Порядок та умови отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин

У фізичних та юридичних осіб періодично виникає потреба в отриманні певних адміністративних та державних послуг. На єдиній українській платформі Гід з державних послуг розміщено повну інформацію про порядок та вартість, умови та терміни надання послуг виконавчими комітетами місцевих адміністрацій, міністерствами, державними установами, ЦНАП та іншими органами. Користування порталом Гід спрощує пошук необхідних відомостей. На сайті представлені актуальні відомості про отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин для підприємств та компаній.

17

Як правильно оформляти дозвіл

Під час здійснення господарської діяльності підприємства експлуатують об’єкти, що викидають у повітря шкідливі речовини. Для збереження довкілля та підтримання позитивної екологічної ситуації кількість викидів суворо контролюється відповідними службами. При дотриманні встановлених нормативів та технологічних процесів підприємство має можливість отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в повітря.

Документ видають на п’ятирічний термін, якщо шкідливі речовини та суміші відповідають гранично допустимим вимогам. Особливості отримання послуги:

● надається юридичним особам та фізичним особам-підприємцям;

● за послугою слід звертатися в обласні державні адміністрації;

● заявку можна подавати особисто чи рекомендованим листом через представника;

● термін надання послуги складає 10 робочих днів, вартість – безкоштовно.

Разом із заявою потрібно надати повідомлення про намір отримати дозвіл та документи з обґрунтуванням обсягів викидів шкідливих речовин у повітря. Результатом є видача дозволу або відмова відповідального органу. Причиною може бути перевищення встановленого нормативу обсягів шкідливих речовин, неповний пакет документів або недотримання вимог технологічного процесу щодо обмеження викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Процедура отримання послуги

Підприємство, компанія, організація або ФОП повинні суворо дотримуватися законодавчих та екологічних норм. Тому викидати в повітря шкідливі речовини через стаціонарні джерела без дозволу заборонено. Як здійснюється процедура отримання дозвільного документу:

● Заявник складає заяву до державного органу.

● Збирає пакет документів з обґрунтуванням обсягу викидів.

● Виконує інвентаризацію стаціонарних джерел та пилогазоочисного обладнання.

● Проводить оцінку впливу шкідливих речовин на атмосферне повітря.

● Розробляє відповідні плани заходів із зменшення викидів, охорони повітря, ліквідації причин та наслідків забруднення тощо.

Обов’язково заявник готує інформацію про намір отримати дозвіл для ознайомлення громадськості. Підприємство також проводить комплекс заходів із визначення витрат на запобігання забрудненню повітря та розробляє плани скорочення обсягу викидів. Компанія має можливість залучати до розроблення документів спеціалізовані установи та організації.

0
репостів
0
репостів