Що основне треба знати про радіатори опалення

Опалювальні радіатори - це найпоширеніше теплове обладнання, яке встановлюється в автономні і центральні системи опалення. Використовуються радіатори в будь-яких приміщеннях: від маленької кухні, до величезного оптового складу.

Основні технічні характеристики:

  • Потужність - вибір радіатора опалення за цим показником повинен грунтуватися на обліку розміру приміщення, яке потрібно буде обігрівати. Для більшого приміщення - велика потужність радіатора. Прийнято вважати, що на 10 кв. м потрібно 1 кВт теплової потужності.
  • Міжосьова відстань - висота радіатора опалення. Якщо він встановлений під вікном, і відстань до підлоги і підвіконня занадто маленьке, теплопередача буде утруднена. Стандартно міжосьова відстань становить 350 і 500 мм.

Види і особливості

  • Чавунні радіатори. Невибагливі до якості води і витримують високий тиск. До недоліків відносять велику вагу, чутливість до гідроударів і необхідність періодично підфарбовувати захисне покриття.
  • Алюмінієві радіатори опалення https://radiki.com.ua/aluminiy-radiator.html. Мають високу теплопровідність і здатність витримувати великий тиск води. Але чутливі до якості теплоносія: через домішки у воді схильні до корозії.
  • Сталеві опалювальні радіатори. Оптимальне співвідношення ціни і якості. Таке обладнання з легкістю витримує перепади тиску. Однак з часом на внутрішніх стінках може утворитися корозія від впливу механічних домішок, що містяться у воді.
  • Біметалічні радіатори. Поєднують плюси двох попередніх видів. Мають гарну теплопровідність, захищені від перепадів тиску і корозії. Але і вартість у них висока. До того ж вони чутливі до присутності кисню в теплоносії.
  • Мідні радіатори опалення. Мідь має відмінно теплопровідністю, що робить обігрівачі цього типу одними з найпопулярніших. Ще один плюс - відсутність хімічних реакцій з водою, тобто ці обігрівачі зовсім не схильні до корозії. Однак ціна на них вище, ніж на попередні види батарей.

Вибір радіатора

Перед тим, як купувати нову опалювальну батарею, врахуйте, чим більше у неї секцій, тим в більшому за площею приміщенні вона може працювати. Для того щоб радіатор опалення рівномірно і якісно прогрівав приміщення, він повинен займати як мінімум 75% від ширини віконного отвору. Тільки в цьому випадку радіатор опалення зможе відсікати все холодне повітря. При покупці радіатора зверніть увагу, що у одних моделей вказана ціна за секцію, а у інших - за весь прилад.

0
репостів
0
репостів