Чому польське законодавство про аборти може стати проблемою для українських біженців

Українські жінки опинилися в країні, яка суворо обмежує доступ до послуг з охорони репродуктивного здоров'я, включаючи як контрацепцію, так і аборти.

Польща вже давно є однією з небагатьох країн Європи, де законодавчо дозволені аборти. Це одна з двох країн-членів Європейського Союзу, яка не легалізувала аборт на вимогу. (Друга - Мальта).

І в той час як суди в інших частинах світу - наприклад, у Колумбії - лібералізують закони про аборти. Польща рухається в протилежному напрямку. Раніше аборти були легальними у випадках аномалій розвитку плоду, але минулого року рішенням суду від 2020 року вони також були заборонені.

Чинне польське законодавство все ще дозволяє аборт на терміні до 12 тижнів, якщо вагітність є результатом злочину - зґвалтування або інцесту - або якщо вона становить серйозну загрозу для життя чи здоров'я вагітної особи.

В Україні в термін до 12 тижнів можна перервати вагітність за бажанням жінки.

 lviv vokzal pereselentsi gettyimages 1239451792 1 1300x820

Наприкінці березня група польських політиків закликала уряд прискорити процес легальних абортів для жінок, які зазнали сексуального насильства з боку російських солдатів, і забезпечити жертвам зґвалтувань можливість перервати вагітність у будь-якій державній лікарні, де зараз лікарі можуть відмовити у проведенні аборту, якщо вважають, що це суперечить їхнім особистим цінностям чи переконанням.

"Щоб їм не доводилося їздити з Жешува до Щецина або з Любліна до Зеленої Гори", - каже Ванда Новицька, член парламенту від опозиційної Лівої партії.

На прохання прокоментувати доступність послуг з переривання вагітності Міністерство охорони здоров'я Польщі надіслало електронною поштою заяву до NPR, в якій зазначило "Переривання вагітності може бути здійснене лікарем у Польщі у двох випадках, а саме:

  1. вагітність становить загрозу життю або здоров'ю вагітної жінки,
  2. існує обґрунтована підозра, що вагітність є результатом забороненої дії.

"За наявності обґрунтованої підозри, що вагітність настала внаслідок забороненого діяння, положеннями Закону передбачено, що ця обставина підтверджується прокурором, а переривання вагітності дозволяється, якщо від початку вагітності минуло не більше 12 тижнів".

Пропонуємо допомогу українським біженцям у Польщі

Але були висловлені занепокоєння щодо можливості українських біженців отримати доступ до послуг з репродуктивного здоров'я, включаючи аборти, в Польщі.

Качпура та його колеги опублікували на сайті "Федери" брошуру українською та російською мовами, яку можна завантажити і яка розповідає читачам про різні послуги з репродуктивного здоров'я, доступні в Польщі, та про те, як їх знайти. Вони також створили гарячу лінію, якою керує український гінеколог, доктор Мирослава Марченко, яка почала працювати волонтером у Federa після втечі з Києва.

c4x3kArSID1LayeyxbQ9cbtHIcaBUyg6edSHnoI5

Коли людина запитує про те, як зробити аборт у Польщі, Марченко скеровує її на веб-сайти закордонних організацій, таких як Women Help Women або Women on Web, де можна замовити абортивні таблетки, які доставлять поштою. Для тих, у кого вагітність занадто велика, щоб використовувати таблетки, польська група "Аборт без кордонів" може допомогти організувати поїздку до клініки в сусідній країні. Польща не забороняє робити аборт, але будь-хто, хто допомагає вагітній жінці зробити аборт, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Так, у січні 2021 року польську активістку Юстину Виджинську звинуватили у "сприянні аборту" після того, як вона дала таблетки для переривання вагітності з власного запасу вагітній жінці, яка розповіла їй, що намагається втекти від насильницьких стосунків.

"Те, що я зробила, було жестом серця", - сказала Виджинська в інтерв'ю телефоном зі свого будинку у Варшаві, де вона зараз очікує на друге судове засідання. Якщо її визнають винною, їй загрожує до трьох років ув'язнення. "Але я не боюся", - сказала вона, додавши, що продовжує працювати волонтером в організації "Аборт без кордонів", куди вона отримала десятки дзвінків від українських біженців, які шукають інформацію про аборти. "Те, що ми робимо, дуже важливо. Ми не можемо зупинятися".

ohliad hinekoloha u lvovi shcho varto znaty

Тим часом інші низові групи працюють над тим, щоб полегшити доступ українських біженців до засобів екстреної контрацепції, які можуть запобігти вагітності, якщо прийняти їх протягом 72 годин після незахищеного сексу. Хоча раніше контрацептиви були доступні без рецепта для жінок віком від 15 років, польська права партія "Право і справедливість" відновила вимогу щодо рецепту у 2017 році. Члени "Лікарів для жінок", неформальної польської групи ліцензованих лікарів, зобов'язуються виписувати рецепти пацієнткам, якщо інший лікар відмовляється це робити на підставі того, що це суперечить його чи її особистим цінностям або переконанням. Існує також колектив "День після" - мережа з десятків людей у містах і містечках по всій країні, які надають безкоштовну екстрену контрацепцію всім, хто її потребує.

Запуск гарячої лінії

А невдовзі після початку війни Настя Подорожня, українська журналістка та активістка, запустила гарячу лінію під назвою "Мартинка".

"Це починалося як ініціатива [захисту українських жінок] від торгівлі людьми, сексуального насильства та інших загроз, з якими вони можуть зіткнутися на чужині, навіть у такій гостинній країні, як Польща.

"Тут так багато хороших людей, які щиро хочуть допомогти, - каже вона. "Але є також люди, які хочуть нашкодити, і буває надзвичайно важко знайти те, що вам потрібно, іншою мовою - чи то психолог, чи юрист, чи аборт".

Під час Zoom-дзвінка зі своєї квартири в Кракові, де вона живе з 2014 року, Подорожня розповіла, як кілька років тому їй вдалося відбити спробу зґвалтування, а потім довелося пройти через процес доведення польській поліції, "що це дійсно сталося - що це була не просто бійка", - сказала вона. "Це було нелегко, і це частково через те, як Польща ставиться до зґвалтувань загалом. Це дуже вузьке визначення".

Дійсно, у своєму звіті про візит до Польщі в грудні 2018 року члени робочої групи Організації Об'єднаних Націй з питань дискримінації щодо жінок у законодавстві та на практиці відзначили своє занепокоєння тим, що зґвалтування там "визначається за конкретними видами примусу, а не [на основі] згоди, оскільки це може призвести до того, що деякі справи будуть закриті".

Подорожня вирішила переконатися, що українські біженці мають доступ до тих ресурсів, які вона хотіла б мати під час свого власного випробування, а також допомогти їм у доступі до послуг з переривання вагітності.

Коли почали масово прибувати біженці, Подорожня приїхала до прикордонного Перемишля з десятками наліпок із логотипом "Мартинка", жіночою фігурою з мечем, номером телефону та написом українською і російською мовами: "Твій захисник у Польщі". Вона залишила їх на стінах жіночого туалету на залізничному вокзалі в Перемишлі та в зоні відпочинку для жінок. Подорожня добре знає активістку Виджинську, яку зараз судять за "допомогу в проведенні аборту", і, за її словами, іноді відчуває себе знервованою.

"Але потім я думаю про те, що росіяни роблять з жінками в Україні, - каже вона, - і перестаю турбуватися про своє становище. Я занадто зла, щоб боятися".

Переривання вагітності у Львові

Українські клініки досі пропонують послуги переривання вагітності згідно чинного законодавства України. Компанія Uamedtours пропонує на сайті обрати клініку та лікаря щоб мати можливість зробити аборт у Львові

Через сайт можливо зв’язатися за допомогою багатьох платформ: месенджери, польський номер  телефону, електронна пошта. 

0
репостів
0
репостів