Як зрозуміти, що вагітній собаці потрібна допомога ветеринара

purina.ua

Вагітність собаки - особливий період як для тварини, так і для її господаря, адже поряд з приємним очікуванням йому потрібно бути уважним до найменшої зміни у поведінці суки. Так, як дізнатися, чи вагітна собака можна у ветеринара, він повинен довести до відома її власника про можливі ускладнення чи патології. Якомога раніше звернення уваги на проблеми здоров'я вагітної, дозволить зберегти, в першу чергу, життя матері та допомогти доносити приплід.

До чого потрібно бути готовим власнику вагітної собаки?

Догляд за майбутньою матір'ю передбачає не тільки зміни у її раціоні, а й забезпечення належних умов проживання, частішого відвідування ветеринара. Попри це, господарю собаки потрібно підготуватися до:

  • змін у поведінці, адже вагітна може стати більш обережною, уникати зайвих контактів, або навпаки - потребувати постійної уваги;
  • зміни корму, оскільки майбутній мамі потрібно більше вітамінів, мінералів, а також більше їжі;
  • збільшення витрат на послуги ветеринара, оскільки собака потребуватиме супроводу лікаря з питань харчування, активностей та розвитку дитинчат в утробі суки;
  • підготовки до пологів: створення комфортного теплого місця для пологової активності, а також де мама з дітьми проведе перші тижні. В окремих випадках потрібна допомога ветеринара, тож потрібно бути готовим до дій та виконання рекомендацій лікаря;
  • зміни у поведінці собаки у передпологовий період: собака може шукати усамітнення, м'язи живота можуть помітно скорочуватися, знижується температура тіла, поведінка стає неспокійна;
  • можливих ускладнень, наприклад, ретенції плаценти - інфекція, яка супроводжується кров'яними чи гнійними виділеннями.

Крім того, у собаки можуть виникати такі проблеми як токсикоз, інфекції репродуктивної системи, передчасні пологи, дистонія, або молочна лихоманка після народження цуциків. Токсикоз може бути найменшою проблемою, адже він виникає на ранніх термінах і дуже рідко призводить до втрати ваги, а от при серйозніших ускладненнях варто негайно звернутися до ветеринара, який веде вагітність суки.

Ознаки, які свідчать, що собака потребує стороннього нагляду

Зазвичай, вагітність у собак проходить добре, однак варто бути на сторожі й знати про головні тривожні "дзвіночки". Адже запізня реакція на зміни може обернутися вкрай негативними наслідками. Тож, сигнал, який не варто уникати - виділення червоного, коричневого кольору, а також гнійні. Потрібно негайно звернутися до лікаря.

Також безпідставна млявість, слабкість, яка не зникає і провокує відсутність апетиту, можуть розповісти про внутрішньоутробні проблеми. Інколи собаці важко народити самостійно, тривалі перейми, які тривають понад 3 години із затягуванням народження цуценяти потребують негайного втручання ветеринара-акушера. У собаки, до всього, можуть виникати тремтіння, судоми, ускладнення дихання, а також різке підвищення температури.

Окремо варто звернути увагу на стан матері після пологів. Так, якщо сука відмовляється годувати новонароджених цуценят, поводить себе мляво чи збуджено - привід навідатися до лікаря.

Тож, вагітність у собаки варто сприймати цілком серйозно, адже вчасне реагування на стан здоров'я, поведінку чи фізичні активності допоможе уникнути ряд проблем. Не варто ігнорувати діагностику, ведення вагітності, контроль стану вагітної, тоді і мама, і малята будуть під надійним захистом.

0
репостів
0
репостів