Зелена карта як вид автострахування

Зелена карта — аналог вітчизняної автоцивілки, договір страхування авто, який діє за кордоном. Його оформлення обов’язкове для будь-якого транспортного засобу, що виїжджає за межі країни. Цей поліс діє на території всіх держав, що входять до відповідної системи. Якщо автовласник має такий договір, йому не треба компенсувати збитки постраждалій стороні у разі, коли його визнають винним у скоєнні ДТП. Це за нього зробить страхова компанія.

Грін-карта забезпечує відшкодування моральних збитків, а також шкоди, якої було завдано здоров’ю або життю громадянина. Сума виплати визначається індивідуально. Вона залежить від країни, на території якої сталася дорожньо-транспортна пригода. Наявність міжнародного договору страхування є обов’язковою вимогою для виїзду на машині за кордон.

зеленая карта

Як діяти, коли оформлена Зелена карта

Оформлення автоцивілки є обов’язковою вимогою для машин, зареєстрованих та використовуваних в Україні. Якщо це авто збирається перетинати кордон, для нього потрібно купити Зелену карту. Не має значення, якого саме типу транспортний засіб. Ця вимога діє для легкових, вантажних автомобілів, автобусів, мікроавтобусів, причепів, мотоциклів.

За порядком призначення виплат та переліком ризиків такий поліс повністю ідентичний ОСЦПВ в Україні. У випадку, якщо за кордоном сталася аварія за участі застрахованого автомобіля, його власник має діяти таким чином:

  • негайно зупинити транспортний засіб. Не можна зрушувати його з місця, він повинен залишатись у такому положенні, в якому був на момент скоєння ДТП;
  • увімкнути аварійну сигналізацію. Це вимагається правилами дорожнього руху та є обов’язковою дією як в Україні, так і за кордоном;
  • встановити знак аварійної зупинки. Це потрібно робити завжди, коли немає заборони. Варто відмітити, що на більшості автобанів у ЄС встановлювати такий знак біля машини, яка потрапила у дорожньо-транспортну пригоду, не можна;
  • переконатися, що немає небезпек ні для тих, хто є учасником дорожньо-транспортної пригоди, ні для оточуючих;
  • зателефонувати до поліції. Якщо всі автовласники мають актуальний договір страхування та дійшли згоди щодо того, хто винен, а хто правий, вони можуть оформити Європротокол. Тоді звертатися до поліції не треба.

Потрібно сфотографувати місце події, зафіксувати дані про інших учасників. Наступний крок — звернутися до страхової компанії. Якщо було звернення до поліції, тобі потрібно буде надати рішення суду, якщо ні — складений Європротокол.

630 360 1546017270 811

За таким договором ліміт відповідальності залежить від законодавства країни, на території якої сталася аварія. В деяких державах обмежень немає. Якщо у автовласника є Зелена карта, то в межах її дії він може виїжджати за кордон скільки завгодно разів без повторного оформлення.

Варто відмітити, що в нашій країні діє автоматичний контроль наявності Зеленої карти для автомобілів, які збираються перетинати державний кордон. Тому придбати цей поліс в іншій країні для машини з українською реєстрацією не можна. Для «євроблях» такий договір в Україні не оформлюється.

0
репостів
0
репостів