Користь та різномаїття екзотичних фруктів у раціоні

yx img 1112 1110x833rТрадиційні фрукти для нашої країни це, звичайно, яблука, груші, абрикоси, але що якщо хочеться спробувати щось нове? Екзотичні фрукти https://fruit-time.ua/catalog/ekzoticni-frukti одночасно і здивують виглядом, і подарують нові смакові враження. Зараз у продажу можна знайти будь-які незвичайні фрукти, які доповнять буденне меню. Які вони та чим корисні, розкажемо далі у статті.

Чим ваблять екзотичні фрукти?

Нові фрукти у раціоні - новий досвід та нові фарби у житті завдяки яскравим смаковим якостям. Маючи унікальний смак, вони дещо відрізняються від традиційних та мають найрізноманітніші смаки - кислі, солодкі, гіркі чи пряні. Вони мають оригінальний вигляд та колір, наприклад, пітайя здивує яскравою оболонкою, формою та абсолютно не такою на вигляд серединою.

kivano imp 500x500Також екзотичні фрукти цінують за:

  • багатий склад вітамінів, мінералів та поживних речовин, а завдяки антиоксидантам приносять користь організму;
  • зміну рутинного харчування, урізноманітнюючи раціон;
  • нові нотки та використання їх в кулінарії, як незвичайних за смаком, виглядом інгредієнтів. А ще надають гарний вигляд салатам, десертам та напоям;
  • сезонність, адже не усі фрукти доступні цілий рік для придбання, що робить їх бажаними. Згадати можна мандарини, які асоціюються з Різдвом, Новим роком та смакують у цей час по-особливому;
  • культурну цінність у деяких народів, бо деякі з них споживають традиційно для країни. Так, можна більше дізнатися про традиції та культуру далеких регіонів.

Споживання екзотичних фруктів - позитивний досвід та поповнення скарбнички смаків. Вони розширюють кулінарні горизонти і надають щоденному раціону яскравих фарб.

Фрукти, що швидко набувають популярності

mangostan imp 593 500x500Мало кого здивуєш мандаринами, ківі, крамболою чи ананасом. Їх можна придбати у звичайному супермаркеті. А от як щодо незвичайних видів? Зараз в Україні швидко набувають популярності такі екзотичні фрукти як:

  • фрукт дракона або пітайя, яка родом з Південної Америки та Мексики, має вагу не більш як 600 грам та яскраве забарвлення рожевого кольору з зеленими вкрапленнями. У розрізі пітахая має білу м'якоть та чорні насінини, тому текстурою нагадує інжир. На смак нагадує солодке ківі;
  • мангостин родом з Південно-Східної Азії нерідко називають "королевою фруктів" за насичений солодкий смак та корисні властивості. Має комбінацію смаків ягід, персика та цитрусових, шкірка фіолетова та товста. Часто використовують для напоїв, десертів, а також у лікувальних цілях;
  • рамбутан з вічнозелених дерев районів Азії, Індонезії, Малайзії, Філіппінів та Таїланду має волосисту поверхню червоного кольору, чимось нагадуючи формою та текстурою каштан. Однак його смак ніжний, соковитий та солодкий. Смаком подібний до винограду, має ароматний запах та використовується у приготуванні морозива, соків;
  • черімоя також з Південної Америки і відома за назвою "солодкий м'яч". Зелена на вигляд приваблює незвичайною формою, яскравим солодким, ніжним смаком з нотками полуниці, папайі, банану та ананасу. Використовують для приготування смузі, салатів, кондитерських виробів та випічки;
  • ківано, яке є родичем ківі, вирощують в Америці, Японії, Європі та Новій Зеландії часто нагадує ківі чи великий виноград та може мати декілька забарвлень: зелене, червоне, жовте. На смак кислувато-солодке, освіжаюче та корисне. Використовують як самостійний фрукт або в салатах, приготуванні десертів, смузі.

Користь для здоров'я

Важко переоцінити користь будь-яких фруктів і хоч кажуть, що найкраще вживати і їжу з місцевих садів, все ж відмовлятися від екзотики не варто. А все тому, що більшість фруктової екзотики багата вітамінами С, А групи В, містять фолієву кислоту, та інші елементи, що підтримують імунітет і здоров'я.

pitaiya cervona imp 500x500Вони також є джерелом антиоксидантів, що борються в організмі зі стресом, вільними радикалами і зменшують ризик серцево-судинних хвороб (знижують рівень холестерину, нормалізують тиск). Завдяки волокнам у складі корисні вони і для шлунку, покращуючи нормальне функціонування травлення, а це своєю чергою впливає на стан шкіри.

Крім того, деякі екзотичні фрукти мають протизапальні властивості, ефективно борються з інфекціями та запаленнями, а ще зменшують ризик виникнення хвороб, наприклад, цукрового діабету.

Таким чином, вживаючи екзотичні фрукти можна отримати не тільки позитивні враження від їх смаку, а й підсилити організм корисними елементами та вітамінами. Перш ніж купувати новий продукт, варто поцікавитися про їх властивості, смак і вже тоді сміливо додавати у раціон, як джерело настрою та здоров'я.

0
репостів
0
репостів