Життя і творчість Рея Ліотти – 6 його недооцінених перлин

             ray

Коли Рей Ліотта помер у травні цього року, майже всі працівники кіноіндустрії висловлювали свої співчуття родині легендарного актора. Той, хто зробив "Славних хлопців" (Goodfellas) фільмом-іконою у власних останніх ролях виглядав дуже впевнено, тому звістка про його смерть шокувала кожного.

Ліотту всі знають зі "Славних хлопців", але його акторське мистецтво проявлялось у видатних ролях, про які менше говорять. 

Пропонуємо 6 фільмів, про які не часто згадують, але які демонструють всю багатогранність акторської майстерності Рея Ліотти й заслуговують вважатися класикою кіномистецтва.

Дика штучка (Something Wild) (1986 р.)

dyka shtuchka min

Попри номінацію на премію "Золотий глобус" за шалено ефектну роль божевільного Рея Сінклера, Ліотта не здобув належного визнання за цю стрічку 1986 року. 

Тут він грає колишнього в'язня, який сповнений ревнощів до колишньої дружини (Лулу), яка закохується в головного героя стрічки, бізнесмена Чарлі Дріґса у виконанні Джеффа Деніелса.

У стрічці розгортається динамічне протистояння двох сильних сторін: пристрасне кохання до безпам'ятства між Чарлі й Лулу, та кривава лють Сінклера, який здатен вбити кожного, разом із собою.

Аби збагнути, звідки Мартін Скорсезе дізнався про Ліотту для "Славних хлопців, варто лише подивитися цю стрічку. Скорсезе згадував, що "не міг відірвати від нього очей" у цьому трилері, тому переконав Рея, що саме він має зіграти Генрі Гілла в знаменитому фільмі про ганстерів.

Фенікс (Phoenix)

phoenix

У цій стрічці Денні Кеннона Ліота грає Гаррі Коллінза, поліцейського, що не вміє відповідально грати, через що попадає в халепу за участю ганстерів.

Після отримання "чорної мітки", Коллінзу кажуть, що він має вбити підозрюваного, що знаходиться у відділені під вартою, або повернути увесь борг. Поставлений перед вибором між пошуком величезної суми грошей та смертним гріхом, Ліотта демонструє бездоганну гру, аби показати поліцейського в безвиграшній ситуації.

Сюжет доповнює любовний інтерес Гаррі до барменши Лейли (у виконанні Анжеліки Г'юстон), з якою він планує втекти, коли все владнається. Чи вийде це в нього, та чи житимуть вони довго й щасливо?

Шлюбна історія (Marriage Story)

marriage story

Ця драма режисера Ноя Баумбаха, яка здобула низку нагород, відома емоційними сценами між героями у виконанні Адама Драйвера та Скарлет Йохансон, чий шлюб розпадається. Але Ліотта, у ролі адвоката з питань розлучень, додає ноток гумору в цю історію.

Ця стрічка підтверджує, що Ліотта вправно орудує всіма гранями акторської майстерності, йому добре вдаються, навіть, комедійні ролі, хоча за ним надовго закріпилося реноме "крутого хлопця" завдяки попереднім роботам. Його герой за свою 30-річну кар'єру вже багато чого бачив, тому не хоче витрачати час на пусті балачки.

Ця стрічка номінувалася на премію "Оскар" у 6 номінаціях, але тільки Лорі Дерн вдалося здобути нагороду за найкращу жіночу роль другого плану. Ліота ж і собі зіграв недооцінену роль, яка добре підтримувала загальний сюжет стрічки.

Наркобарон (Narc) (2002 р.)

narc

У "Наркобароні" персонаж Ліотти дістав своє ім'я через зовнішність. Кремезний та стійкий, як і дерево, Дуб – поліцейський у відставці, який повертається до справи, аби розслідувати вбивство свого колишнього колеги Майкла Келвеса, і Ліотта прекрасно демонструє відставного офіцера в депресії – суміш старомодних цінностей та зневіра через сучасність може стати пороховою діжкою, що ось-ось здетонує. 

Ця стрічка Джо Карнагана 2002 року дуже добре розкриває багатогранність персоналії детектива, а Ліотта виконує чи не половину роботи, аби продемонструвати поневіряння людини, яка, здається, приречена зійти з правильного шляху.

Типу крутий охоронець (Observe and Report) (2009)

observe and report

Як змусити глядачів сміятися під час перегляду однієї з найчорніших комедій? Ліотта відмінно показав детектива Харрісона, який зобов'язаний працювати з поліцейським-вискочкою, що працює в супермаркеті, на ім'я Ронні у виконанні Сета Роґена, задля затримання ексгібіціоніста. Але пізніше виявляється, що його психічний стан, напевне, не дозволяє йому справитися з такою відповідальністю, через що за ним починає наглядати Харрісон. 

Стрічка не набула такої популярності, на яку сподівалися Ліотта та Роґен, про що Сет відкрито заявив під час Шоу Говарда Стерна. А втім, Ліотта тут грає просто фантастично, тому рекомендуємо переглянути цю стрічку.

Пограбування казино (Killing Them Softly) (2012 р.)

killing them softly

У цьому кримінальному трилері про змову та помсту Ліотта знову грає мафіозу, але він настільки органічний у цій ролі, що ні в кого не виникає сумнівів, чому саме його обрали на цю роль.

Його персонаж, Маркі Третмена, гангстер, що організовує пограбування гравців у покер, що грають у його ж закладі. Джонні Амато у виконанні Бреда Пітта, вирішує скористатися такою нагодою для пограбування самого себе, сподіваючись на те, що всі подумають на Третмена, з огляду на його минуле. 

Події стрічки розгортаються на тлі фінансової кризи в США у 2008 році, і режисер, Ендрю Домінік, чудово демонструє переплетіння економічних та кримінальних світів, адже в обох із них гроші завжди на першому місці. 

0
репостів
0
репостів