П'ять порад, як продовжити строк служби електрогенератора

Потреба мати альтернативне джерело генерації електроенергії змусила багатьох українців придбати генератор — ефективний засіб підтримки побуту на відносно нормальному рівні. 

Така вимушена інвестиція окупиться не швидко, тому важливо правильно користуватися пристроєм і вчасно обслуговувати його, щоб він прослужив якомога довше. Пропонуємо п’ять простих порад, які допоможуть максимально продовжити строк їх служби.

Завантажуйте генератор на 50−70%

У характеристиках зазвичай зазначено номінальну та пікову потужність. На піковій прилад може працювати недовго, нормальний режим — це робота з потужністю, яка не перевищує номінальну. Насправді, як і в разі з автомобільним двигуном, генераторний погано переносить надмірні навантаження, які призводять до пришвидшеного зносу його деталей.

Тому експерти радять так розраховувати навантаження, щоб воно перебувало в діапазоні 50–70% від номінального показника. Так, якщо у вас великий дім і ви вирішили купити електрогенератор на 10 кВт, слідкуйте, щоб навантаження на нього становило 5–7 кВт. Можна й менше, це не зашкодить, але витрати пального будуть на тому ж рівні.

На вмикайте всі прилади одночасно

Особливо важливо дотримуватись цього правила, якщо потужність електрогенератора відносно невелика. Взагалі потрібно чітко розуміти, яка домашня техніка скільки електроенергії споживає, щоб не сталося так, що, ввімкнувши додатково пральну машину, електрочайник чи фен, ви збільшите навантаження до рівня, на який електрогенератор не розрахований.

srok raboty generatora elektrichestva

Враховуйте час роботи генератора 

Пуск і зупинка вважаються складними умовами роботи. Особливо — пуск, під час якого та протягом прогріву двигун отримує менше мастила й швидше зношується. Іншими словами, якщо є можливість, мінімізуйте кількість пусків електрогенератора.

Типовий час прогріву двигуна складає 5–10 хвилин. Влітку трохи швидше, взимку довше. Генератор має працювати не менше 30 хвилин, але й не більше того часу, який зазначений в інструкції.

Своєчасно обслуговуйте

Йдеться насамперед про вчасну заміну моторного мастила. Використовуйте тільки якісне паливо й мастильні матеріали. Не забувайте про регламентну заміну або чистку повітряного фільтра. Слідкуйте за тим, щоб під час роботи електрогенератор не перегрівався.

Масло і фільтри міняють частіше, якщо:

  • генератор працює в умовах запилення;
  • за високих навантажень;
  • час роботи невеликий.

Дотримуйтесь правил техніки безпеки

Особливо це стосується правил підключення до мережі. Навіть під час блекауту потрібно спочатку відключити дім чи квартиру від зовнішньої електромережі — і тільки потім включати генератор. По завершенню роботи спочатку вимикаємо генератор, а після цього підключаємося до побутової мережі.

Якщо цього правила не дотримуватися, електроенергія від генератора буде направлена у зовнішню мережу, а за раптового відновлення енергопостачання станеться коротке замикання з неконтрольованими наслідками.

Дотримуючись цих порад, ви суттєво продовжите життєвий цикл генератора.

0
репостів
0
репостів