Похідний чек-лист: спорядження та поради для підготовки

Похід завжди є нагодою здійснити подорож та дізнатися чимало нового. Для того, щоб він пройшов успішно й залишив по собі приємні спогади, слід заздалегідь все спланувати. Ідеться не лише про маршрут. Досвідчені мандрівники наголошують на важливості забезпечення водою, зручним одягом, необхідним спорядженням, пристроями для приготування їжі. Варто скласти список необхідних речей, інструкцію щодо здійснення майбутньої подорожі.

Підготовка до походу: базові кроки

Набір необхідних речей залежить від маршруту й тривалості подорожі. Поради досвідчених мандрівників багато в чому тут допоможуть.

  1. Слід подбати про наявність карти місцевості та на її основі розробити маршрути.
  2. Маршрут розподілити за відстанню, визначити орієнтовні місця відпочинку. Слід врахувати, що виміряна відстань на карті виявляється меншою від справжньої, тому отримані результати краще збільшувати на 10-15%.
  3. Спланувати витрати, особливо при необхідності оплати проїзду й харчування.
  4. Подбати про нормальне харчування.
  5. Підготувати спорядження. Воно повинно бути легким, міцним, зручним та вміщатися у рюкзак/наплічник.

Якщо поради й рекомендації врахувати, подорож стане змістовною та яскравою.

Список необхідного спорядження

Багато хто мріє відвідати мальовничі місця природи або піднятися в гори. Для того щоб це стало справді відпочинком та викликало приємні емоції, варто подбати про необхідне спорядження.

Заздалегідь складається список того, що обов'язково знадобиться. До базового набору входить:

  • рюкзак або наплічник;
  • ємність для води;
  • інструменти;
  • газове обладнання;
  • аптечка;
  • засоби гігієни.
  • килимок/каримат;
  • посуд.

Джерело: torg-optom.com.ua

При плануванні тривалого походу список розширюється. До нього буде входити намет і спальник, а також світильник/ліхтар. Знадобиться також туристичний газовий пальник як обладнання для приготування їжі. Він допоможе заощадити час для розведення вогню, особливо в негоду.

qd5vOh0ciA4SpbUKzYhIFlEG5E9AG429zvqza87cw7yn0w1lLyRZz-JQG-xM5Osd1LmH4VV-WDbCMS1OIL3eEKN9P4KLjYxuld9Dy7nM48ViasIR1E6Z-ADalevglYqv-0C_JKR9obxcSzc0-4JGfA8

Джерело: https://torg-optom.com.ua

Окремо варто зауважити про наплічник. Для одноденного походу краще використовувати спорядження невеликого розміру об’ємом до 35 літрів.

Похід із ночівлею

Обов'язково знадобиться намет. Він допоможе захиститись від вітру, дощу й комах. Надійно служить намет, який має:

  • відмінні вітро- й вологозахисні властивості;
  • міцні елементи (стійки, кілочки, петлі, застібки, тенти);
  • невеликий об’єм у складеному стані;
  • міцність та вогнестійкість матеріалу, з якого виготовлений.

Важливо також, щоб він мав міцний каркас і при цьому легко встановлювався та складався.

Потрібний спальник. Корисним доповненням стане спеціальний килимок або каримат для створення теплоізоляційного шару між спальником та ґрунтом, захисту від вологи й нерівностей поверхні.

Слід подбати про додатковий запас продуктів, одягу, про девайси й прилади, які допоможуть почуватися безпечно й комфортно.

Не будуть зайвими ніж, сокира, молоток, а також ліхтар, компас, повербанк.

Похід у гори

Перелік уже відомого спорядження доповнюється важливим елементом спеціального. Це трекінгові палиці. Їх можна виставити на потрібну, зручну для вас висоту.

В нагоді стануть гірськолижні палиці. Вибирати їх слід відповідно до лінії пояса. Палиці стануть додатковими точками опори, і це особливо важливо під час спуску.

Окремо слід потурбуватися про взуття. Воно повинно бути розношеним, водонепроникним, з високим шнуруванням. Краще, щоб це були трекінгові черевики, з товстою укріпленою підошвою з гарним зчепленням для забезпечення надійного захисту стопи й гомілковостопного суглоба. Таке взуття підходить для переходів не тільки нерівною місцевістю, а й слизькими стежками. Знадобиться воно не лише для походів, а й для рибалки.

Похід у ліс

Лісова місцина завжди вирізняється непередбачуваністю. Пам'ятаючи це, варто скласти план подорожі, розмітити стоянки, розрахувати приблизний час тривалості походу. Рекомендується зробити дублікат своїх планів та розрахунків і залишити його друзям. Це стане своєрідним страхуванням на випадок неприємних ситуацій.

Досвідчені мандрівники радять також взяти комплект зручного одягу, спальник та намет (якщо доведеться заночувати).

jLH01xFsb60bkUm137AtEftw5bAA9PFODd_N5IYvSEDdoXhNl2ChLm-mQ0PHCKXMhtoMCjnRuPLJCPO720B-DtTFpc-ZyIFTHBOv1z0d4244xzSX8wmJY4Ajf_l9uRye5Ng011d99PWjoaUHOOuknzg

Джерело: torg-optom.com.ua

Обов'язковими є сірники або запальник, ніж, сокира, компас та ліхтар.

p8qbv6UHQp7husLr3q5-dMvUKzNg0hDzFINf3ecFiQJIxum4wtP_jPXnh189hFMsq7CMgg6nTSUj5IHQbzzniYqqqVLnPDJ5wKrk3QDecA3VNTzadeX4QB53jXTnXwpqQqOt4CDrqvq312ibNKDmvfQ

Джерело: torg-optom.com.ua

Варто також взяти засіб від комарів.

Важливі моменти зборів

Важливим етапом є фізична підготовка. Рекомендується біг на середні (3 км) й довгі (до 10 км) дистанції, і тут важлива саме дистанція, а не швидкість її подолання. Тренування краще проводити 3-4 рази на тиждень. Підійдуть також підтягування, віджимання на брусах, качання преса.

Збір спорядження слід робити не за два тижні до початку походу, але і не в останню мить. Оптимальним варіантом вважається збір за 3-4 дні до запланованої дати.

Є також порада щодо речей. Їх не слід брати більше, ніж зможете нести на собі.

Докладний чек-лист для походу

Розширений список речей необхідно складати для тривалого походу з участю кількох мандрівників. Він може бути поділений на своєрідні підрозділи:

  • основні речі;
  • продукти й вода;
  • одяг;
  • захист;
  • гігієна;
  • інше.

В кожному з таких підрозділів може бути кілька найменувань.

Висновок: перевірка та пакування

Після завершення приготувань варто перевірити наявність кожної речі. Після цього беремося до пакування.

Спочатку в один великий поліетиленовий пакет кладемо спальник, в другий − одяг, в третій – продукти.

Перший пакет укладаємо на дно наплічника, далі — одяг. Потім — пальник, посуд для приготування їжі.

Розподіляти речі слід так, щоб основна їхня маса знаходилась якомога вище. Верхніми повинні лежати речі, які можуть знадобитися першочергово. Це куртка від вітру, светр, ніж, сірники, мапа місцевості, ліхтар, продукти на перекус, аптечка, туалетний папір.

Після завершення пакування перевіряємо форму наплічника й довжину його лямок. Відрегулювати їх треба так, щоб основна вага припадала не на плечі, а трималася на стегнах з допомогою поясного ременя наплічника. 

FAQ

Що має бути у кожного в рюкзаку в поході?

Зручний одяг і взуття за сезоном, їжа, напої, гроші, посвідчення особи, заряджений мобільний телефон, пальник, аптечка, туалетний папір.

Що не можна робити під час походу?

Не залишати після себе сміття, вогнище, що тліє, не рубати живі дерева для вогнища. В горах не слід ставити намет біля крутого схилу.

Як безпечно ходити в похід?

Для безпечного походу варто мати при собі мапу, компас. Темп руху й частота зупинок повинні відповідати рівню вашої підготовки. 

0
репостів
0
репостів