За якими параметрами обирати собі складний ніж

Існує кілька типів поділу складних ножів: за призначенням і конструкції. Якщо вас мало цікавить поділ і ви просто шукаєте кращі бюджетні ножі, то прочитайте цей матеріал від магазину Велго. Але якщо ви хочете більш докладно дізнатись про  тип поділу, то читайте наш матеріал далі.

По призначенню

По області застосування складні ножі поділяються на кілька різновидів.

  1. Будівельні. Цей різновид призначена виключно для потреб будівельників і людей, чия діяльність пов'язана з ремонтними роботами. Як правило, вироби мають лезо обламувати типу і пластиковий або металевий корпус. Механізм висування леза виконаний у вигляді канавки з фіксаторний насічками. Закріпити ріжучу частину можна коліщатком або розсувним замком. Кращий перший метод.
  2. Рибальські. Для риболовлі застосовується ніж з обрезиненной рукояткою, яка дозволяє надійно утримувати інструмент мокрими руками або в рибній слизу. Ріжуча частина являє собою вузьке лезо, яким зручно чистити, обробляти рибу. При цьому якщо лезо буде товстим і широким, робота з рибними тушками буде значно ускладнена.
  3. Мисливські. Для полювання вибирається конструкція з товстим і широким лезом, зручним для оброблення туш тварин, зрізання гілок та інших корисних занять. Рукояті робляться з пластика, гуми або дерева. Така конструкція забезпечує максимальний комфорт і універсальність експлуатації.
  4. Туристичні. Пристрої для туризму мають усередненими показниками по всіх параметрах - вони надійні, прості в експлуатації і багатофункціональні. Часто можна зустріти туристичний складаний ніж, обладнаний маленькою пилочкою, ножицями і ложкою. Однак з огляду на подібній «комплектації» найчастіше страждає загальна якість елементів.

За механізмом відкриття

На даному етапі необхідно дивитися на добротність механізму, а не привабливий дизайн. Отримати серйозні травми пальців завдяки раптово закритому лезу можна просто і швидко. Подібний «сюрприз» можна отримати, заощадивши на фіксаторах і механізмі викиду. Далі наведені основні різновиди ножів по типу відкривання.

  1. Найпоширеніший і простий метод відкриття - ручний. Суть полягає в примусовому відкритті механізму за допомогою обох рук. Причина поширеності криється в елементарній і надійної конструкції, яка рідко дає збій. Подібні ножі при правильному догляді здатні служити десятками років без єдиної поломки.
  2. Викидне лезо - подібний спосіб менш поширений зважаючи на складність виконання, дорожнечі і малого терміну служби. Незважаючи на граничний комфорт застосування, викидні ножі мають серйозний недолік - механізм відкриття часто ламається і вкрай чутливий до різного роду сміття. Також користувачів відштовхує ціна - добротне виріб, здатне служити відносно довгий час стоїть майже дорівнює двом або трьом ножам іншої конструкції. Додатково, кнопка або важіль спуску, вкрай чутливий, що може спровокувати мимовільне спрацьовування конструкції в кишені.
  3. Штифтової механізм. Принцип дії аналогічний попередньому з відзнакою в принципі дії. Механічний штифт надійно захищений від довільного спуску, що позитивно позначається на безпеці.

Інші параметри

  1. Матеріал - ідеальним вважається клинок, виготовлений із загартованої сталі, твердістю 50-60 одиниць за стандартною таблиці Роквелла. При зниженні показника, лезо стає занадто м'яким, що вимагає частої заточки. Значення вище допустимого свідчить про крихкість леза, таким чином, при не прямолінійною навантаженні ніж можна зламати. Додатково, занадто твердий сплав важко ув'язнити.
  2. Комфорт - показник за важливістю не поступається іншим. Зручна рукоять завжди краще некомфортною ручки. Цей фактор дуже важливий з огляду на можливих ускладнень під час робіт. Неправильно підібраний ніж може розтерти руку до кривавих мозолів або вислизнути під час навантаження, що часто стає причиною серйозних травм. Рукоять повинна зручно лежати в руці, не викликати дискомфорту під час навантаження.

Зайві опції

Варто сказати і про показники, які будуть недоречні або заважати при роботі.

  1. Модний дизайн. Під час покупки спеціалізованого ножа красивий вид - це останнє на що варто звернути увагу. Краще добротного, практичного клинка, може бути тільки дуже добротний і практичний клинок.
  2. Багатофункціональність. Експерти рекомендують при виборі між простим і «наворочений» виробом, віддати перевагу першому. Думка аргументовано тим, що максимально проста конструкція виявляється найнадійнішою.
0
репостів
0
репостів