Особливості кондитерського маку та його застосування у кулінарії

4699136Мак відомий у використанні кулінарів ще у давні часи. Ця масляниста культура приховує своє "багатство" в маленьких коробках-схованках, де й розміщуються зернята маку, відомі не тільки корисними властивостями у приготуванні страв, а й у створенні фармпродуктів. Попри заборону вирощувати мак у більшості країн Європи, він все ж залишається відомим та популярним продуктом, який легко придбати у https://InterLink.Biz для приготування кондитерських виробів. В чому його особливість, читайте далі.

Де вирощують найкращий мак та які є види?

Мак по праву вважається найдавнішою культурою у світі, яку почали масово обробляти в епоху неоліту. Її батьківщиною прийнято називати Середню Азію звідки й вона поширилась до країн Європи, Східної та Південної Азії. Цікаво, що люди вживали не тільки зернята маку, а й його сік, який мав психотропні властивості.

Сьогодні ж маслянисту культуру у великих масштабах вирощують для отримання зернят у таких країнах як:

  • Нідерланди;
  • Палестина;
  • Угорщина;
  • Румунія;
  • Чехія;
  • Туреччина;
  • Франція;
  • Німеччина.

До прикладу, Чехія виготовляє до 35 тисяч тонн цього продукту щорічно.

Види та сорти маку можуть бути дуже різними, однак виділяють 3 основні групи: зернята білі, зернята сірого кольору та сині або блакитні зернята. Цікаво, що саме сині та блакитні зернята найбільше використовують для посипки та випіканні хлібобулочних виробів, приготуванні кондитерських страв.

Чим корисний мак у стравах?

У кулінарії в розумній кількості мак дуже корисний для споживання та добре впливає на стан нашого організму. Завдяки цінному складу зернят маку, які мають багато насичених жирних кислот, вони позитивно впливають на еластичність судин. Є тут і наявність таких мікроелементів як кальцій, магній, фосфор, калій та натрій, а також міді, заліза та вітамінів групи Е, Р.

Також відомо, що споживання маку покращує функцію травної системи, мозку, допомагає організму уникати стресів, втоми та деяких інфекційних захворювань.

Смакові властивості та застосування у кулінарії

Якщо спробувати мак на смак, то він матиме приємний горіховий присмак. Ним можна доповнювати грибні страви та соуси. Зернята чудово підходять для кондитерських страв: посипки, додавання в тісто або як начинку.

Наприклад, у Франції мак подають з фуа-грою, телячим філе у вигляді соусу з перетертої сировини та оливкової олії. Австрійці ж полюбляють мак у якості начинки у штруделях, а японці - у супах та інших національних стравах, де спостерігається яскраво виражений смак зернят. А от італійці не тільки споживають зернята, а й квіти та стеблини рослин.

Цікавою є страва у якості гарніру з вареної картоплі в паніровці з маку, яку обсмажують та подають на стіл у більшості країн.

Однак, варто пам'ятати, що мак потрібно споживати у невеликій кількості дітям та вводити його з обережністю. У рекомендованій дозі і для дорослих, і для дітей мак буде приносити лише користь та доповнювати будь-яку страву оригінальним смаком та виглядом, адже він не тільки корисний, а й дієтичний продукт.

0
репостів
0
репостів