Робота в Польщі для українців: найбільш затребувані професії | Статистика по воєводствам + бонус

Замислюючись про роботу за кордоном, багато наших співвітчизників свідомо вибирають в якості країни-роботодавця Польщу. Причин цьому кілька. По-перше, близьке географічне положення, по-друге, велика кількість в Україні консульських і банківських установ, що надають послуги в оформленні всіх необхідних документів. Ну і по-третє, схожість української та польської мов. За неофіційними даними в Польщі на даний час перебуває близько півтора мільйона українців, що навіть більше, ніж до виникнення пандемії.


image1111Як шукати роботу в Польщі

Покладатися в цьому питанні тільки на досвід знайомих або просто на везіння не варто. Якщо ви зважилися поїхати на роботу в Польщу, проведіть невеликий аналіз ринку праці в цій країні:

  •  визначтеся з найбільш привабливими по оплаті праці воєводствами;
  •  вивчіть середню і мінімальну зарплату в розрізі галузей;
  •  дізнайтеся про існуючі системи нарахування заробітної плати, соціальні виплати та податки (в кінці статті ми наведемо наочний приклад переведення зарплати «брутто» в «нетто»).

Середня зарплата по воєводствам в I кварталі 2021 року

За даними Головного управління статистики середня зарплата в Польщі становить 5 682 злотих брутто (приблизно 4 095 злотих нетто).
Трійка лідерів серед воєводств виглядає наступним чином:

  •  Малопольське воєводство – 6079 злотих;
  •  Поморське – 6076 злотих;
  •  Нижньосілезьке – 6070 злотих.

Замикають список Вармінсько-Мазурське (5310 zł) та Підкарпатське (5311 zł) воєводства. Детальніше зі статистикою можна ознайомиться на наступному зображенні.

image2111

Вакансії в Польщі, які користуються популярністю серед українців

1. Промисловість

Працевлаштувати українців виявило бажання понад 30% польських фабрик і заводів. Робочий день в такому випадку триває 10-12 годин. Перед працевлаштуванням обов'язково уточнюйте з роботодавцем питання надбавок.

Наприклад, надбавка за роботу в нічний час (не менше 20%) повинна встановлюватися не від оплати, на яку з вами домовився роботодавець, а від мінімальної годинної ставки.

Найбільші зарплати в промисловому секторі в Нижньосілезькому, Мазовецькому і Сілезькому воєводствах.

2. Торгівля

У працевлаштуванні наших співгромадян зацікавлено 27% торгових підприємств Польщі. Найбільші зарплати можна отримати в Мазовецькому, Поморському і Нижньосілезькому воєводствах.

3. Сфера послуг

Прийняти українців на роботу готові 20% готелів, ресторанів, кав’ярень та ін. Найбільше готові заплатити за роботу в Поморському, Мазовецькому та Селезському воєводствах.

4. Будівництво

Не залишаться без роботи в Польщі муляри, монолитчики, арматурники, сантехніки, електрики, столяри і зварювальники. Причому робота останніх буде оцінена набагато вище при умінні зварювати напівавтоматом або аргоном.

Найбільше платять за роботу будівельникам у Мазовецькому, Нижньосілезькому та Підляському воєводствах.

Але не забувайте, що іноземці в Польщі працюють в основному на посадах нижчого рівня (stanowiskach niższego szczebla).

5. Сільське господарство

Сезонний збір ягід, овочів та фруктів є чи не найбільш популярною сезонною роботою для багатьох українців, особливо студентів. При 8-ми годинному робочому дні, наприклад, збирачі полуниці можна заробити 3000 zł за місяць. Брак робочих рук примушує польських фермерів робити сезонну роботу в себе більш привабливою, зокрема, піднімати зарплату.

Замість висновку: як розрахувати зарплату нетто

І наостанок, обіцяний бонус. Майте на увазі, що розмір відрахувань може варіюватися в залежності від розміру зарплати.

Зарплата брутто 

3 000 zł

Виплата до Пенсійного фонду (9,76%) 

293,80 zł

Відрахування на медичне страхування (7,77%) 

232,98 zł

Відрахування на випадок втрати працездатності (1,5%) 

45 zł

Chorobowe – страхування на випадок лікарняного (2,45%)* 

73,50 zł

PIT – прибутковий податок (6,63%) 

199 zł

Зарплата нетто 

2 156,72 zł

0
репостів
0
репостів