Апарати ШВЛ: що треба знати про обладнання перед покупкою 

З допомогою штучної вентиляції легень спеціалістам вдається щодня рятувати тисячі життів. Така методика дає можливість вчасно допомагати пацієнтам із порушеннями функцій дихальної системи. Будь-якому реанімаційному відділенню потрібен апарат ШВЛ. Багато палат інтенсивної терапії часто оснащуються не одним, а навіть відразу кількома пристроями, які допомагають справлятися хворим із зупинкою дихання. В операційних таке обладнання дозволяє контролювати функції дихальної системи, коли пацієнт знаходиться під загальним наркозом. 

Особливості сучасних систем для штучної вентиляції легень 

Сучасні системи ШВЛ — це високотехнологічні апарати, які подають пацієнту практично ідеальну суміш газів. Вона має певну температуру та навіть вологість. Сучасне обладнання, незалежно від моделі та виробника, складається з двох основних блоків: 

  1. Виконання. Цей блок має цілий набір пристроїв. Насамперед це спеціальна камера високого тиску, призначена для ефективного змішування очищеного кисню з іншими газами. У неї газ подається або з балона, або з центрального газопроводу. Виконавчий блок апарату ШВЛ також оснащується регулятором швидкості подачі суміші газів. Для пацієнта призначається дихальний контур — він подає кисень та виводить з організму вуглекислий газ. 
  2. Управління. Цей блок представлений клавіатурою та монітором, на якому демонструються всі необхідні для ефективної подачі кисню дані. 

Фази вдиху (інспірація) та видиху (експірація) змінюють одна одну за заданим апаратом часовим проміжком або обсягом газової суміші та її тиском. Якщо встановити на приладі ШВЛ перемикання за часом, то тоді вентиляція легень буде примусовою, у всіх інших випадках — спонтанною. 

Апарат підключається до пацієнта інвазивним або неінвазивним способом. У першому випадку суміш газів надходить до організму пацієнта за допомогою інтубаційної трубки, яка вводиться в трахеостому. У другому — повітря подається через спеціальну маску. 

Як вибрати апарат ШВЛ 

Пристрої, призначені для штучної вентиляції легень, відрізняють за такими характеристиками: 

  • типом приводу — електричний, пневматичний, механічний (ручний), комбінований; 
  • віковими особливостями пацієнта — неонатальні, дитячі, дорослі; 
  • за кількістю використань — одноразові, багаторазові; 
  • за типом управління — ручні, пневмомеханічні, електронні. 

Апарати ШВЛ бувають загального та спеціального призначення. Перші пристрої використовуються в реанімаційних та анестезіологічних відділеннях, у палатах інтенсивної терапії та післяопераційних кабінетах. Вони підходять для тривалої й короткочасної респіраторної допомоги пацієнтам різного віку. Інші пристрої можуть знадобитися для реанімації новонародженого, для надання термінової допомоги, а також при наркозі та бронхоскопічній операції. 

Джерело: сайт medigran.com 

0
репостів
0
репостів