Яка швидкість має бути в домашнього інтернета

Вибрати інтернет-провайдера буває не так просто. Наприклад підключити інтернет у Хмельницькому пропонують близько десятка компаній. Частіше за все користувачів заманюють низькими цінами і високою швидкістю. І якщо з першим все зрозуміло, то що стосується швидкості не так однозначно. Для багатьох користувачів 100 Мбіт/с – це мінімальний показник, який вони розглядають. Але насправді далеко не всім потрібна така швидкість.

В чому вимірюється швидкість інтернету

Зазвичай використовують дві одиниці виміру – мегаліт та мегабайт на секунду. Це дуже співзвучні слова, тому їх часто плутають між собою. Але насправді меж ними восьмикратна різниця. В одному байті 8 біт. І це дуже важливо. Наприклад 100 Мбіт/с – це 12,5 Мбайт/с. Все ж таки частіше використовують біти на секунду, тому далі вся стаття буде будуватися саме на цій одиниці виміру.

internet speed test TBQtc

Швидкість на скачування та завантаження

Якщо перевірити будь-яким сервісом швидкість інтернету, то там буде три показники:

  • Ping – час відгуку сервера;
  • Download – швидкість скачування;
  • Upload – швидкість завантаження.

Вхідна швидкість показує, як швидко файли з інтернету опиняються на пристрої користувача. Вихідний параметр – швидкість віддачі, з якою дані з комп’ютеру потраплять до мережі.

В більшості випадків показник Download важливіший за Upload. Саме він впливає на швидкість відкриття сайтів, якість відтворення відео, завантаження файлів та багато інших сценаріїв, де користувач нічого не віддає, а лише отримує контент.

Але якщо передбачається відправка великих пакетів даних, то треба зважати на показник Upload. Чим він більший, тим швидше завантажаться великі файли на хмарне сховище, заллється відео на Ютуб та інше. Однак більшість користувачів зіштовхується з такими операціям не часто.

Оптимальна швидкість

Здається все просто – чим більше, тим краще. Але не все так просто, адже за швидкісний інтернет доведеться заплатити більше, але він не завжди такий потрібен. Допомогти обрати провайдера може ресурс Connect.net.ua. При виборі швидкості можна користуватися наступними приблизними показниками:

  • Робота у браузері, електронна пошта та соціальні мережі (без відтворення відео та відкриття великих картинок) – 2 Мбіт/с;
  • Мережеві ігри – 2 Мбіт/с;
  • Відео у якості 360 або 480 р – 3 Мбіт/с;
  • Відео конференція – 3 Мбіт/с;
  • Відео у якості 720 р, відеоспостереження, інтернет-телебачення – 5 Мбіт/с;
  • Відео у якості 1080р – 8 Мбіт/с;
  • Відео у якості 1440р – 10 Мбіт/с;
  • Відео у якості 2160р – понад 25 Мбіт/с.

Тут слід враховувати, що це все вказано для одного користувача. Насправді ж однією мережею користується одразу декілька пристроїв, тому варто брати показники із запасом.

Наприклад для родини з чотирьох осіб, де є смарт-телевізор, планшет, смартфоні та ноутбук сумарну швидкість треба помножити як мінімум на два.

На що впливає час відгуку сервера

Багато хто вважає, що для гри в онлайн-ігри потрібен швидкісний інтернет, адже це ресурсоємні програми. Але насправді це не так. Всі «важкі» файли були завантажені під час інсталяції за стосунку. Під час сеансу гри пристрій користувача обмінюється невеличкими об’ємами даних з сервером. Саме тому в більшості випадків швидкості в 2-4 Мбіт/с є цілком достатньо.

Для мережевих ігор набагато важливіший інший показник – Ping. Це час за який сервер відповідає на дії користувача. Він може мати такі значення:

  • До 50 мс – підходить для будь-яких онлайн-ігор;
  • 50-100 мс – непомітний пінг під час роботи у браузері, але деякі ігри будуть підгальмовувати;
  • Вище 100 мс – зависокий Ping, який не дасть нормально використовувати інтернет. Сайти будуть відкриватися з великою затримкою, а ігри перетворяться на слайд-шоу.
0
репостів
0
репостів