Як працює пожежна сигналізація

Автоматична система пожежної сигналізації (АПС) являється однією з найважливіших систем сучасного підприємства! Від коректності роботи даної безпекової системи залежить безпека персоналу, відвідувачів та недопущення виникнення пожеж що призводять до значних матеріальних збитків. Для якісної та коректної роботи даної системи потрібно розуміти базові принципи її роботи та враховувати технічні нюанси під час її проектування та монтажу.

Призначення пожежної сигналізації

Пожежна сигналізація призначена для виявлення пожежі на початковій її стадії та оповіщення персоналу та протипожежних формувань про дану подію.

Виявлення загоряння та пожежі відбувається за допомогою відповідних пожежних датчиків, що реагують на один із факторів  притаманних пожежі, накшталт диму, полум’я чи високої температури.

Після виявлення негативних факторів датчик передає сигнал на контрольно- приймальний прилад, який приймає даний сигнал, опрацьовує його та діє відповідно до заданого алгоритму. До основних функцій контрольно-приймального приладу відносяться:

  • Приймання тривожного сигналу від пожежних датчиків;
  • Приймання сигналу від ручних сповіщувачів;
  • Опрацювання вищезазначених сигналів;
  • Вмикання світло-звукових систем оповіщення про пожежу;
  • Направлення тривожного сигналу на пульт обслуговуючої організації;
  • Оповіщення по визначеному каналу на запрограмовані номеру за допомогою автодозвону чи смс-інформування;
  • Керування спареними системами пожежогасіння, димовидалення, аварійного освітлення, автоматичними системами евакуації, тощо.

Своєчасне спрацювання пожежної сигналізації дозволяє виявити пожежу на ранній стадії її виникнення, вжити дієвих заходів для її локалізації, ліквідації, не допускає поширення загоряння на значні площі та дає змогу на швидку евакуацію людей з будівлі.

Конструктивний склад системи АПС

Система пожежної сигналізації складається з наступних основних конструктивних елементів:

  • пожежні сповіщувачі різного типу та принципу роботи;
  • контрольно-приймальний прилад;
  • ручні сповіщувачі;
  • оповіщувачі пожежі (звукові, світлові, мовленеві, комбіновані);
  • система кабелів;
  • модулі передачі даних;
  • джерело безперебійного живлення(акамуляторні батареї).

Види та принцип роботи пожежних сповіщувачів

Пожежний сповіщувач - це датчик системи АПС, який призначений для виявлення факторів загоряння.

До даних небезпечних факторів відносяться наявність диму, різке підвищення температури, наявність світлового спектру полум’я або сукупність вищезазначених чинників.

Відповідно до вищезазначених факторів розрізняють наступні типи пожежних сповіщувачів, а саме:

  1. Димові - мають вбудований оптичний датчик, який реагує на зміну щільності повітря, та у разі її підвищення передає сигнал тривоги.
  2. Теплові - оснащені датчиками температури та реагують на її різке зростання.
  3. Оптичні -  за допомогою вбудованих оптичних та лазерних пристроїв реагують на сповільнення проходження відповідних променів виявляють підвищення щільності повітря та відповідно реагують у разі його підвищення;
  4. Датчики полум’я – реагують на специфічний світловий спектр відкритого вогню.
  5. Комбіновані – поєднують декілька вищезазначених чутливих елементів в одному корпусі.
  6. Ручні сповіщувачі – являють собою тривожні кнопки, встановлені по периметру об’єкту чи території, при натисканні на які відбувається примусове спрацювання системи пожежної сигналізації.

Кожен з вищезазначених типів сповіщувачів має свої сильні та слабкі сторони, та в залежності від його типу рекомендований або обмежений для використання в тих чи видах приміщень.

Наприклад, димові та оптичні датчики не можуть застосовуватись в приміщеннях з підвищеним рівнем пару або пилу, так як дані фактори будуть призводити до його хибних спрацювань. Теплові датчики не використовуються в приміщеннях з різкими перепадами температур  а датчики полум’я на об’єктах де у виробничій діяльності проводяться вогневі роботи. Також майже усі датчики чутливі до утворення конденсату на їх чутливих елементах.

Кожен з видів пожежних датчиків має свій  ефективний радіус дії та рекомендації щодо їх встановлення.

Враховуючи вищевикладене слід зауважити, що вибір типу датчиків та їхню кількість необхідно підбирати у відповідності до типу та розміру захищаємого об’єкту. Для цього перед початком монтажу розробляється робочий проект, в якому враховується специфіка та склад елементів пожежної сигналізації.

Передавання тривожних сповіщень від автоматичних чи ручних пожежних сповіщувачів може відбуватись, як по дротовим мережам так і по бездротовим. Дротові мережі являються класичними та більш надійними, але потребують додаткових витрат на їх монтаж та улаштування. 

Бездротові являють більш сучасними та швидкими при їх встановленні, але можуть їм притаманні певні перебої в роботі, особливо на об’єктах з підвищеними електричними імпульсами.

Контрольно приймальні прилади (ПКП)

ПКП являє собою мозок системи, що призначений для приймання сигналів від пожежних датчиків, його аналіз та керування безпековою системою. 

Даний прилад має в своєму складі процесор, що програмується на відповідний алгоритм дій при виникненні тих чи інших негативних сценаріїв. Більшість сучасних приймальних приладів дозволяють гнучко налаштовувати їх під виконання різноманітних захисних функцій, що дозволяє даним приладам керувати евакуацією людей, активувати системи пожежогасіння, димовидалення та евакуювання. Окрім цього дані прилади певний час зберігають інформацію щодо стану системи, часу та місця спрацювання пожежних датчиків. Також ПКП забезпечує контроль справності елементів системи та вчасно повідомляє про несправності та відхилення в роботі даних складових.

Джерелом живлення приймальних приладів являється електрична мережа підприємства. Окрім цього, в обов’язковому порядку, ПКП має містити акумуляторні батареї, щоб у разі вимкнення електрики система продовжувала функціонувати.

Система оповіщення при пожежі

Обов’язковим елементом системи автоматичної пожежної сигналізації  являється система оповіщення при пожежі. Дана система призначена для оповіщення людей про виникнення пожежі та може керувати їхньою евакуацією при виникненні надзвичайної ситуації.

В залежності від типу системи вони бувають:

  • Світлові;
  • Світло-звукові;
  • Мовленеві;
  • Системи управління евакуацією людей.

Тип системи оповіщення підбирається в залежності від виду та типу об’єкту на стадії проектування.

Підсумуючи вищевикладене приходимо до висновку, що система пожежної сигналізації з системою оповіщення являється основною безпековою системою підприємства від якої залежить безпека працюючого персоналу та збереження матеріальних цінностей підприємства. Дана система являється технічно складною, що вимагає від проектних і монтажних організацій високої кваліфікації та практичного досвіду.

0
репостів
0
репостів