появи іржі, їх краще мити вручну. Машинне миття дозволено виключно для чавунного посуду з емальованим покриттям.

Ножі та тертки

Леза ножів, сокир, деталей м'ясорубки та ножиць затуплюються під впливом миючих засобів та гарячої води. Зменшується гострота терок. На останніх, до речі, можуть зберігатись залишки продуктів, які можуть засоряти фільтри посудомийних машин.

Мідь та латунь

Мідний і латунний посуд з часом втратить блиск і почне псуватись через контакт з потужними засобами. Мийте руками, як і предмети з натурального каменю.

Що не рекомендується мити в посудомийці

Експерти не рекомендують мити в посудомийній машині посуд домашніх тварин. Незважаючи на те, що нержавіюча сталь, з якої виготовлено більшість предметів цієї категорії, добре витримують високі температури та агресивну хімію, патогенні бактерії, що живуть на посуді домашніх вихованців можуть зберігатися на їх мисках, і нести небезпеку для інших предметів у ПММ. У будинках із маленькими дітьми це особливо важливо.

Пластиковий посуд у посудомийці - мити чи не мити?

Пластикові контейнери можуть бути якісними термостійкими. Шукайте маркування РР або PET – їх мити безпечно. А ось абревіатурами PS (полістирол) або PVC (ПВХ) позначають речовини, які при нагріванні токсичні. Кришки з ущільнювачем краще не мити в посудомийці, інакше герметичність судочків з часом викликає питання.

Силіконові форми та килимки - чому краще мити руками

Силіконові вироби розраховані на високі температури в духових шафах, тому, скажете ви, посудомийна машина їм не страшна. Так і є. Однак силікон може вбирати в себе шкідливі речовини з агресивної хімії, тому ці елементи краще вимити вручну.

Що можна мити в посудомийних машинах

Скляний посуд, предмети з кераміки, нержавіючої сталі, емальовані каструлі, столові прилади тощо мити в посудомийній машині можна. Слідкуйте за тим, щоб посуд був без наклейок. Надлишки жиру та забруднень попередньо видаляйте. Дотримуйтесь інструкцій посудомийки та вибирайте відповідні режими.

0
репостів
0
репостів