Гречка: причини, чому варто їсти відому крупу

Колись дуже давно наші пращури завезли гречку з Греції. «Чорну» кашу спочатку їли тільки прості селяни, аристократи презирливо від неї відверталися, навіть не уявляючи, наскільки вона корисна. Таке ставлення з часом змінилося, і вже у XX столітті гречка отримала звання цариці круп і до сьогодні не віддає його нікому.

6448c7930e788.png

Що стосується здорового харчування, то ця крупа повинна бути на першому місці у вашому списку, навіть попри те, що ціна на гречку за останні роки суттєво змінилася. Це стародавнє зерно існує протягом століть і досі є основним продуктом багатьох дієт. 

Це повністю вітчизняний продукт. Гречку вирощують майже по всій території України, але найбільше – в центральних та південних регіонах. Зокрема,   на Чернігівщині, Полтавщині, Київщині, Херсонщині, Миколаївщині, в Одеській та Запорізькій областях. Також є окремі господарства, які вирощують гречку у західних областях, але у менших кількостях.

Гречана крупа не тільки неймовірно поживна, але також пропонує широкий спектр переваг для здоров’я людини. Її варто їсти, зважаючи на ряд причин.

Поживні властивості

Гречка — це багата на корисні речовини їжа, наповнена необхідними вітамінами та мінералами. Споживаючи її, людина отримує:

  • Білок – завдяки його вмісту гречана крупа є чудовим джерелом білкових речовин для вегетаріанців і веганів.
  • Клітковину – харчові волокна, які допомагають підтримувати регулярність травлення та здатні знизити рівень холестерину.
  • Вітаміни групи В – тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієву кислоту та пантотенову кислоту, необхідні для виробництва енергії та метаболізму.
  • Мінерали – магній, фосфор, калій, цинк, мідь, марганець і селен.
  • Антиоксиданти – допомагають зменшити запалення та захистити від хвороб.

Користь для здоров’я від вживання гречки

Окрім поживних властивостей, цариця круп має ряд інших переваг:

  • Контроль рівня цукру в крові – вживання гречки допомагає регулювати рівень глюкози, уповільнюючи її всмоктування в кров після їжі. Це особливо корисно для людей з діабетом або тих, хто має ризик його розвитку.
  • Здоров’я серця – високий вміст клітковини в гречці сприяє зниженню артеріального тиску та зменшенню запалення в організмі.
  • Втрата ваги – споживання більшої кількості продуктів, багатих на клітковину, як-от гречана крупа, допомагає довше відчувати ситість. З часом це призводить до втрати ваги в поєднанні з іншими звичками здорового способу життя, такими як фізичні вправи, правильне харчування.

Причини вживати гречку регулярно можна перераховувати дуже довго. Але, як і іншими продуктами, нею також не можна зловживати. Харчування повинно бути збалансованим. Якщо ви ще й досі не включили до свого раціону корисне старовинне зерно, то зробіть це вже сьогодні. 

0
репостів
0
репостів