Причини печії: які продукти можуть спричиняти неприємні відчуття

Печія є дуже поширеним симптомом шлунково-стравохідного рефлюксу і характеризується відчуттям печіння або жару у відповідь на зворотний потік шлункового вмісту в стравохід.

Ознаки печії можна описати по-різному: від відчуття печіння в грудях до кислого або солоного присмаку в горлі. Часто причиною печії є їжа, яку ми їмо щодня.

Продукти, які можуть провокувати печію

Список найпоширеніших продуктів, які викликають печію, і чим їх можна замінити:

  1. Гостра їжа. Хоча гостра їжа дуже популярна, вона може бути шкідливою для нас, якщо ми страждаємо від печії. Багато людей насолоджуються пекучим присмаком таких продуктів, як каррі або спеції, такі як кайєнський перець, мускатний горіх і кориця. Однак вони можуть спричинити симптоми печії. Відмова від них і вподобання більш м'яких смаків може позитивно вплинути на полегшення болісного стану.
  2. Цитрусові та соки. Лимони, апельсини та помідори дуже кислі, а лимонну кислоту часто додають до алкогольних напоїв, щоб створити кислий присмак. Відмова від кислих напоїв на користь простої води допоможе вам уникнути печії. Фрукти, такі як папайя, диня, кавун і банан, які є менш кислими, ніж цитрусові, є гарною заміною.
  3. Часник та цибуля. Для багатьох думка про відмову від часнику чи цибулі є неприйнятною. Хороша новина полягає в тому, що не обов'язково відмовлятися від них повністю. Сушені варіанти часнику та цибулі широко доступні і мають такий самий смак, як і свіжі, за винятком їхньої кислотності, яка може спричинити печію.
  4. Смажена їжа. Вона є поширеною причиною печії через високий вміст жирів. На щастя, їх можна легко замінити. Існує багато простих і здорових способів приготування їжі – запікання, приготування на грилі, варіння або печіння – це методи, які менше сприяють виникненню печії. Тому наступного разу, коли ви візьметеся за сковорідку, подумайте про альтернативні способи приготування їжі. Їжа з високим вмістом жиру може сповільнити спорожнення шлунку, збільшуючи ймовірність виникнення печії. Тому рекомендується їсти запечені, приготовані на грилі, варені або печені продукти.

Пам’ятайте, що стрес також є причиною виникнення печії. Кращим рішенням буде поєднання дієти зі зміною способу життя. Тоді ефект буде найкращим і швидким.

Література

  • Сайт Ренні: https://www.rennie.ua/heartburn/ot-kakih-produktov-izzhoga
  • Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
  • Абдул Вахід, З. А. В. А. В. (2023). Роль фармацевта у підвищенні ефективності лікування печії.
0
репостів
0
репостів