Ділимося досвідом: Як вибрати фугувальний верстат

Працювати з деревом дуже приємно. Цей матеріал теплий і легко піддається обробці. Готові вироби з нього виглядають дуже стильно і привабливо, а ще є екологічно чистими. Саме тому деревина є настільки популярною.

Проте навіть для роботи з нею необхідно мати арсенал деревообробного інструменту. Його кількість та клас залежать від складності та призначення деталей. Також значення має скільки заготовок за певний період виготовляється. Якщо виробництво серійне, необхідний верстат для стругання – фугувальний, рейсмусовий чи фугувально-рейсмусовий. Завдяки їм поверхня дерев’яних елементів очищається від дрібних недоліків і набуває привабливого вигляду. Обладнання це не просто корисне, а незамінне. Але його потрібно вміти обирати. Як саме, розкажемо.

Обираємо верстат для фугування: найважливіші моменти

Виробників деревообробних стругальних станків дуже багато. Вибрати серед них одного не так уже й просто, якщо раніше справи із таким устаткуванням не мав. Щоб зробити вдалий вибір, варто дізнатись незалежну експертну думку, а потім переглянути на сайті різноманітний асортимент побутових, професійних та промислових моделей.

Тільки справжній професіонал, який сам не один рік займається обробкою дерева може дати дієві рекомендації. Щоб досягти високої продуктивності та якості обробки поверхні, варто враховувати:

  • Тип стругального валу. В якості ріжучого елементу можуть використовуватись ножі (від 3 до 4 штук), які можна загострити у разі погіршення гостроти. Проте, чим більше їх точити, тим швидше вони виходять із ладу і потребують повної заміни.

Більш довговічним вважається сучасний вал Helical. Ріжучий сегмент складається із загострених квадратів однакового розміру. Кожна їх сторона загострена. Коли одна з них затуплюється, необхідно просто перевернути твердосплавне лезо. Якщо ж одна пластинка виходить із ладу, весь сегмент міняти не доведеться. Завдяки цьому його обслуговування обійдеться дешевше, але на вартість устаткування вал Helical суттєво впливає. Якщо вас цікавить найвища якість обробки дерева, цей варіант для вас.

  • Розмір робочого стола. Чим вищі ці параметри, тим більша довжина та ширина оброблюваної заготовки. Саму стільницю виготовляють із чавуну або алюмінію, які ідеально відшліфовані. Зверніть також увагу на гладкість поверхні, адже вона забезпечує легке ковзання деталі з рівномірною подачею.

Невід’ємною частиною стола є фугувальний упор. Він має легко регулюватися та надійно фіксуватися у заданому положенні. Адже від цього залежить правильність положення деталі і точність зняття стружки.

  • Глибина обробки. За один прохід леза знімають певний шар деревини з метою вирівнювання поверхні. У домашніх станках вона рідко перевищує 3 мм, а от професійні моделі можуть за раз зрізати до 8 мм. Тут вибір повністю залежить від призначення.
  • Швидкість обертання ножа. Кількість обертів впливає не тільки на швидкість робочого процесу, але і на чистоту стругання дошки. В середньому оборотоздатність знаходиться в діапазоні 3500-6000 об/хв. Цього буде достатньо для чистової обробки.
  • Потужність двигуна – показник, від якого залежить тривалість функціонування без зупинок та об’єми оброблюваного матеріалу. Для побутових цілей буде достатньо мотора до 3000 Вт, а от для серйозного навантаження на меблевому виробництві знадобиться модель дещо потужніша.
  • Можливість підключення пилососа. Це забезпечує не тільки чистоту робочої зони, але й захищає майстра від вдихання деревної пилюки. У процесі заготівлі деталей дрібні часточки потрапляють під ножі, що здатно погіршити чистоту обробки, якими б гострими та якісними не були леза. Тому наявність системи пилозбору обов’язкова.

Обирати фугувальний верстат доволі складно. Однак легше підібрати ефективне обладнання, коли маєш хоча б мінімальний запас знань та знаєш базові вимоги до стругального станка. Дані рекомендації універсальні і можуть застосовуватися при виборі рейсмуса або комбінованого фугувально-рейсмусового агрегату. Тепер ви зможете самотужки облаштувати власну майстерню, втіливши в життя найзаповітнішу мрію.

0
репостів
0
репостів