Як звільнити від бруду каналізаційну систему. Види тросів для прочищення

засмітчення каналізаціїЗасмічення в каналізації утворюється в результаті експлуатації труб. Разом з водою в каналізацію потрапляє сміття, харчові відходи, жир. Усередині стоку залишки утворюють відкладення, що призводить до збою в технічних спорудах. Для усунення незручностей потрібно професійна прочистка каналізації. Експлуатаційне забруднення ліквідується за допомогою сантехнічного троса.

Що собою являє ручний інструмент

Для чищення водостоків і видалення в них засмічень застосовують сантехнічне пристосування. Майстри нерідко називають його «кобра» за зовнішню подібність зі змією.

Якщо перешкода локалізується не в сифоні, а в трубі, що йде від раковини або ванною до центрального стояка, в роботі знадобиться трос для прочищення труб. Прочищувальний інструмент для побутового застосування - це пружинний дріт.

Вона являє собою пружинні дроту різного перетину, надіті на сталевий сердечник. У кожного виду валів задана щільність витків, тому вони гнуться в момент обертання. Гнучке багатошарове плетиво обертається на всю свою довжину. Завдяки цим якостям дротова конструкція не перекручується в каналізаційних трубах, вільно проходить всі кути і вигини. Спіраль неефективна, коли прохід стічних вод утруднений через великого стороннього предмета, що знаходиться в порожнині зливу.

Для прочищення сталевих і чавунних проходів використовують жорсткий, з високовуглецевої сталі, кручений трос з залізним йоржиком на кінці. Пластикові комунікації вимагають іншого підходу. Для них твердий йорж не підходить, тому що є небезпека пошкодити внутрішні стінки труб. Тоді діють спеціальної опліткою. Його дріт м'яка, з захисним покриттям, на кінці пружина.

Крім ручних інструментів виробники пропонують виріб з електроприводом. Великим попитом вона користується у господарів приватних будинків, в яких проведено індивідуальний септик.

види обладнання

Професіонали працюють з трьома типами інструменту:

  • Канатний трос з 6-ти міліметровим діаметром виготовлений з оцинкованого сталевого металу. Це щільна 5-ти метрова дріт із захисною зовнішньою оболонкою. Завдяки гнучкості і міцності пристосування легко проникає всередину труби, долаючи кути і стики. Тросовий наконечник іноді розщеплюють, щоб надати кистеобразну форму. Такий варіант конструкції витягне м'який засмічення. Недолік: зайва м'якість, перешкоджає пробивання твердих засмічень. Цей варіант використовується в квартирі. Для каналізації промислових приміщень він не підходить.
  • Пружинно-навітной дротом з діаметром в 9 мм прочищають каналізаційний злив в домашніх умовах. Довжина обладнання - 2-5 метрів. Еластичний трос швидко і легко ковзає по каналізації, які не деформуючи її. Недолік: велика перешкода такому трос не подолати, за ним складно доглядати, тому що постійно забивається брудом, яку періодично доводиться промивати.
  • Пружинне сантехнічне пристрій - професійне обладнання, їм прочищають «домашні види» труб і міську каналізацію. Трос з особливою будовою: має обертову або жорстку серцевину. Окружність вироби збільшена з 13,5 до 16 мм, а довжина доходить до 60 метрів. Трос міцний, з підвищеною пробивною силою. Особливість: до виробу припаяна рукоятка, є додаткові насадки (скребок-різак, гак-зачіп та інші). Змінними частинами обробляють каналізаційні проходи з різними конфігураціями труб.

Як працювати з гнучким валом

Якщо в каналізаційний стік потрапила ганчірка, великий побутове сміття, інші предмети, то хімічні очисники не допоможуть. Знадобиться дріт з нерухомою ручкою, гачком, йоржиком або спіраллю на кінці. Трос всередині порожнини повертається.

Підготовка до роботи:

  • Працівник надягає гумові рукавички, одяг, який не шкода забруднити, або водонепроникний фартух, щоб захиститися від попадання нечистот на тіло.
  • Готується доступ - місце (резервна точка) для прочищення, де відкручують сифон. Санвузол або кухонну вітальню застеляють поліетиленовою плівкою, щоб при витягуванні сантехнічної дроту назовні стоки НЕ забруднили приміщення.
  • Трос розкручують, кінець запускають в порожнину і опускають, потім обертають рукояткою в одну сторону, щоб пристрій проштовхнути глибше до засмічення. Якщо на якомусь місці провід застряг, не проходить далі, його тягнуть назад.
  • Завдання спіраллю або гачком зачепити закупорити трубу пробку і витягти її. За один раз витягнути цілий шматок навряд чи вийде, але за фрагментами це можливо. Може виникнути момент, коли кінець троса уперся в щось. Це може бути вигин каналізації. Якщо після витягування на кінці торса залишилися частинки бруду, значить, це була пробка. Продовжують обертальні рухи далі.
  • Наконечник періодично струшують від налиплого відкладень, чистять його і запускають в трубу знову. Додатково в трубу зливають гарячу воду.

Процедура триває до тих пір, поки злив не очистите. За допомогою професійного інструменту побивають жирові, мулові, органічні, вапняні відкладення.

Нюанси в роботі

Перед роботою слід враховувати наступні моменти:

  • Перед покупкою потрібно визначитися з моделлю. Якщо каналізаційні труби широкі, то набувають трос з великим діаметром, інакше дріт при обертанні буде закручуватися.
  • Для чищення пластикового трубопроводу підходять пристосування з прогумованої опліткою.
  • При усуненні засмічення обертання виробляють тільки за годинниковою стрілкою.
  • Якщо вал не виходить з системи, застряг, його не можна сильно тягнути або висмикувати ривком. Застряг інструмент звільняють обертальними і зворотно-поступальними рухами в різні боки.

Зберігають металеву конструкцію в паперовій або тканинній упаковці. Поліетиленові пакети протипоказані - в них при перепадах температури збирається конденсат, і з'являється іржа на виробі.

Якщо в стоці виявилися предмети неорганічного походження, і трапився засмічення, то, діючи сантехнічним гнучким валом, фахівець добереться до скупчення нечистот і позбавить господиню від зайвих клопотів.

0
репостів
0
репостів