Підвищення кваліфікації педагогів: що потрібно знати?

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників є обов’язковим та забезпечується державою. Педагогу необхідно щорічно проходити навчання для покращення рівня фахової або загальної компетентності. При цьому вчительство має право вибору суб’єктів підвищення кваліфікації та не обмежене лише одним місцем, де можна навчатися. Підібрати цікаві курси відповідно до спеціальності та інтересів можна на сайті https://edway.in.ua/uk/ — інформаційній інтернет-платформі з пошуку можливостей для професійного зростання вчительства.

pasted image 0 14

Для чого потрібно вчительці/-лю підвищувати кваліфікацію

Професійний розвиток, підвищення кваліфікації потрібні кожному педагогу, адже час не стоїть на місці, з’являються нові методики навчання, вводяться в шкільну програму нові теми. Щоб дати учнівству високий рівень знань, потрібно покращувати свою компетентність.

Як правило, програми для підвищення кваліфікації необхідні:

  • молодим вчителям/-лькам для отримання знань або практичних навичок, яких вони не отримали під час навчання у виші;
  • освітянам, які мають великий досвід роботи, але потребують оновлення своїх знань і навичок;
  • людям, які займаються розробкою, впровадженням і використанням сучасних технологій у навчальному процесі;
  • керівникам і керівницям закладів освіти, які мають потребу у розширенні своїх навичок управління, лідерства та стратегічного планування;
  • спеціалістам і спеціалісткам із інклюзивної освіти, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами і потребують спеціалізованих знань та методикі;
  • фахівцям і фахівчиням, які надають психологічну та соціальну підтримку дітям;

Це лише декілька прикладів, існує багато інших категорій освітян, які можуть скористатися курсами підвищення кваліфікації, залежно від своїх потреб і цілей.

Насправді підвищувати кваліфікацію потрібно кожному вчителю \ кожної вчительці, адже від його \ її компетентності, обізнаності залежить рівень знань молодого покоління. Досвід платформи EdWay, що працює з 2021 року, підтверджує затребуваність професійного зростання, адже лише за 2022-2023 навчальний рік 19,5 тисяч освітянок та освітян пройшли програми підвищення кваліфікації на платформі. 

Що потрібно знати педагогам про підвищення кваліфікації

Законодавством України передбачена свобода вибору напрямку навчання, тому педагог має право самостійно визначити, яких саме знань та навичок йому не вистачає, вибрати для себе програму для професійного зростання.

У Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року йдеться про свободу вибору вчительства: педагоги можуть підвищувати кваліфікацію за державні кошти в усіх суб’єктів підвищення кваліфікації. Нагадаємо, що відповідно до п. 2 статті 59 Закону України «Про освіту» це не лише державні, а й інші суб’єкти освітньої діяльності, а також фізичні і юридичні особи. Варто зазначити, що немає конкретної вимоги до провайдерів щодо наявності певних КВЕДів.

Є лише дві вимоги до педагогічних працівників: 

  • за п’ять років підвищення кваліфікації має становити не менше як 150 годин;
  • навчання має відбуватись щорічно.

В останні роки набирає популярності післядипломне навчання онлайн. Дистанційні курси можна проходити з дому чи з робочого кабінету, не витрачати час та гроші на поїздки в інше місто. При виборі програми в такому форматі педагог після її закінчення також отримує повноцінний сертифікат, який може додати до свого портфоліо. Проте досі доступним та актуальним є очне навчання педагогів. 

Навчання офлайн чи онлайн можна знайти на платформі EdWay. На сайті є велика кількість різноманітних програм для загального та фахового вузькоспеціалізованого навчання педагогів. За допомогою сервісу можна знайти цікавий варіант, подати заявку, приєднати заклад, в якому працює освітянин / освітянка, та максимально автоматизувати всі процеси, адже через особистий кабінет можна створити індивідуальний план навчання. 

Педагоги мають академічну свободу і право вільного вибору форми і виду підвищення кваліфікації, самостійно віддаючи перевагу тому суб’єкту підвищення кваліфікації, який задовольнить їх освітній запит з актуальної й затребуваної наразі теми. Отже, досліджуйте, які суб’єкти підвищення кваліфікації представлені на платформі і які напрями підвищення кваліфікації вони пропонують освітянській спільноті!

Платформу розробляє та обслуговує громадська організація EdCamp Ukraine та Прозорі рішення за підтримки Save the Children in Ukraine та Education Cannot Wait #ECW, за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, а також за участі інституційних партнерів — державної установи Український інститут розвитку освіти, Державної служби якості освіти України, Освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, Державної наукової установи «Інститут освітньої аналітики».

0
репостів
0
репостів