"Дарниця" увійшла в число найбільших фармкомпаній світу

Дарниця

Фармацевтична компанія «Дарниця» увійшла до міжнародного рейтингу «The Pharma 1000» американської консалтингової фірми Torreya Capital LLC. Повний список із тисячі найуспішніших компаній світу був опублікований на її офіційному сайті у вересні 2020 року.

Компанія «Дарниця» уперше потрапила у такий рейтинг і опинилася одразу на 960 позиції. Вартість українського виробника лікарських засобів укладачі списку оцінили у $360 млн., а її кінцевий дохід у $100 млн.
Окрім «Дарниці» до списку найдорожчих фармвиробників також увійшли ще дві українські компанії: «Фармак» та Arterium. Загальна вартість цих трьох заводів за оцінками Torreya Capital LLC складає $1,6 млрд.

Утім, деякі експерти вважають, що представлені у глобальному звіті цифри носять досить умовний характер. Людмила Клоченок, директор компанії з оцінки активів «Канзас Ріал Естейт», допускає, що рейтинг був сформований на основі публічної інформації. Вона наголошує, що для використання в аналізі методів дохідного підходу лише звітності підприємства недостатньо. Разом із тим, розрахунок вартості виключно на основі даних звітності є дуже приблизним.

Колишній голова Фонду держмайна України Олександр Бондар говорить про те, що оцінка фармпідприємств може бути дещо завищеною, якщо брати до уваги країнні ризики. Останнє він пояснює масштабним закриттям банків в Україні та загальним спадом економіки. Єдиним методом збільшення продажів є вихід на міжнародний ринок, проте пандемія дещо уповільнила цей процес, а низка держав для України просто закрилась. У такій ситуації продати вітчизняні активи можна, але тільки з великим дисконтом, – підсумовує Бондар.

Нагадаємо, що у вересні минулого року співвласник компанії «Дарниця» Гліб Загорій висловив свою готовність обговорювати продаж бізнесу за $700 млн. Разом із тим, незалежні експерти оцінили вартість активів підприємства у $400 млн.

Фармацевтична компанія «Дарниця» розпочала своє існування у 1930 році і на сьогодні займає близько 7% усього фармацевтичного ринку України. З 1998 року вона є беззаперечним українським лідером за обсягами виробництва лікарських засобів у натуральному вираженні. У 2016 році вона увійшла у двадцятку найінноваційніших підприємств України, у 2017 – у десятку найбільших фармвиробників, у 2018 – у п’ятірку найдорожчих брендів держави. Власниками та головними бенефіціарами компанії «Дарниця» є Володимир та Гліб Загорії.

0
репостів
0
репостів