Як і для чого правильно використовувати зубчастий ніж для нарізання хліба?

З такою великою кількістю різноманітних типів кухонних ножів, вибір нового набору може здатися складним завданням. Особливо, якщо ви завжди використовували лише один кухонний ніж, і його вам нібито вистачало.

Ви навіть можете задатися питаннями на кшталт: «Навіщо мені потрібен новий ніж для кожної справи? Або навіщо потрібен окремий ніж , який використовують, наприклад, лише для нарізання хліба?» 

009 hc

Але, по правді кажучи, не кожен з тих ножів використовується лише для однієї якоїсь справи. Все це – лише назви. І професійні кухарі про це добре знають. 

Наприклад, зубчастий хлібний ніж призначений не лише для нарізання хліба. Є чимало справ, для яких він підходить краще, чим звичайний кухарський ніж. І саме цьому зубчастий ніж для нарізання хліба варто купити. 

Неможливо охопити таку величезну тему, як способи використання усіх кухонних ножів, у обсязі невеликої статті. Тому, давайте поговоримо хоча б про один з найцікавіших та корисніших їх видів. Повірте, нам є що про нього розповісти. А вам може бути корисним про це дізнатись.

Чому на кожній кухні має бути зубчастий ніж для нарізання хліба?

Як ми вже сказали вище, незважаючи на свою назву, зубчастий хлібний ніж може використовуватись дуже різноманітними способами. Його навіть можна вважати одним з основних ножів на домашній кухні. Ключовою причиною того, що ми дозволяємо собі такі сміливі твердження є корисні особистості його зубчастого леза.

Ні для кого не секрет, що пилка та ніж – зовсім різні інструменти. І працюють ними теж по-різному. 

Якщо подивитись на фізику процесу, пряме лезо ріже за рахунок того, що гостро заточений клинок дозволяє концентрувати тиск на мінімальній, дуже тонкій (саме для цього її заточують) поверхні леза, яке, до того ж, є значно твердішим, чим більшість продуктів, що ним нарізається. Таким чином, ніж ніби то продавлює матеріал, той розступається, лезо ніби провалюється, занурюється глибше, продовжуючи різати, доки ми тиснемо на нього, чи доки воно не зіткнеться з чимось твердішим за себе. 

Ключовим словом у цьому описі є «тиск». Бо є на кухні такі продукти, на які краще не тиснути (щоби не пошкодити). Наприклад – свіжий хліб, соковиті фрукти та овочі, кондитерські вироби. 

І саме тут у нагоді стає пилка. Бо пилкою можно розпиляти матеріал, не тиснучи на нього. Ви просто рухаєте ножем вперед-назад. Усю справу зроблять зубці, які поступово «з’їдять» матеріал,з яким стикаються.

Також пилкою також можно розпиляти щось настільки твреде, що лезо ножа відказується у це занурюватись. Ви також пиляєте без тиску. Зубці роблять свою справу.

Свіжий хліб має тверду скоринку та м'який м'якуш. І те, і інше зубчасте лезо розріже легко, акуратно та без зайвих пошкоджень. 

Також легко зубчастий ніж розріже соковитий помідор, чи, навпаки, гарбуз з його твердою шкіркою.  

Дині та кабачки також легко нарізаються довгим хлібним ножем. 

Він ідеальним інструментом і для акуратного формування та вирівнювання тортів, чи для нарізання їх для подачі.

Головне, щоби ніж був достатньо довгим, щоби вам не знадобилось робити зайві «проходи». Чим менше рухів ви робите, тим охайнішими вийдуть нарізані шматки.

На що ще варто звернути увагу, коли ви хочете купити зубчастий хлібний ніж?

Радимо купити зубчастий хліб для нарізання хлібу з максимально якісної сталі з тих, що ви можете собі дозволити. 

Усе діло в тому, що такі ножі досить важко заточувати. Часто легше просто купити новий ніж. Тому чим якіснішою буде сталь, тим довше залишаться гострими зубці ножа. Гарний зубчастий ніж вірно служить своєму господареві довгими роками. 

Зверніть увагу, наприклад, на ножі, що виготовляють з нержавіючої марки 1.4116. Це – одна з найпоширеніших у Європі ножових сталей. Останнім часом вона стала куди більш доступною і для нашого покупця. Співвідношення її якості та ціни дійсно близькі до оптимальних.

Як правильно використовувати зубчастий ніж для нарізання хліба?

Щодо правильної техніки використання зубчастого ножа, можна дати такі поради:

  • По-перше, тримайте ніж рівно, це полегшить пиляння, та дозволить отримати рівні шматки.
  • По-друге, як ми вже казали, намагайтеся не дуже сильно тиснути на ніж, пиляйте ним взад-вперед.

Все це потребує невеличкої практики, але діло те зовсім не складне, і ви його обов'язково швидко засвоїте!

0
репостів
0
репостів