На що звертати увагу при купівлі зимових шин?

 Aufma TBA c031785a1a299897Заміна гуми з літньої на зимову - важливий ритуал кожного автомобіліста, адже це насамперед безпека на дорозі. Ринок шин неймовірно різноманітний: безліч відомих виробників з якісними показниками конкурують за ціною та унікальними властивостями. Однак є те, що їх об'єднує і допоможе водію обрати найкращий варіант серед інших. Що врахувати та чим керуватись при виборі зимової гуми, розкажемо далі.

Основні фактори вибору

Більшість фахівців радить звертати на маркування шини диски та ряд факторів. Однак при їх тестуванні та використанні на реальних зимових дорогах за основу беруть такі показники як:

  • зчеплення на снігу, керованість;
  • поводження на мокрій поверхні - аквапланування;
  • швидкість гальмування на сухій поверхні та одночасно їх керованість;
  • шум;
  • витрати пального, опір коченню та пробіг.

Зокрема, провідні німецькі фахові видавництва щороку проводять масштабні випробування понад 50 зразків зимової гуми різного цінового сегменту, спираючись якраз на такі характеристики. Це зручно для пересічного користувача, якому важко орієнтуватись у величезному асортименті шин. Оскільки тестують моделі різного сегмента, кожен зможе обрати свою гуму, враховуючи фінансові можливості.

При купівлі шин також варто звернути увагу на бренд виробника, рік виготовлення, індекс швидкості та навантаження, маркування. Зокрема, ім'я виробника багато зможе розказати про гуму, адже є такі, що випускають преміум-сегмент, наприклад, Continental, Michelin та відрізняються винятковою якістю по всім параметрам.

Що стосується року випуску, то тут варто звертати увагу на те, що, як правило, шини у середньому мають термін придатності 5 років без зміни властивостей. При цьому деякі виробники, такі як Goodyear, обіцяють і до 10 років безпроблемної експлуатації своїх шин. Однак, шину слід замінити, коли протектор зношений або з’явилися тріщини на боковині. Незалежно від її стану, шину слід замінити не пізніше, коли їй виповниться десять років, оскільки матеріал з часом стає більш крихким, а отже, більш сприйнятливим до пошкоджень.

Шиповані чи не шиповані?

Визначаючи оптимальну модель шин можна обрати шипований чи не шипований варіант, адже відмінності між ними мінімальні. Шипована гума має безліч отворів, число яких може сягати 200 одиниць, на які й встановлюються шипи. Останні забезпечують гарне зчеплення з поверхнею, особливо з кригою. Тож, такі шини варто обирати у ті регіони, де відносно небагато снігового покриву, але досить часто трапляється ожеледиця на дорозі.

Не шиповані моделі підійдуть якраз для місць, де багато випадає снігу, який з часом перетворюється на суцільну "кашу" через яку важко пересуватись. В таких умовах такі шини прекрасно себе рекомендують, забезпечуючи оптимальне зчеплення.

Тож, обирати шиповану гуму чи ні - залежить від регіону, де буде їздити автомобіль взимку. Що стосується кількості шипів, то у середньому для України достатньо 130 зачепів.

Які шини найкращі у сезоні зима 2021-22?

Авторитетне німецьке видавництво Autobild ще у жовтні опублікували щорічне тестування зимової гуми. За основу взяли найбільш популярний формат шин 205/55 R 16 і лиш 4 зразки з 50-ти отримали відмітку "відмінно":

  • Continental WinterContact TS 870 (91 H);
  • Michelin Alpin 6 (91 H);
  • Kleber Krisalp HP3 (91 H);
  • Vredestein Wintrac (91 H);
  • Bridgestone Blizzak LM 005 (91 H).

У підсумкових результатах за основу взяли показники економічності, витрат палива, пробіг, керованість на вологих, сухих трасах та опір коченню.

Тож, якщо необхідно купити комплект зимової гуми, варто враховувати не тільки якісні показники, властивості, а й експертні оцінки фахівців, бренд виробника. Вибір оптимального варіанту з урахуванням особливостей регіону забезпечить безпечне та комфортне керування автомобілем при несприятливих погодних умовах.

0
репостів
0
репостів