Нові правила дорожнього руху: які штрафи вони передбачають

Одним з пріоритетних напрямів євроінтеграції України є наближення законодавства до норм, прийнятих в ЄС. Приведення нормативних актів у відповідність до європейських вимог не оминуло правового регулювання у сфері дорожнього руху. Наприкінці минулого року Кабмін затвердив нові ПДР. Деякі зміни набули чинності майже одразу, інші запрацюють у квітні 2024-го.

Оновлення ПДР: що змінилося

Зупинімося коротко на основних нововведеннях, про які потрібно знати водіям:

  • Денні ходові вогні, а за їхньої відсутності — ближнє світло фар у світлу пору доби під час руху за межами міста мають бути ввімкнені незалежно від сезону. Раніше це правило поширювалося лише на період з 1 жовтня по 1 травня. Штраф за порушення — 425–510 грн.
  • Діти, чий зріст є меншим за 150 см (до прийняття змін — 145 см), мають перевозитися лише в утримувальних системах (автокріслах чи бустерах), що пристібаються пасками безпеки. Перебування дитини на задньому сидінні мотоцикла або мопеда категорично заборонене. Штраф за невиконання вимоги — 510, за повторне порушення — 850 грн.
  • Не дозволяється паркуватися на дорогах і магістралях у місцях, що не позначені знаками 5.42.1, 5.42.2, 5.42.3, 5.43 чи 6.15. Винятком може бути лише вимушена аварійна зупинка. Штраф — 340 грн, якщо ж транспортний засіб перешкоджав або створював загрозу для безпеки руху — 680 грн. Безпідставне паркування на місцях, відведених спеціально для водіїв з інвалідністю, обійдеться порушникові в 1020–1700 грн.

Перелічені норми діють з жовтня 2023 року. У квітні будуть запроваджені нові знаки для маркування навчальних транспортних засобів, що позначалися раніше як «учбові». Замість таблички у вигляді букви «У» використовуватиметься трикутник з літерою «Н». 

Наступними кроками на шляху впровадження в Україні європейських законодавчих норм мають стати:

  • проходження додаткового медичного обстеження водіями, старшими за 65 років;
  • здійснення обов’язкового технічного контролю ТЗ;
  • можливість складати іспити для отримання прав без навчання в автошколі.

Ці питання наразі перебувають на стадії розгляду.

Як сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху в інтернеті

Якщо ви не знали про нововведення або припустилися порушення з будь-якої іншої причини, доведеться сплатити штраф ПДР у будь-який передбачений законодавством спосіб. Одним з найзручніших варіантів є переказ коштів за допомогою платформи Portmone. Для здійснення оплати онлайн потрібні лише доступ до мережі, а також картка VISA, MasterCard чи «Простір». Алгоритм дуже простий.

  1. Знайдіть у каталозі послуг на сайті розділ «Транспорт».
  2. Серед переліку компаній оберіть блок «Сплата штрафів за порушення правил дорожнього руху».
  3. Здійсніть пошук штрафу за посвідченням водія, техпаспортом, номером постанови або ІПН.
  4. Заповніть дані щодо правопорушення, перевірте їхню коректність.
  5. Введіть реквізити банківської картки (16-значний номер, CVV/CVC-код, термін дії) або оберіть платіж за допомогою Google Pay.
  6. Натисніть «Оплатити».
  7. Підтвердьте транзакцію.

Опція доступна авторизованим і неавторизованим користувачам Portmone. Зареєструвавшись на сервісі, ви можете створити підписку і в майбутньому отримувати електронні сповіщення про нарахування штрафів.  

Згідно з законом штрафи за порушення ПДР мають сплачуватися протягом 30 днів. Якщо порушення було зафіксоване камерою, в разі оплати протягом 10 днів сума може бути зменшена вдвічі. Отже, навіть якщо ви скоїли адміністративне правопорушення, своєчасне отримання повідомлення через Portmone і швидка сплата штрафу допоможуть зменшити особисті витрати. До речі, за допомогою цієї зручної платформи можна розраховуватися за комуналку, інтернет, телебачення, купувати страховку і сплачувати податки до бюджету, не виходячи з дому.

0
репостів
0
репостів