Норми кальцію: навіщо здавати аналізи

Кальцій є головним мінеральним елементом кісток, тому більша його частина в організмі людини знаходиться саме в зубах і кістках. Лише 1% від усього об’єму речовини припадає на м’які тканини та біологічні рідини. Вміст мінералу в крові залежить від кількості білків у ній, адже майже половина кальцію зв’язується з білками. Гіперкальціємія може свідчити про різноманітні захворювання.

Покази до аналізу на вміст кальцію

Кров на кальцій здають із метою діагностики різних органів і систем. Аналіз можуть призначити:

  • ендокринолог — через гіпопаратиреоз, гіперпаратиреоз, гіпертиреоз, хворобу Аддісона;
  • гематолог — для діагностики лейкозу, справжньої поліцитемії, мієломної хвороби, лімфоми;
  • нефролог — пацієнтам із хронічною нирковою недостатністю, сечокам’яною хворобою, а також у разі пересадки нирки;
  • гастроентеролог — у разі гострого панкреатиту, токсичного ураження печінки в людей, що страждають алкоголізмом, виразки шлунку та порушення всмоктування корисних речовин у кишківнику;
  • терапевт — через дисбаланс вітаміну D, саркоїдоз, остеопороз, зневоднення, інфекційні захворювання, тривалу нерухомість хворого, недостатній рівень кальцію, споживаного з їжі, підвищений вміст фосфору та дефіцит магнію;
  • онколог — через пухлини яєчників, паращитоподібних залоз, щитоподібної залози та метастази легенів або молочних залоз.

Визначити норми кальцію в крові можна в лабораторії Esculab. Забір крові можливий з виїздом фахівця додому — замовлення послуги здійснюється через форму на сайті. На виконання аналізу знадобиться один робочий день. Результати можна отримати на пошту.

Особливості дослідження

Трактуванням результатів аналізу повинен займатися лікар, який видав на нього направлення. Він врахує особливості організму та поставить діагноз. З огляду на висновок лабораторії може бути діагностовано:

  • у разі підвищеного рівня — хвороби крові чи паращитоподібних залоз, інфекційні захворювання, гіперфункцію надниркових залоз, зневоднення чи надлишок вітаміну D;
  • у разі зниженої кількості — дефіцит вітаміну D та магнію, недостатнє споживання кальцію з їжею, ниркову недостатність.

На результати впливають деякі лікарські засоби. Так, гіперкальціємія може бути спричинена тіазидними сечогінними препаратами, андрогенами, солями літію, прогестероном і вітаміном A. Гіпокальціємія може бути помилково діагностована через вживання гентаміцину, кальцитоніну, карбамазепіну, солей магнію, глюкокортикоїдів, а також проносних засобів.

Щоб отримати точні результати дослідження, здавати матеріали потрібно натщесерце в ранковий час. Протягом 30 хвилин перед забором крові утримайтесь від паління.

0
репостів
0
репостів