Як правильно купати немовля

Купання новонародженої дитини — це і важлива частина повсякденного гігієнічного догляду, і зворушливий момент близькості з батьками. Щоб водні процедури були корисними та приносили задоволення всім учасникам процесу, потрібно дотримуватися низки важливих правил. Перш за все, варто спиратися на досвід фахівців. Так, патронаж новонародженої дитини — це зручна послуга, яка стане дуже вагомою допомогою на перших етапах розвитку дитини. Педіатр не лише буде проводити регулярні огляди, а й відповість на всі питання батьків, у тому числі щодо купання.

Основні поради щодо купання малюка

Обов'язково підготуйте все необхідне заздалегідь: бавовняний м'який рушник, чистий підгузок, дитячий шампунь та/або мило, одяг. Якщо в приміщенні прохолодно, потурбуйтеся про те, щоб прогріти його до 23–25°С. Для купання бажано використовувати окрему дитячу ванночку, а не спільну з дорослими ванну. 

  • Температура води має сягати 37–37,5°С. Краще не покладатися на власні відчуття, а користуватися спеціальним термометром. Зверніть увагу: не можна підливати гарячу воду, доки маля у ванній. Додавати до ванни трав'яні відвари (наприклад, ромашку, календулу тощо) не можна без дозволу лікаря, а от розчин марганцю — взагалі під забороною! Кип'ятити воду для купання немає потреби.

  • На дно кладуть спеціальну підставку або складений рушник чи пелюшку. Малюка вкладають у ванночку поступово, притримуючи за голівку лівою рукою, так, щоб рівень води не перевищував лінії серця. Вільною рукою починайте гігієнічні процедури. Щоб дитина не мерзла, можна поливати її водичкою в процесі миття.

  • Не бійтеся періодично використовувати дитячу гігієнічну косметику: мило, шампунь, зволожувальне молочко тощо. Сучасні засоби розробляються з суворим дотриманням технологій, тому безпечні для малюка. Щоб обрати гідного виробника доглядових засобів, краще порадитися з педіатром.

  • Після завершення купання потрібно промокнути немовля рушником насухо, але не можна сильно терти. Обробіть усі складочки дитячим маслом, щоб зволожити ніжну шкіру та запобігти попрілостям. 

Повністю купати дитину достатньо 1–2 рази на тиждень, але якщо маля полюбляє водні процедури, а батьки мають час та можливість — обмежень немає, приймати ванну можна хоч щодня. Зверніть увагу, що варто дотримуватися режиму та влаштовувати купання в один і той самий час. Такі ритуали сприяють розвитку мозку та соціальній адаптації дитини.

У дні, коли маля не купають, необхідно дотримуватися базової гігієни. Так, немовля потрібно підмивати після кожного випорожнення. Коли змінюєте підгузок, варто протирати шкіру спеціальними вологими серветками.

Сьогодні педіатри не забороняють купати дитину з пупковою прищіпкою та ранкою. 

0
репостів
0
репостів