Ефективні методи діагностики алергії у дорослих

Традиційно діагностика алергічних захворювань базується на комплексній оцінці даних алергологічного анамнезу, клінічного обстеження, результатах шкірних тестів, за необхідності – провокаційних тестів, а також методах лабораторної діагностики з алергенами [1].

Які симптоми алергії та на що варто звернути увагу? Основні симптоми алергії:

  • нежить;
  • свербіж;
  • чхання;
  • кашель;
  • свербіж;
  • почервоніння очей.

Швидко та безпечно позбутися цих дискомфортних явищ допомагають препарати від алергії, наприклад, ЕРІУС®.

Діагностика алергії у дорослих

Тест на алергени відіграє важливу роль у діагностиці алергії. Алергологічні тести крові оцінюють наявність специфічних антитіл класу IgE в крові пацієнта. Для цього типу алергологічних тестів використовується кров пацієнта, яка потім тестується в лабораторії з відповідними екстрактами алергенів. У разі позитивної реакції, що свідчить про наявність специфічних антитіл класу IgE, рівень яких відповідно підвищений, ми отримуємо інформацію про можливу алергію на певний алерген.

При серологічних тестах пацієнт повністю уникає контакту з потенційно небезпечним алергеном – вони не викликають симптомів, і немає необхідності припиняти прийом ліків – саме тому алергологічні тести крові підходять при підозрі на алергію у дітей[3].

Алергологічні тести крові проводяться за певними панелями залежно від типу алергії та кількості алергенів: 

  1. Харчова панель – в рамках цієї панелі визначаються найпоширеніші харчові алергени. В основному це: зернові продукти, фрукти та овочі, молоко та молочні продукти, бобові, горіхи, риба та морепродукти.
  2. Інгаляційна панель – в рамках цієї панелі аналізуються найпоширеніші інгаляційні алергени. В основному це непереносимість на: пилок, кліщі домашнього пилу, грибки та алергени лупи тварин.
  3. Педіатрична/змішана панель – в рамках цієї панелі аналізуються найпоширеніші алергени, особливо серед дітей. До них відносяться харчові алергени, пилок, пилові кліщі, алергени тварин і грибки.
  4. Молекулярні алергологічні тести – це інноваційний метод діагностики алергії. З їх допомогою можна проаналізувати більше алергенів, ніж іншими методами - до 295 алергенів. Це тип аналізу крові, який дозволяє оцінити специфічні антитіла класу E (sIgE) не тільки проти екстрактів, тобто цілих алергенів, але і проти конкретних молекул (компонентів, з яких складається весь алерген).

Найефективніша зброя в боротьбі з алергією – знати алерген, який викликає сенсибілізацію, і почати терапію, дієту або виключення з навколишнього середовища[2].

Шкірні тести

Шкірні алергічні тести передбачають нанесення на шкіру суспензії алергенів і позитивного та негативного контролю. Потім шкіру проколюють спеціальними ланцетами. Завдяки цій процедурі алерген потрапляє в кров. Шкірні тести вимагають контакту з невеликою кількістю алергену – зазвичай використовується від 15 до 20 потенційних алергенів. Потенційні алергени викликають реакцію приблизно через 15-20 хвилин. Якщо у вас є алергія на якийсь інгредієнт, ці проби дуже швидко виявлять відхилення від норми.

Яким чином? Якщо з'являється свербіж, пухир або почервоніння, це дає інформацію про те, що у вас потенційно є алергія на інгредієнт. Пухирі вимірюються спеціальною лінійкою, після чого результати інтерпретуються лікарем. Серед шкірних тестів розрізняють три типи: внутрішньошкірні, прик-тести та патч-тести [1].

Література

  1. Кайдашев, І. П., Шликова, О. А., & Куценко, Н. Л. (2010). Спосіб діагностики алергічних захворювань за допомогою визначення специфічних IgE.
  2. Богомолов, А. Є. (2020). Оптимізація специфічної алергологічної діагностики бронхіальної астми та алергічного риніту [дисертація]. К.: НІФП НАМН України.
  3. Курченко, А. І., & Левченко, А. Р. (2023). ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ. СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ДІАГНОСТИКУ ТА ЛІКУВАННЯ.
0
репостів
0
репостів